Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση



Όταν ζητήθηκε στον γιατρό και συγγραφέα Ran D. Anbar να κάνει μια πρόποση στον πρόσφατο γάμο του γιου του. Σκέφτηκε τι θα μπορούσε να πει που θα είχε διαρκή αντίκτυπο, και έτσι πρόσφερε πέντε συμβουλές, τις οποίες μοιράστηκε και σε άρθρο του στο Psychologytoday.com, που πρέπει να θυμάστε για έναν ισχυρό γάμο. Οι τελευταίες τέσσερις από αυτές τις συμβουλές ισχύουν για κάθε σημαντική σχέση.

Ευτυχισμένοι σύντροφοι, ευτυχισμένη ζωή

Η βασική ιδέα είναι ότι η εργασία για τη διασφάλιση της ευτυχίας του συντρόφου είναι πολύ σημαντικό μέρος μιας επιτυχημένης σχέσης. Μερικές φορές, η ευτυχία μπορεί να διατηρηθεί με μικρές χειρονομίες, όπως π.χ. λέγοντας συχνά «σ' αγαπώ», βοηθώντας ο ένας τον άλλον, δίνοντας μικρά δώρα ή συμμετέχοντας στο χόμπι του συντρόφου. Σε άλλες περιπτώσεις, η διασφάλιση της ευτυχίας μπορεί να απαιτεί σημαντικό συμβιβασμό, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, η αλλαγή κατεύθυνσης της καριέρας κάποιου ή η αλλαγή κοινωνικών κύκλων.

Κάθε σύντροφος πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του καθώς εξυπηρετεί τον άλλον. Κάθε σύντροφος πρέπει να διασφαλίσει ότι η κοινή διαμονή ταιριάζει καλά στα σημαντικά προσωπικά συστήματα πεποιθήσεων του. Οι άνθρωποι που αγνοούν τις σημαντικές πεποιθήσεις τους μπορεί να νιώσουν θυμό, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να είναι επιτυχημένη μια σχέση μακροπρόθεσμα.

 https://www.instagram.com/p/CrglVn-s6ef/

Ευτυχισμένος ή δίκαιος;

Σκεφτόμενοι εάν θα συνεχίσουν μια διαφωνία, οι άνθρωποι σε μια σχέση μπορεί να σκεφτούν το ρητό: «Προτιμάς να είσαι ευτυχισμένος ή δίκαιος;», με απλά λόγια θες απλώς να έχεις δίκιο σε όλα;

Εάν ένα θέμα είναι μικρής σημασίας, δεν αξίζει να το επιδιώξετε, ακόμη και όταν υπάρχει διαφωνία. Ο σύντροφος για τον οποίο το θέμα είναι πιο σημαντικό θα πρέπει να επιτρέπεται να εκφράζει τον τρόπο του. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να συγκρατείται από ένα μικρό εμπόδιο, η σχέση μπορεί να προχωρήσει «με τη ροή».

Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ένα ζήτημα είναι σημαντικό είναι να αναρωτηθείτε: «Θα έχει σημασία αυτό το θέμα σε ένα χρόνο από τώρα;»

https://www.instagram.com/p/CrhyGwqspX0/

Σωστή επικοινωνία

Το να ακούτε ο ένας τον άλλον είναι το κλειδί για μια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι κάθε σύντροφος αισθάνεται ότι εκτιμάται είναι ο ακροατής να συνοψίσει την κατανόησή του για αυτό που μόλις είπε ο ομιλητής. Με αυτόν τον τρόπο, ο ομιλητής νιώθει ότι έχει ακουστεί, ακόμα κι αν ο ακροατής διαφωνεί.

Ένας επιπλέον τρόπος για να βοηθήσετε ο ένας στον άλλον είναι να απαντήσετε με «Ναι, και…». Για παράδειγμα, εάν ένας συνεργάτης δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει ένα ακριβό νέο αντικείμενο που ο άλλος πιστεύει ότι δεν είναι οικονομικά προσιτό, μια επιβεβαιωτική απάντηση από το τελευταίο άτομο θα μπορούσε να είναι: «Ναι, μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το αντικείμενο και μπορούμε να το κάνουμε αφού εξοικονομήσουμε χρήματα για να το αντέξουμε πιο εύκολα».

Το «ακόμα» είναι μια άλλη λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικύρωση του συνεργάτη. Σκεφτείτε, «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να αγοράσετε αυτό το αντικείμενο, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά ακόμα».

https://www.instagram.com/p/CrhudPAO6Ey/

Αφήνοντας πίσω το παρελθόν

Όταν συζητούνται δύσκολες προηγούμενες συνθήκες που αφορούν το ζευγάρι, θα πρέπει να είναι για τον σκοπό της μάθησης από τα λάθη και της προσπάθειας προς ένα καλύτερο μέλλον, παρά ως τρόπος τιμωρίας του άλλου συντρόφου ή άρνησης να εγκαταλείψει λόγω άγχους ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα κακό αποτέλεσμα.

Η ανάκληση αυτοβιογραφικών αναμνήσεων απέχει πολύ από το να είναι μια τέλεια εμπειρία. Ως εκ τούτου, οι σύντροφοι δεν πρέπει να διαφωνούν σχετικά με την αξία της αλήθειας μιας ανάμνησης. Αντίθετα, μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη, καθώς ο ένας ή και οι δύο μπορεί να έχουν λανθασμένες αναμνήσεις. Έτσι, ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει να επικεντρωθεί στη συμφωνία για το πώς να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Το να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον μπορεί μερικές φορές να είναι το κλειδί για να αφήσετε το παρελθόν. Να θυμάστε ότι όταν κρατάτε κακία, πληγώνετε περισσότερο τον εαυτό σας παρά το άλλο άτομο. Επίσης, μπορεί να είναι ευκολότερο να συγχωρείς, έχοντας κατά νου ότι το να συγχωρείς δεν σημαίνει να ξεχνάς αυτό που συνέβη.

https://www.instagram.com/p/CrhhKZXIxpJ/

Το Δαχτυλίδι του Βασιλιά Σολομώντα

Η πέμπτη συμβουλή του Ran D. Anbar αφορούσε μια ιστορία για τον Βασιλιά Σολομώντα, τον πλουσιότερο και σοφότερο άνθρωπο της βιβλικής του εποχής. Την πρώτη μέρα της άνοιξης, ο βασιλιάς Σολομών κάλεσε τον κορυφαίο του υπηρέτη στην αυλή του και του ανέθεσε μια αποστολή. «Θα ήθελα να μου βρείτε ένα δαχτυλίδι με ιδιαίτερες δυνάμεις: Όταν οι πλούσιοι το βάζουν, στεναχωριούνται, αλλά όταν το φορούν οι φτωχοί, γίνονται χαρούμενοι. Θα σου δώσω ένα χρόνο για να ολοκληρώσεις αυτό το έργο».

Ο υπηρέτης βγήκε βιαστικά από το παλάτι για να ψάξει για ένα τέτοιο δαχτυλίδι. Μόλις έφυγε, ο βασιλιάς Σολομών έσκυψε στους συμβούλους του και ψιθύρισε: «Δεν θα βρει ποτέ τέτοιο δαχτυλίδι. Δεν υπάρχει. Ήθελα απλώς να γελάσω εις βάρος του».

Ο υπηρέτης έψαχνε όλο το χρόνο για ένα τέτοιο δαχτυλίδι αλλά δεν είχε τύχη. Την ημέρα πριν κλείσει η χρονιά, ο υπηρέτης περπατούσε στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, όταν είδε έναν πλανόδιο πλανόδιο να κάθεται σε ένα φθαρμένο, ξεθωριασμένο κόκκινο χαλί. Ο υπηρέτης είδε έναν μικρό αριθμό αστραφτερών δαχτυλιδιών ανάμεσα στα διάφορα εμπορεύματα μπροστά στον μικροπωλητή.

https://www.instagram.com/p/Crhf0o4LZOq/

Ο υπηρέτης ρώτησε: «Έχετε ένα δαχτυλίδι προς πώληση που όταν το φορούν οι πλούσιοι, στεναχωριούνται και όταν το φορούν φτωχοί, χαίρονται;»

«Ναι!» αναφώνησε ο μικροπωλητής. Πήρε ένα από τα χρυσά δαχτυλίδια και το χάραξε προσεκτικά με μικρά γράμματα. Έδωσε το δαχτυλίδι στον υπηρέτη, ο οποίος το πλήρωσε με χαρά.

Την επόμενη μέρα, ο βασιλιάς Σολομών μάζεψε με χαρά τους συμβούλους του γύρω του και κάλεσε τον υπηρέτη του να μπει στην αυλή. Σημείωσε ότι είχε περάσει ένας χρόνος και ρώτησε: «Λοιπόν, βρήκατε το ειδικό δαχτυλίδι;»

«Ναι», απάντησε ο υπηρέτης και μετά έδωσε το δαχτυλίδι στον βασιλιά Σολομώντα. Ο Βασιλιάς γλίστρησε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό του, διάβασε την επιγραφή, χλόμιασε και φάνηκε συγκλονισμένος. Γλίστρησε το δαχτυλίδι από αυτό το δάχτυλο και το έδωσε σε έναν ζητιάνο που ήταν στο δικαστήριο εκείνη την ημέρα. Ο ζητιάνος εμφανίστηκε έκπληκτος και έβαλε το δαχτυλίδι στο τέταρτο δάχτυλό του. Κοίταξε την επιγραφή και χόρεψε από χαρά.

Ποια φράση είχε χαραγμένη;

«Και αυτό θα περάσει».

Ο ζητιάνος χάρηκε όταν διάβασε την επιγραφή γιατί κατάλαβε ότι δεν θα ήταν άπορος για πάντα. Ο βασιλιάς Σολομών ήταν λυπημένος γιατί συνειδητοποίησε ότι η καλή του τύχη δεν θα κρατούσε για πάντα.

Γύρισε λοιπόν ο Ran D. Anbar στον γιο και τη νύφη του και εξήγησα ότι μπορούσαν να έχουν αυτό το ρητό στο μυαλό τους. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, το ζευγάρι μπορεί να ενισχυθεί με τη γνώση ότι αυτές οι στιγμές θα περάσουν. Ωστόσο, όταν οι στιγμές είναι καλές, όπως την ημέρα του γάμου τους, μπορούν να έχουν στο μυαλό τους ότι κάποιες μέρες δεν θα είναι τόσο καλές. Ως εκ τούτου, μπορούν να είναι ευγνώμονες ο ένας για τον άλλον, να αποδέχονται ο ένας τον άλλον με συμπόνια όπως είναι, να εκτιμούν κάθε καλή στιγμή αυτή την ευτυχισμένη, χαρούμενη μέρα και να τρέφονται από τη μνήμη της για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Τα νέα για την υγεία του - Τι έδειξε το εγκεφαλογράφημα

Οι γιατροί θα προσπαθήσουν για τρίτη φορά να τον αποσωληνώσουν

CELEBS

Θέμις Μπαζάκα: Η ηλικία της, ο νεότερος σύντροφος κι ο θάνατος του αδελφού της

Μάθετε τα πάντα για την πιο ταλαντούχα ηθοποιό της γενιάς της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955