Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αλήθεια, τι πρέπει να κάνεις αν ζηλεύεις τη σχέση της κολλητής σου;

Η ζήλεια είναι ένα τοξικό συναίσθημα που καμιά φορά μπορεί να διαλύσει μερικές από τις πιο πολύτιμες σχέσεις της ζωής μας. Να πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.



Η αντιμετώπιση της ζήλιας για τη σχέση μιας κολλητής φίλης μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες στην οποία θα κληθείτε να θέσετε τον εαυτό σας, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρήσετε μια υγιή και πραγματικά υποστηρικτική φιλία. Κι επειδή ξέρουμε πως αν αυτή η συνθήκη είναι κάτι που βιώνετε αυτή τη στιγμή και σας φέρνει σε άσχημη θέση, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τα πράγματα ώριμα και με αποτελεσματικότητα.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι νιώθετε ζήλια. Είναι ένα φυσικό συναίσθημα και η άρνησή του δεν θα βοηθήσει. Η κατανόηση των συναισθημάτων σας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.

Επικοινωνήστε με τη φίλη σας

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτήν την κατάσταση. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με την καλύτερή σας φίλη με τρόπο μη συγκρουσιακό. Δώστε της να καταλάβει ότι είστε χαρούμενη για εκείνους, αλλά παλεύετε εσωτερικά με τη ζήλια σας. Οι καλές φίλες θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σας και μπορεί να σας προσφέρουν επιβεβαίωση.

Αυτοστοχασμός

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί νιώθετε ζήλια. Υπάρχουν υποκείμενες ανασφάλειες ή ανεκπλήρωτες ανάγκες που συμβάλλουν σε αυτά τα συναισθήματα; Ο εντοπισμός των βασικών αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Επικεντρωθείτε στη βελτίωση του εαυτού σας

Χρησιμοποιήστε τη ζήλια σας ως κίνητρο για να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Θέστε προσωπικούς στόχους και επενδύστε σε δραστηριότητες αυτοβελτίωσης που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Όταν αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, η ζήλια μπορεί να γίνει μικρότερο, έως ανύπαρκτο πρόβλημα.

Διατηρήστε τη δική σας κοινωνική ζωή

Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην κολλητή σας για συντροφικότητα και βόλτες. Συνεχίστε να καλλιεργείτε τις άλλες φιλίες και τα ενδιαφέροντά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο εξαρτημένες από τη σχέση σας για συναισθηματική ολοκλήρωση και διασκέδαση στην καθημερινότητα.

Περιορίστε την έκθεση σε ερεθίσματα

Αν το να δείτε τη φίλη σας και τον σύντροφό της μαζί πυροδοτεί τη ζήλια σας, σκεφτείτε να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο σε καταστάσεις όπου μπορεί να αισθάνεστε αποκλεισμένη. Είναι εντάξει να κάνετε ένα βήμα πίσω όταν χρειάζεται.

Αναζητήστε υποστήριξη

Μιλήστε με έναν άλλο έμπιστο φίλο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τα συναισθήματα ζήλιας σας. Μπορούν να παρέχουν μια εξωτερική προοπτική και να προσφέρουν καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.

Αναπτύξτε ένα σύστημα υποστήριξης

Δημιουργήστε σχέσεις με άλλους φίλους που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα όταν αυτή είναι απαραίτητη. Το να έχετε ένα δίκτυο φίλων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την εξάρτησή σας από μία μοναδική φιλία.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Η ζήλια μπορεί να μην εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Με τον καιρό, καθώς εργάζεστε προς αυτήν την κατεύθυνση και τη φιλία σας, η ζήλια είναι πιθανό να υποχωρήσει και να ξεχαστεί.

Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια ανά διαστήματα, αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα εποικοδομητικά, ώστε να μην βλάψουν τη φιλία σας. Σε τελική ανάλυση, ο στόχος πρέπει να είναι να διατηρήσετε μια υγιή και υποστηρικτική σχέση με την καλύτερή σας φίλη, ενώ παράλληλα εργάζεστε για τη δική σας προσωπική ανάπτυξη και ευτυχία.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια κρύο μια ζέστη; Να γιατί ήρθε η ώρα να διαγράψεις τον αριθμό του

Αν εκείνος δεν ξέρει τι θέλει από σένα, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δείξε ότι εσύ ξέρεις και μην αφήσεις κανέναν να παίζει μαζί σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 9 Μαΐου

Διεκδικήστε ό,τι πιστεύετε ότι σας ανήκει

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Dua Lipa ερμηνεύει το “Illusion” και το “Happy for You” στο Saturday Night Live

Η ταλαντούχα pop star παρουσίασε το επεισόδιο της ιστορικής αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία συμμετείχαν και οι Troye Sivan και Jerry Seinfeld

VIRAL

Airbnb: Μείνετε στο ιπτάμενο σπίτι της ταινίας Up

Μαζί με άλλες 11 απίθανες εμπειρίες και μέρη για να μείνετε, όπως αποκαλύφθηκαν στη νέα κατηγορία Icons.  Γράφει ο Μάνος Νομικός