Γιατί ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος για έναν άντρα;

Tι απαντά η επιστήμη, κόντρα στα στερεότυπα.

Γεωργία Κοντού

Μόλις χώρισες; Ξέρω τι σκέφτεσαι. Εκείνον να τα πίνει με τους φίλους του σε κάποιο μπαρ, φλερτάροντας με άλλες γυναίκες και απολαμβάνοντας τη ζωή του όσο ποτέ στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως ότι εκείνος μπορεί να υποφέρει εξίσου με εσένα, ίσως και ακόμη περισσότερο. Γιατί; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένα διαζύγιο (και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το χωρισμό μετά από μακροχρόνια σχέση) επηρεάζει περισσότερο τη σωματική και ψυχική υγεία ενός άντρα. Καταρχάς, πιθανόν γιατί οι άντρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε παλαιότερες, ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επιπλέον, κι αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο, οι άντρες είναι συνήθως πιο εξαρτημένοι συναισθηματικά από τη σύντροφό τους. Ενώ οι γυναίκες ακόμη και μετά το γάμο συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τα προσωπικά μας προβλήματα στις κολλητές μας και να βρίσκουμε στήριξη στους φίλους μας, όταν ο άντρας αποφασίσει να "ανοιχτεί" σε κάποιον, αυτός ο κάποιος πιθανότατα δεν θα είναι ο δικός του κολλητός, αλλά η γυναίκα του. Το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές: σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν σε ποιον θα στρέφονταν αν ένιωθαν ότι υποφέρουν από κατάθλιψη, το 71% των αντρών επέλεξαν τη σύζυγό τους αλλά μόλις το 39% των γυναικών απάντησαν ότι θα απευθύνονταν στον άντρα τους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι άντρες δεν έχουν φίλους και συγγενείς, αλλά ότι δεν συνηθίζουν να αναζητούν συναισθηματική στήριξη σε αυτούς. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα (όπως οι Γιανγκ και Αλεξάντερ σε έρευνα του 2012) έχουν υποστηρίξει ότι το ορμονικό προφίλ των αντρών τούς καθιστά πιο ευάλωτους απέναντι σε ένα χωρισμό. Μη σε ξεγελούν λοιπόν οι φωτογραφίες του πρώην σου στο Facebook που τον δείχνουν να διασκεδάζει με την παρέα του σαν να σε έχει διαγράψει εντελώς από τη ζωή του. Αυτό μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares