Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Όπως οι γυναίκες, και οι άνδρες θέλουν να νιώθουν ποθητοί

Οι πολιτιστικές παραδοχές χρειάζονται επικαιροποίηση. Οι άντρες θέλουν να ξέρουν εξίσου ότι οι γυναίκες τούς επιθυμούν.



Ο ροκ ύμνος, «I Want You to Want Me», έχει διασκευαστεί από πολλά συγκροτήματα. Ο τίτλος υποδηλώνει ότι ο αρχικός καλλιτέχνης ήταν μια γυναίκα, ίσως η Joan Jett, η Pat Benatar, η Elle King ή η Florence Welsh of Florence and the Machine. Εξάλλου, η κουλτούρα μας γενικά υποθέτει ότι οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, βιώνουν τη λαγνεία, ενώ οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, θέλουν να αισθάνονται επιθυμητοί.

Ωστόσο, το «I Want You to Want Me» δεν γράφτηκε ούτε ερμηνεύτηκε από γυναίκα. Η κυκλοφορία του 1977 ήταν μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα σκληρής ροκ Cheap Trick. Πώς θα μπορούσε ένα τόσο λαχταριστό, φαλλοκρατικό συγκρότημα να γιορτάζει συναισθήματα που φαίνονται τόσο θηλυκά; Επειδή παρά τις πολιτιστικές υποθέσεις για τις σχέσεις –αυτό που οι σεξολόγοι αποκαλούν «σεξουαλικά σενάρια»– η ανάγκη να αισθάνεσαι επιθυμητός δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκλειστικά γυναικεία.

Εκτός από εκείνους που προσδιορίζονται ως άφυλοι, σχεδόν όλοι θέλουν να αισθάνονται περιζήτητοι και σεξουαλικά επιθυμητοί. Αυτό ανακάλυψαν πρόσφατα Καναδοί ερευνητές σε μια έρευνα με 300 άνδρες. Ναι, οι ετεροφυλόφιλοι άντρες σίγουρα λαχταρούν τις γυναίκες – αλλά θέλουν επίσης να αισθάνονται ότι οι γυναίκες τους ποθούν.

Ένα εύλογα αντιπροσωπευτικό δείγμα

Οι ερευνητές στρατολόγησαν συμμετέχοντες μέσω του τεράστιου ιστότοπου συζητήσεων Reddit, ειδικά των υπο-Reddits που επικεντρώθηκαν στους άνδρες και την ανδρική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι 18 έως 65 ετών, ετεροφυλόφιλοι, να εμπλέκονται σε σεξουαλική σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες και να είναι πρόθυμοι να συμπληρώσουν μια έρευνα 25 λεπτών σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία. Ως κίνητρο, τους προσφέρθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν δωροκάρτες Amazon $100.

Τριακόσιοι άνδρες συμπλήρωσαν την έρευνα. Το δεκαέξι τοις εκατό ήταν 18 με 30. Οι μισοί ήταν στα 30 τους. Και το 17 τοις εκατό ήταν άνω των 40. Το 60 τοις εκατό ήταν παντρεμένοι, με τους υπόλοιπους να συγκατοικούν ή να είναι σε σοβαρή σχέση. Η διάρκεια της σχέσης κυμαινόταν από επτά μήνες έως 45 χρόνια, με μέσο όρο τα 12 χρόνια. Το ογδόντα οκτώ τοις εκατό ήταν λευκοί, με το άλλο 12 τοις εκατό να περιλαμβάνει όλες τις άλλες φυλές. Αυτά τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτικά των Βορειοαμερικανών, αλλά είναι αρκετά διαφορετικά ώστε να υποδηλώνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι αξιόπιστα.

antres-kai-pothos

Τρεις ερωτήσεις

Η έρευνα έθεσε τρεις ερωτήσεις.

Το πρώτο: Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να σας θέλει η σύντροφός σας, δηλαδή να σας επιθυμεί σεξουαλικά;

Καθόλου σημαντικό: 0 τοις εκατό.

Όχι ιδιαίτερα σημαντικό: 5 τοις εκατό.

Σημαντικό: 8 τοις εκατό.

Πολύ σημαντικό: 58 τοις εκατό.

Εξαιρετικά σημαντικό: 20 τοις εκατό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο σεξ: 8 τοις εκατό.

Κανένας άντρας δεν είπε ότι το να νιώθεις επιθυμητό δεν έχει σημασία. Ένα τεράστιο 95 τοις εκατό είπε ότι το αίσθημα «του να νιώθει επιθυμητός» ήταν τουλάχιστον «σημαντικό», με το 86 τοις εκατό να το αποκαλεί πολύ σημαντικό, εξαιρετικά σημαντικό ή το πιο βασικό στοιχείο στο σεξ.

Η δεύτερη ερώτηση: Τι κάνει ο σύντροφός σου για να σε κάνει να νιώσεις σεξουαλικά επιθυμητός;

Το 12% είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει. Δεν μπορούσαν να θυμηθούν ότι ένιωσαν ποτέ επιθυμητοί. Οι υπόλοιποι ήταν ξεκάθαροι για το τι τους έκανε να νιώθουν επιθυμητοί:

Με χαϊδεύει μη σεξουαλικά: 34 τοις εκατό.

Μιλάει για σεξ ή μιλάει «βρώμικα»: 30 τοις εκατό.

Κάνει σεξ: 28 τοις εκατό.

Είναι ενθουσιώδης κατά τη διάρκεια του σεξ: 19 τοις εκατό.

Μου κάνει κομπλιμέντα: 17 τοις εκατό.

Με φλερτάρει: 14 τοις εκατό.

Μου δίνει «σέξι βλέμματα»: 12 τοις εκατό.

Ντύνεται προκλητικά: 12 τοις εκατό.

Περισσότεροι από οκτώ στους 10 άνδρες (82 τοις εκατό) ανέφεραν το άγγιγμα: μη σεξουαλικά χάδια, έναρξη σεξ και ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια του έρωτα. Σχεδόν τα δύο τρίτα (61 τοις εκατό) ανέφεραν ότι μιλάνε: φλερτάρουν, μιλούν βρώμικα, συζητούν για σεξ και προσφέρουν κομπλιμέντα. Και το ένα τέταρτο (24 τοις εκατό) έφερε οπτικά στοιχεία: σέξι εμφανίσεις και ντύσιμο.

Η τρίτη ερώτηση: Τι θα σε έκανε να νιώθεις πιο επιθυμητός;

Πάνω από το ένα τέταρτο (12 τοις εκατό) των ανδρών δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε τίποτα, αλλά οι υπόλοιποι είπαν:

Θα ήθελαν να τους φλερτάρουν περισσότερο: 19 τοις εκατό.

Να έχουν περισσότερο ρομαντισμό στη σχέση τους: 18 τοις εκατό.

Με περισσότερα προκαταρκτικά στο σεξ: 17 τοις εκατό.

Με ξεκάθαρη επικοινωνία των σεξουαλικών συναισθημάτων της συντρόφου τους: 15 τοις εκατό.

Με περισσότερο ενδιαφέρον για το σεξ: 14 τοις εκατό.

Τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια επικεντρώθηκαν στην ανάληψη πρωτοβουλίας: φλερτ, έναρξη σεξ και συζήτηση για αυτό.

 antres-pothitoi

Άλλες μελέτες συμφωνούν

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνδρες θέλουν να αισθάνονται ποθητοί:

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον πήραν συνεντεύξεις από άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών σχετικά με τα συναισθήματά τους σχετικά με τα στερεότυπα σεξουαλικά σενάρια – οι άντρες ποθούν και οι γυναίκες θέλουν να αισθάνονται επιθυμητές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών (61 τοις εκατό) συμφώνησαν με το στερεότυπο – οι άνδρες ως κυρίαρχοι του πόθου, και το να αισθάνονται επιθυμητοί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο (39 τοις εκατό) λαχταρούσε να νιώσει επιθυμητό και εξέφρασε δυσφορία με το τυπικό ανδρικό σενάριο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick πήραν συνεντεύξεις από άντρες κολεγίου σχετικά με τις προτιμήσεις τους στη σεξουαλική μύηση. Μερικοί ένιωθαν ότι οι άντρες θα έπρεπε πάντα να ξεκινούν, αλλά σχεδόν τα τρία τέταρτα (72 τοις εκατό) ήθελαν πιο ισότιμη μύηση, με τις γυναίκες να αρχίζουν το φλερτ και να ορίζουν τη συνέχεια.

Αλλάζουν οι άντρες;

Τα σεξουαλικά σενάρια είναι γενικεύσεις. Δεν ταιριάζουν σε όλους ή συνέχεια. Σαφώς, το ετεροφυλόφιλο αντρικό σενάριο του αχαλίνωτου πόθου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αίσθημα επιθυμητός δεν καλύπτει όλους τους άντρες, αν το έκανε ποτέ. Αυτή η γραμμή έρευνας είναι αρκετά πρόσφατη, επομένως δεν έχουμε συγκρίσιμες μελέτες, για παράδειγμα, πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια. Αλλά υποθέτω ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό ανδρών θέλει να αισθάνεται ποθητό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσύρουμε το ρητό: Οι άντρες ποθούν ενώ οι γυναίκες λαχταρούν να νιώσουν επιθυμητές. Αλλά δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ευαγγέλιο ή μονόδρομος.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.