Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως οι τοξικές σχέσεις σε επηρεάζουν ακόμη και μετά το τέλος τους

Οι τοξικές σχέσεις φαίνεται πως αφήνουν το σημάδι τους ακόμη κι όταν έχεις καταφέρει να απαλλαγείς από αυτές 



Οι τοξικές σχέσεις φαίνεται πως αφήνουν με εντυπωσιακούς τρόπους το σημάδι τους ακόμη κι όταν έχεις καταφέρει να απαλλαγείς από αυτές. Διάβασε εδώ τους τρόπους με τους οποίους αυτό συμβαίνει ώστε να διαχειριστείς τα πράγματα όσο καλύτερα μπορείς.

Κατηγορείς διαρκώς τον εαυτό σου και δεν εμπιστεύεσαι την κρίση σου

Μετά από μία τοξική σχέση είναι πιθανό να σου μείνει το κατάλοιπο του να κατηγορείς τον εαυτό σου, επειδή ακριβώς αυτό έκανε το άτομο που είχες στο πλάι σου. Ταυτόχρονα, δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς την κρίση σου σε πολλά πράγματα αλλά κυριότερα ως προς το πως να κάνεις το επόμενο βήμα σε μία νέα σχέση. Είσαι όμως θύμα κακομεταχείρισης και αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Δείξε εμπιστοσύνη σε εσένα και σταδιακά θα επανέλθεις. 

Κλείνεσαι εντελώς στον εαυτό σου και δεν αφήνεις να σε πλησιάσει κανείς ερωτικά

Επειδή έτυχε μια σχέση σου να είναι προβληματική εξαιτίας της συμπεριφοράς του συντρόφου σου δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και οι επόμενες. Μην χάνεις την ελπίδα σου απέναντι σε νέους ανθρώπους στη ζωή σου και προσπάθησε να είσαι όσο πιο αισιόδοξη γίνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει τυφλή εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή.

Κάνεις gaslight στον εαυτό σου

Σε μια κακοποιητική σχέση, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι το gaslight από τη μεριά του κακοποιητή. Αυτό σημαίνει ότι σε κάνει να νιώθεις υπερβολικά ευαίσθητη, ότι υπεραναλύεις τα πράγματα, ακόμη και ότι είσαι τρελή. Έτσι πολλές φορές, έχοντας συνηθίσει σε αυτές τις άσχημες συνθήκες, το κάνεις από μόνη σου στον εαυτό σου.

Έχεις ανάγκη την οικειότητα και την φοβάσαι ταυτόχρονα

Μετά από μια κακή εμπειρία σε μια τοξική σχέση, είναι σύνηθες να νιώθεις μεγάλη ανάγκη να συνδεθείς άμεσα με έναν νέο σύντροφο για να νιώσεις ζεστασιά και οικειότητα, ενώ ταυτόχρονα φοβάσαι να δεθείς εκ νέου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και θα περάσει.

Νιώθεις μόνη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα

Ένας τοξικός ερωτικός σύντροφος συμπεριφέρεται σαν να είναι η μόνη πηγή χαράς και αγάπης για τον άλλον, γι’ αυτό και το τέλος μιας τέτοιας σχέσης σε αφήνει να νιώθεις ολομόναχη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα ξέρεις ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Μαθαίνεις να επουλώνεις τις πληγές σου και να προχωράς

Το καλό με το τέλος μιας τοξικής σχέσης είναι ότι έχοντας περάσει από τη στενοχώρια και το τραύμα αυτής, ξέρεις μετά να επουλώνεις τις πληγές σου και να προχωράς σε πράγματα που όντως σου αξίζουν και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Πολύτιμο μετά από μια τόσο βάναυση εμπειρία.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.