Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως είσαι εσύ αυτή που σαμποτάρει τις ερωτικές σου σχέσεις;

Αναγνώρισε τα σημάδια του ότι κάτι κάνεις λάθος και δες τις σχέσεις σου να ανθίζουν όπως πάντα εσύ ήθελες!



Πολύ συχνά, οι ερωτικές μας σχέσεις δεν εξελίσσονται όπως θέλαμε ιδανικά, με αυτές να μας γεμίζουν τελικά άγχος, πόνο και αρνητικά συναισθήματα και να τελειώνουν άδοξα. Πίσω από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις σε μια σχέση μπορούν να κρύβονται διάφοροι παράγοντες, όπως η ασυμφωνία χαρακτήρων, το κακό timing, αλλά και άσχημες/δυσλειτουργικές συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να συμπεριφέρεσαι και εσύ με λάθος τρόπο στη σχέση σου, καταδικάζοντάς την τελικά στη λήξη της πολύ πριν να κάνει τον κύκλο της. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις, ώστε να εξετάσεις αν είσαι εσύ αυτή που, χωρίς καν να το καταλάβει, σαμποτάρει ό,τι έχεις με τον σύντροφό σου.

Τι μπορεί να κάνεις λάθος:

Κλείνεσαι στον εαυτό σου

Συχνά όταν μπαίνουμε σε μια σχέση, μόλις αυτή γίνεται πιο οικεία με το πρόσωπο που έχουμε στο πλάι μας, κλεινόμαστε στον εαυτό μας δίχως να το καταλαβαίνουμε. Το να οχυρωνόμαστε και να κρύβουμε πράγματα, ως αποτέλεσμα αυτού του «κλεισίματος» στον εαυτό μας, έχει όπως ήταν αναμενόμενο πολύ άσχημα αποτελέσματα για τη σχέση μας, αφού καλλιεργείται η εντύπωση ότι δεν επιθυμούμε να βρισκόμαστε σε αυτήν. Όταν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει την ανάγκη να διαφύγει από αυτό που έχει εντός της σχέσης, συζήτα με τον σύντροφό σου ότι έχεις ανάγκη για περισσότερο χώρο και δώσε του να καταλάβει ότι ίσως προχωράτε πολύ γρήγορα. Αν τα συναισθήματα επιμένουν, τότε σκέψου μήπως πράγματι δεν επιθυμείς στην παρούσα φάση της ζωής σου το να βρίσκεσαι σε μια σχέση.

Αμφισβητείς την επιλογή σου

Είναι αρκετά καλός για μένα; Μήπως συμβιβάζομαι; Θα μπορούσα ίσως να βρω έναν καλύτερο σύντροφο; Όσο περισσότερο αμφισβητείς την επιλογή σου, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργείς προβλήματα στη σχέση σου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσπάθησε να σκεφτείς καθαρά, εκτιμώντας όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον σύντροφό σου ιδανικό για εσένα.

Βγάζεις τον κακό σου εαυτό

Το να ξεσπάς τα προβλήματά σου στον σύντροφό σου ή να μεταφέρεις στη σχέση σου την πίεση που μπορεί για παράδειγμα να βιώνεις στο περιβάλλον της εργασίας σου, χωρίς αμφιβολία δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές της σχέσης. Προσπάθησε λοιπόν να αντιμετωπίζεις όλα όσα σε πιέζουν, σε αγχώνουν και σε στενοχωρούν, ώστε να μην επηρεάζουν και τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής σου, όπως την ερωτική σου ζωή.

Είσαι επικριτική

Όταν γίνεσαι επικριτική απέναντι στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, αμφισβητώντας τις επιλογές του ή τονίζοντας διαρκώς τυχόν λάθη του, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σαμποτάρεις με ταχύτατους ρυθμούς αυτό που έχετε. Μια σχέση πρέπει να χαρακτηρίζεται όχι μόνο από αγάπη, αλλά και από στήριξη και ενθάρρυνση του συντρόφου μας σε ό,τι κάνει στη ζωή του.

Προσπαθείς να ασκείς διαρκώς έλεγχο

Το να προσπαθείς να ελέγξεις τον σύντροφό σου, στέλνοντας διαρκώς μηνύματα στα οποία ρωτάς που βρίσκεται και με ποιους κ.ο.κ., είναι μια συμπεριφορά που υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και σεβασμού στο πρόσωπό του. Δεν είναι λοιπόν παράλογο το γεγονός ότι η σχέση σας σαμποτάρεται με αυτόν τον τρόπο και οδηγείται αργά ή γρήγορα στο τέλος της.

Κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις

Όταν σε έναν μικρό καβγά για ασήμαντη αφορμή καταφεύγεις με μεγάλη ευκολία στο να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις, που όχι απλά δεν τις εννοείς, αλλά πληγώνουν ανεπανόρθωτα τον σύντροφό σου, τότε δεν είναι να αναρωτιέσαι με ποιον τρόπο σαμποτάρεις εσύ η ίδια τη σχέση σου. Γι΄ αυτό την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, δείξε αυτοσυγκράτηση και σκέψου καλά όσα λες στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός