Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να αναζητήσετε σε έναν σύντροφο για μακροχρόνια σχέση

Η επιστήμη μας λέει ότι η αγάπη δεν είναι θέμα ελκυστικότητας, αλλά είναι ένας συναισθηματικός δεσμός.



Είναι αστείος ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρώπινη έλξη. Και κάπως λυπηρός. Κοιτάμε μια φωτογραφία σε ένα προφίλ γνωριμιών ή κοιτάμε σε όλο το δωμάτιο έναν άγνωστο σε ένα μπαρ. Aξιολογούμε το ύψος και τον ΔΜΣ. Kοιτάμε τα ρούχα τους και ασυνείδητα κάνουμε μια εικασία για την κοινωνική τους θέση. Αρχίζουμε να μιλάμε και πηγαίνουμε λίγο πιο βαθιά και διαπιστώνουμε ότι μοιραζόμαστε μερικά από τα ίδια ενδιαφέροντα - σου αρέσει το σκάκι; Και εμένα!

Ύψος, ΔΜΣ, μισθός, ενδιαφέροντα – μας λένε πραγματικά τι είδους σύντροφος θα είναι αυτό το άτομο για εμάς; Πώς θα ήταν μια σχέση με αυτό το άτομο;

Ίσως, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε. Στην πραγματικότητα, η φυσική ελκυστικότητα συνδέεται με λιγότερη δέσμευση στις σχέσεις και μικρότερη διάρκεια σχέσης. Και για τους άνδρες, η σωματική ελκυστικότητα έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη πιθανότητα απάτης, λιγότερη υποστήριξη στις συζυγικές αλληλεπιδράσεις και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση. Ωχ.

Έτσι, αν δεν βασίζεται στη φυσική εμφάνιση, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι έχετε βρει κάποιον με τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση;

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την ευτυχία των σχέσεων. Οι σύντροφοι ατόμων που είναι ευγενικοί, υπομονετικοί, συνεργάσιμοι, ανοιχτόμυαλοι, ευσυνείδητοι και συναισθηματικά σταθεροί έχουν καλύτερες σχέσεις.

Η αγάπη δεν είναι συναλλακτική.

Αν ήταν, θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι με τον πιο σέξι, τον πιο πλούσιο σύντροφο – κάποιον από τον οποίο κερδίζουμε θέση και υλικό όφελος. Αντίθετα, η αγάπη είναι ένας συναισθηματικός δεσμός. Ένας σύντροφος με καλοσύνη, προσοχή, υπομονή και συνεργασία μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε σημαντικοί και αγαπημένοι. Ένας σύντροφος που είναι ανοιχτόμυαλος και ευσυνείδητος μας δείχνει ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί σκληρά για να δει την προοπτική μας και να καταβάλει προσπάθεια σε μια σχέση, δείχνοντάς μας ότι έχουμε σημασία και ότι είμαστε αποδεκτοί γι' αυτό που είμαστε. Με κάποιον που είναι συναισθηματικά σταθερός, μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς.

Σύμφωνα με τη Sue Johnson (συνδημιουργό της μεθόδου θεραπείας ζευγαριών που υποστηρίζεται από την επιστήμη, συναισθηματικά εστιασμένη θεραπεία ή EFT), ως άνθρωποι, πάντα θέτουμε σιωπηρά μια ερώτηση στους συναισθηματικούς μας δεσμούς: «Είσαι εκεί για μένα;»

Προσιτότητα

Αυτό το άτομο σας δείχνει ότι θα είναι εκεί για εσάς σε μια στιγμή ανάγκης; Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια κρίση, θα τα παρατήσουν όλα και θα δείξουν υποστήριξη και φροντίδα; Ένας σύντροφος που είναι προσβάσιμος αποτελεί έναν καλό σύντροφο σχέσης γιατί θα μείνει δίπλα σας όταν η ζωή γίνεται σκληρή.

Αυτό θα μπορούσε να εμφανιστεί από νωρίς στο ραντεβού - εάν το αυτοκίνητό σας χαλάσει πριν από ένα ραντεβού, θα οδηγούσαν στο σπίτι σας για να σας κάνουν μια βόλτα; Αν ναι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένας τέτοιος σύντροφος είναι πρόθυμος να σας φροντίσει όταν είστε άρρωστοι στο δρόμο ή να είναι δίπλα σας όταν αναπόφευκτα αντιμετωπίζετε παράπονο και απώλεια στη ζωή.

Ανταπόκριση

Σας δείχνει αυτό το άτομο ότι τα συναισθήματα και οι ανάγκες σας έχουν σημασία, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και δουλεύοντας πάνω στον εαυτό σας για εσάς; Θα δεχτούν την επιρροή σας, θα συμβιβαστούν και θα καταλήξουν σε λύσεις που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις σας; Ένας ανταποκρινόμενος σύντροφος κάνει γνωστό ότι τα συναισθήματα και οι ανάγκες σας είναι σημαντικά και δεν τα παραμελεί για δικά τους.

Για παράδειγμα, αν αναφέρετε σε έναν πρόωρο σύντροφο σχέσης ότι κάτι που είπε ότι σας πλήγωσε, ένας ανταποκρινόμενος σύντροφος θα δείξει φροντίδα και ενσυναίσθηση για την πληγή σας και θα λάβει μέτρα για να μην σας πληγώσει ξανά, αντί να αμυνθεί ή να απορρίψει τα συναισθήματά σας. Σύμφωνα με δεκαετίες έρευνας, οι δεσμοί που περιλαμβάνουν ανταποκρινόμενους συνεργάτες έχουν την ικανότητα να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ εκείνοι που δεν επιδεινώνονται συχνά με την πάροδο του χρόνου.

Δέσμευση

Αυτό το άτομο σας δίνει το δώρο της παρουσίας του; Ένας αφοσιωμένος σύντροφος σας δίνει την πλήρη προσοχή του ως έναν άλλο τρόπο για να δείξετε ότι είστε ασφαλείς μαζί του και ότι είστε προτεραιότητα. Εάν το ραντεβού σας φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το τηλέφωνό του παρά για τη συνομιλία σας, μπορεί να είναι κακό σημάδι. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που στρέφονται το ένα προς το άλλο σε μικρές στιγμές δίνοντας πλήρη προσοχή είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν ευτυχισμένους, σταθερούς γάμους χρόνια αργότερα. Λάβετε υπόψη τα μικρά πράγματα – σας κοιτάζουν στα μάτια, δείχνουν ότι σας ακούν με επακόλουθες ερωτήσεις και γελούν μαζί σας;

Όταν ψάχνετε για έναν μακροχρόνιο σύντροφο, παραλείψτε τη λίστα ελέγχου - δεν είναι κάποιος συγκεκριμένου ύψους ή μισθού που θα φέρει την ευτυχία στη ζωή σας. Βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να έχετε έναν υγιή συναισθηματικό δεσμό. Αναζητήστε κάποιον με τον οποίο νιώθετε ασφάλεια, που σας ενδιαφέρει, για τον οποίο έχετε προτεραιότητα και με τον οποίο νιώθετε ότι σας αποδέχονται και σας αγαπούν γι' αυτό που είστε.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα