Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος για έναν άντρα;

Tι απαντά η επιστήμη, κόντρα στα στερεότυπα.


Γεωργία Κοντού

Μόλις χώρισες; Ξέρω τι σκέφτεσαι. Εκείνον να τα πίνει με τους φίλους του σε κάποιο μπαρ, φλερτάροντας με άλλες γυναίκες και απολαμβάνοντας τη ζωή του όσο ποτέ στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως ότι εκείνος μπορεί να υποφέρει εξίσου με εσένα, ίσως και ακόμη περισσότερο. Γιατί; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένα διαζύγιο (και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το χωρισμό μετά από μακροχρόνια σχέση) επηρεάζει περισσότερο τη σωματική και ψυχική υγεία ενός άντρα. Καταρχάς, πιθανόν γιατί οι άντρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε παλαιότερες, ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επιπλέον, κι αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο, οι άντρες είναι συνήθως πιο εξαρτημένοι συναισθηματικά από τη σύντροφό τους. Ενώ οι γυναίκες ακόμη και μετά το γάμο συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τα προσωπικά μας προβλήματα στις κολλητές μας και να βρίσκουμε στήριξη στους φίλους μας, όταν ο άντρας αποφασίσει να "ανοιχτεί" σε κάποιον, αυτός ο κάποιος πιθανότατα δεν θα είναι ο δικός του κολλητός, αλλά η γυναίκα του. Το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές: σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν σε ποιον θα στρέφονταν αν ένιωθαν ότι υποφέρουν από κατάθλιψη, το 71% των αντρών επέλεξαν τη σύζυγό τους αλλά μόλις το 39% των γυναικών απάντησαν ότι θα απευθύνονταν στον άντρα τους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι άντρες δεν έχουν φίλους και συγγενείς, αλλά ότι δεν συνηθίζουν να αναζητούν συναισθηματική στήριξη σε αυτούς. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα (όπως οι Γιανγκ και Αλεξάντερ σε έρευνα του 2012) έχουν υποστηρίξει ότι το ορμονικό προφίλ των αντρών τούς καθιστά πιο ευάλωτους απέναντι σε ένα χωρισμό. Μη σε ξεγελούν λοιπόν οι φωτογραφίες του πρώην σου στο Facebook που τον δείχνουν να διασκεδάζει με την παρέα του σαν να σε έχει διαγράψει εντελώς από τη ζωή του. Αυτό μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να υποστηρίξετε τη σύντροφό σας μετά τον τοκετό, ειδικά στη διαχείριση προκλήσεων ψυχικής υγείας

Πώς να καταλάβετε τα συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης και πώς να προσφέρετε βοήθεια στη νέα μαμά αν είστε ο σύντροφός της

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί ενώ φαίνεται να του αρέσεις, δεν κάνει κίνηση;

Δέκα πιθανές εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό κάποιου που νομίζεις ότι του αρέσεις αλλά δεν παίρνει πρωτοβουλία

ΣΧΕΣΕΙΣ

Όλα όσα θες να ξέρεις για την καρδιά και το μυαλό του άντρα Ιχθύ

Ευαίσθητος και ονειροπόλος, ο Ιχθύς είναι ίσως ο πιο ρομαντικός του ζωδιακού κύκλου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου

Για να υπερασπίσετε τη θέση σας επιβάλλεται να είστε ψύχραιμοι

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική στη Στέγη: Correspondences - οι Soundwalk Collective με την Patti Smith

14 και 15 Μαρτίου η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock προσγειώνεται στη Στέγηστην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: τι θα δούμε 26-28 Φεβρουαρίου

Οι περιλήψεις των επεισοδίων 59, 60, 61