Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να νιώσει καλύτερα όταν περνάει δύσκολα

Οι σύντροφοι σε υψηλά ικανοποιητικές σχέσεις χρησιμοποιούν περισσότερη εκτίμηση, ενεργητική ακρόαση και χιούμορ



Πολλοί άνθρωποι λαχταρούν να έχουν μια ικανοποιητική, ουσιαστική σχέση με τον αγαπημένο τους σύντροφο. Τι είναι όμως αυτό που διακρίνει τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι στις σχέσεις τους από τους ανθρώπους που είναι πιεσμένοι και απογοητευμένοι;

Νέα έρευνα από την ομάδα της Carolyn MacCann, με επικεφαλής τη Sarah Walker στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προτείνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα συναισθήματα του συντρόφου τους διακρίνει ποιος είναι ικανοποιημένος και ποιος μη ικανοποιημένος από τη σχέση τους. Το να κάνετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται εκτίμηση, να τον ακούτε πραγματικά και να χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να τον βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα ήταν οι πιο σημαντικοί τρόποι με τους οποίους τα άτομα με υψηλή ικανοποίηση από τη σχέση τους ήταν διαφορετικά από αυτά με χαμηλή ικανοποίηση από τη σχέση.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Current Psychology, η Walker ζήτησε από 277 άτομα να αξιολογήσουν πόσο ικανοποιημένοι ήταν από την τρέχουσα σχέση τους και επίσης πόσο χρησιμοποίησαν οκτώ διαφορετικές στρατηγικές για να ρυθμίσουν τα συναισθήματα των συντρόφων τους.

Το να είστε ικανοποιημένοι στις σχέσεις σας σημαίνει ότι η επαφή σας με τον σύντροφό σας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες σας και ότι αισθάνεστε ευχαρίστηση από τη σχέση. Οι άνθρωποι που είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη σχέση τους νιώθουν αγάπη για τον σύντροφό τους και πιστεύουν ότι η σχέση τους είναι καλύτερη από τους περισσότερες σχέσεις. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση βλέπουν προβλήματα στη σχέση τους και μπορεί να εύχονται να μην είχαν μπει ποτέ στη σχέση αυτή.

Εάν ο σύντροφός σας νιώθει πεσμένος, απογοητευμένος ή ανήσυχος, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα. Μπορείτε να του πείτε να ξεφύγει από αυτό, να προσπαθήσει να διορθώσει το πρόβλημά του ώστε να σταματήσει να ανησυχεί ή να κάνετε ένα αστείο για να ελαφρύνετε τη διάθεση. Η έρευνα της Walker περιέγραψε οκτώ διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα του συντρόφου τους ή να αυξήσουν τα θετικά συναισθήματά του.

https://www.instagram.com/p/Cei5EIUMb8o/

Αυτές οι οκτώ στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων είναι:

Δείχνοντας εκτίμηση. Εκφράζοντας στον σύντροφό σας πόσο πολύ τον εκτιμάτε και πόσο ιδιαίτερος είναι για εσάς.

Χιούμορ. Προσπαθώντας να κάνετε τον σύντροφό σας να χαμογελάσει ή να γελάσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μοιραστείτε ένα αστείο, να πείτε μια αστεία ιστορία ή να συμπεριφέρεστε ανόητα για να τους διασκεδάσετε.

Δεκτική ακρόαση. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να μοιραστεί τα συναισθήματά του μιλώντας για αυτό που μόλις συνέβη ή το πώς αισθάνεται.

Ανακατασκευή. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να αλλάξει τις σκέψεις ή την ερμηνεία της κατάστασης που προκαλεί τα συναισθήματά του.

Άμεση δράση. Αλλάζετε απευθείας κάτι στο περιβάλλον του συντρόφου σας για να μειώσετε τα αρνητικά του συναισθήματα. Για παράδειγμα, εάν είναι απογοητευμένοι από το δυνατό και ενοχλητικό ραδιόφωνο, θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε το ραδιόφωνο.

Απόσπαση. Προσπαθήστε να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα του συντρόφου σας εστιάζοντας την προσοχή του μακριά από την πτυχή της κατάστασης που προκαλεί τα αρνητικά του συναισθήματα.

Εκφραστική καταστολή. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να αποφεύγει να εκφράζει τα συναισθήματά του στις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής ή τη γλώσσα του σώματός του.

Καθοδική κοινωνική σύγκριση: Προσπαθείτε να αλλάξετε το πώς νιώθει ο σύντροφός σας για μια κακή κατάσταση μετατοπίζοντας το πλαίσιο αναφοράς του σε κάποιον που βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Η Walker περιγράφει πώς αυτές οι στρατηγικές διαφέρουν στη συναισθηματική δέσμευση – πόσο απαιτούν από εσάς να ασχοληθείτε με τα συναισθήματα του συντρόφου σας και να δώσετε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Οι δύο στρατηγικές που απαιτούν τη μεγαλύτερη δέσμευση είναι η εκτίμηση και η δεκτική ακρόαση, τις οποίες η Walker ονομάζει στρατηγικές εστιασμένες στη σχέση, καθώς εστιάζονται στη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.

https://www.instagram.com/p/CebR4rBpBOs/

Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε ικανοποιητικές σχέσεις;

Τα ευρήματα της έρευνας υποστήριξαν την ιδέα ότι οι στρατηγικές που εστιάζουν στη σχέση για τη ρύθμιση των συναισθημάτων του συντρόφου συνδέονται με την ικανοποίηση από τη σχέση. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ικανοποιημένων και των δυσαρεστημένων ατόμων ήταν το πόσο χρησιμοποίησαν την εκτίμηση. Αλλά η στρατηγική #2 δεν ήταν η δεκτική ακρόαση αλλά το χιούμορ. Οι άνθρωποι που αστειεύονται μαζί, προσπαθούν να κάνουν ο ένας τον άλλον να χαμογελάσει και επικεντρώνονται στην αστεία πλευρά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Η δεκτική ακρόαση ήταν #3. Τα άτομα με υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση ενθαρρύνουν τον σύντροφό τους να μοιραστεί αυτό που νιώθει και να ακούσει με ανταπόκριση τι έχουν να πουν.

Αυτές οι τρεις στρατηγικές—εκτίμηση, δεκτική ακρόαση και χιούμορ—είναι τα τρία συστατικά που χαρακτηρίζουν τις ευτυχισμένες σχέσεις αγάπης.

Αλλά πολλές από τις στρατηγικές για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να νιώσει καλύτερα χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά από άτομα με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Οι άνθρωποι σε ικανοποιητικές σχέσεις χρησιμοποιούσαν επίσης περισσότερη ανακατασκευή, άμεση δράση και απόσπαση της προσοχής (αλλά όχι πιο καθοδική κοινωνική σύγκριση ή εκφραστική καταστολή). Απλώς έτειναν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον σύντροφό τους.

Στην πραγματικότητα, ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τις οκτώ στρατηγικές για να βοηθήσουν τον σύντροφό τους να νιώσει καλύτερα αντιπροσώπευε το 23% των διαφορών στην ικανοποίηση από τη σχέση. Οι άνθρωποι που ήταν ικανοποιημένοι με τις ρομαντικές τους σχέσεις ασχολήθηκαν με τα συναισθήματα των συντρόφων τους και κατέβαλαν ενεργές προσπάθειες για να αυξήσουν τα θετικά τους συναισθήματα και να μειώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Όταν η Walker δοκίμασε τη σχετική σημασία των διαφορετικών στρατηγικών, οι τρεις πρώτες ήταν και πάλι η εκτίμηση, το χιούμορ και η δεκτική ακρόαση. Αφού υπολογίσανε πόσο οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν και τις οκτώ στρατηγικές, μόνο η τριπλή συμμαχία εκτίμηση-γέλιο-ακρόαση σχετίζεται με την ικανοποίηση στη σχέση ήταν αυτή που έκανε τη μεγάλη διαφορά. Οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους λένε στον σύντροφό τους ότι είναι πολύτιμοι και ξεχωριστοί, ακούνε με ανταπόκριση όταν ο σύντροφός τους μοιράζεται τα συναισθήματά τους και ξέρουν πώς να κάνουν τον σύντροφό τους να χαμογελάσει.

 https://www.instagram.com/p/CSuFkoilNdx/

Γιατί οι στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων συνδέονται με την ικανοποίηση από τη σχέση;

Ενώ αυτή η έρευνα δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ της τριπλής συμμαχίας εκτίμηση-γέλιο-ακρόαση και ικανοποίησης από τη σχέση, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ρυθμίζουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Εάν νιώθετε κοντά στον σύντροφό σας, τιμάτε τη σχέση σας και βλέπετε ένα μακρύ μέλλον μαζί, ίσως να είστε πιο πρόθυμοι να επενδύσετε στη σχέση. Μπορεί να έχετε πιο γνήσιους λόγους για να πείτε στον σύντροφό σας πόσο ξεχωριστός και ιδιαίτερος είναι. Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να τον ακούσετε ή να στείλετε αστεία memes όταν ο σύντροφός σας έχει μια αγχωτική μέρα.

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ικανοποίησης από τη σχέση. Εάν ο σύντροφός σας νιώθει ότι τον εκτιμούν, τον ακούνε και μπορεί να γελάσει μαζί σας όταν τα πράγματα είναι πιεστικά, είναι πιθανό να είναι πιο ευχαριστημένος κοντά σας. Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να δώσει προσοχή σε εσάς και τις ανάγκες σας. Με αυτόν τον τρόπο, η επένδυση στον σύντροφό σας (μέσω προσπαθειών να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα) μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική σχέση.

Όπως όλα τα προβλήματα με την κότα και το αυγό, φαίνεται πιθανό ότι και οι δύο εξηγήσεις να έχουν ίσο μερίδιο. Τα άτομα που είναι ικανοποιημένα μπορεί να είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους συντρόφους τους να αισθάνονται καλύτερα, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση από τη σχέση που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει αυτές τις βοηθητικές συμπεριφορές. Ένας τέτοιος θετικός κύκλος βοήθειας και ικανοποίησης μπορεί να είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις ικανοποιητικές σχέσεις.

 https://www.instagram.com/p/COEvP8aH6g6/

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον σύντροφό μου να νιώσει καλύτερα;

Αν θέλετε να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώσει καλύτερα, δεν χρειάζεται να τρέξετε και να του φτιάξετε τα πράγματα ή να σκεφτείτε μια θετική πτυχή σε αυτό που βιώνει. Απλώς ενημερώστε τον ότι τον εκτιμάτε, μοιραστείτε κάτι αστείο μαζί του και ακούστε τα συναισθήματά του.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.