Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες αγαπούν διαφορετικά

Το περιβάλλον της οικογένειας στην οποία μεγαλώνουμε επηρεάζει χωρίς αμφιβολία το πώς συνάπτουμε σχέσεις και αγαπάμε και εμείς οι ίδιοι στο μέλλον



Το περιβάλλον της οικογένειας στην οποία μεγαλώνουμε επηρεάζει χωρίς αμφιβολία το πώς συνάπτουμε σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και αγαπάμε και εμείς οι ίδιοι στο μέλλον της ζωής μας. Υπό αυτήν την έννοια, οι άνθρωποι οι οποίοι μεγαλώνουν στο περιβάλλον μιας μονογονεϊκής οικογένειας επηρεάζονται από αυτήν την συνθήκη στη μετέπειτα ζωή τους, υιοθετώντας συμπεριφορές άμεσα επηρεασμένες από αυτήν, είτε με αρνητικό, είτε και με θετικό πρόσημο. Να με ποιους τρόπους τα άτομα αυτά αγαπούν διαφορετικά σε σχέση με όσα άτομα μεγαλώνουν μέσα στο παραδοσιακό κοινωνικό πλαίσιο μιας οικογένειας που απαρτίζεται από δύο γονεϊκές φιγούρες.

Εμπιστεύονται πιο δύσκολα

Σίγουρα αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων, όμως σε γενικές γραμμές, τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε μονογονεϊκές οικογένειες τείνουν να εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους με μεγαλύτερη δυσκολία. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις όπου η μονογονεϊκή οικογένεια έχει προκύψει λόγω εγκατάλειψης του ενός συντρόφου, γι’ αυτό και μέσα από αυτήν την εμπειρία προκύπτει ένας έντονος σκεπτικισμός που εφαρμόζεται τόσο στις ερωτικές, όσο και στις φιλικές σχέσεις.

Όταν μπαίνουν σε μια σχέση, μπαίνουν για τα καλά

Ως απότοκο του παραπάνω, τα άτομα που έχουν μεγαλώσει με έναν γονέα, όταν επιλέγουν να μπουν σε μια σχέση, αυτό συμβαίνει με απόλυτη σοβαρότητα και θέληση να μοιραστούν τη ζωή τους με το άλλο πρόσωπο. Το «σ’ αγαπώ» ενός ανθρώπου με αυτά τα βιώματα είναι ειλικρινές και ώριμο.

Μπορεί να αντιμετωπίσουν το αίσθημα του φόβου της εγκατάλειψης

Σε μια ερωτική σχέση, είναι ιδιαίτερα πιθανό τα άτομα που έχουν βιώματα μιας μονογονεϊκής οικογένειας να αντιμετωπίσουν το αίσθημα του φόβου της εγκατάλειψης από τον ερωτικό τους σύντροφο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλειες, αναίτιες ζήλιες και γενικά προβλήματα στη σχέση, που καλό είναι να αντιμετωπίζονται εγκαίρως και με σοβαρότητα για να μην φθείρουν ψυχολογικά τα μέλη που την απαρτίζουν και από τις δύο πλευρές.

Ακολουθούν το μότο ride or die

Τα άτομα αυτά όταν βρίσκονται σε μια σχέση και αγαπιούνται έντονα με τον σύντροφό τους θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα το μότο ride or die. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εκεί στις δύσκολες στιγμές και δεν θα εγκαταλείψουν με την πρώτη αναποδιά τη σχέση τους, γνωρίζοντας καλά ότι χρειάζεται διαρκής δουλειά και επένδυση σε αυτήν. Η σύνδεση που αναπτύσσουν στα πλαίσια του έρωτα είναι έντονη και αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της ζωής τους.

Είναι πιο ώριμοι

Το να μεγαλώνει κανείς σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, όταν αυτό το κοινωνικό μοντέλο δεν είναι το επικρατέστερο κοινωνικό παράδειγμα, σημαίνει πως από μικρή ηλικία αναπτύσσει μηχανισμούς διαχείρισης τόσο των κακεντρεχών σχολίων του περιβάλλοντος, όσο και πιθανών τραυμάτων. Το γεγονός αυτό, κάνει τα άτομα αυτά τις περισσότερες φορές πιο ώριμα, γι’ αυτό και όταν αναπτύσσουν πια τις δικές τους σχέσεις το κάνουν με αντίστοιχη σοβαρότητα.

Η οικογένεια δεν σημαίνει πάντα το ίδιο

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε μονογονεϊκές οικογένειες να μην αντιλαμβάνονται την οικογένεια με τον ίδιο τρόπο με τους άλλους ανθρώπους, υπό την έννοια ότι από μικρή ηλικία έχουν ένα διαφορετικό παράδειγμα στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να εκφράζεται με μια μεγαλύτερη ενδεχομένως επένδυση στις φιλικές σχέσεις ή στην έλλειψη επιθυμίας να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός και η αγάπη, η σχέση με ένα άτομο με αυτά τα βιώματα είναι εξίσου πολύτιμη και απολαυστική με αυτήν με οποιοδήποτε άλλο άτομο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.