Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες που καταστρέφουν την εμπιστοσύνη στη σχέση σας

Τι να αποφύγετε αν θέλετε η σχέση σας να έχει γερά θεμέλια εμπιστοσύνης



Η άποψη ότι η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας καλής σχέσης δεν είναι ακριβώς καινούργια – είναι λίγο πολύ κοινή γνώση σε αυτό το σημείο. Χωρίς αυτό το συστατικό, μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε για λίγο, αλλά δεν θα αργήσει να καταρρεύσει η επαφή. Ενώ οι βασικοί ένοχοι που καταστρέφουν την πίστη σας στον σύντροφό σας είναι ευρέως γνωστοί –η απιστία, το ψέμα κ.λπ. –  υπάρχουν κάποιες μικρότερες συνήθειες που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι καταστρέφουν την εμπιστοσύνη στη σχέση σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε και να αποφύγετε.

Αργείτε όταν πρόκειται για ποιοτικό χρόνο.

Αν πάντα αργείτε όταν εμφανίζεστε σε κοινά σχέδια που είχατε ή σε σημαντικές συναντήσεις με τον σύντροφό σας, αυτό του δίνει την εντύπωση ότι δεν τον νοιάζεστε και δεν σέβεστε τον χρόνο του. Είναι ακόμη χειρότερο αν δεν τους στείλετε ένα μήνυμα για να του πείτε ότι έχετε αργήσει. Κατάφερε να φτάσει εκεί όταν έπρεπε, οπότε γιατί εσείς δεν μπορείτε;

Δεν εμφανίζεστε σε δύσκολες στιγμές.

Όταν ο σύντροφός σας περνάει μια δύσκολη περίοδο, μπορεί να είστε δυσεύρετοι επειδή δεν ξέρετε πραγματικά πώς να βοηθήσετε ή είστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Αυτό είναι πραγματικά ασεβές και επιζήμιο. Εάν δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί ότι θα τον υποστηρίξετε όταν το χρειάζεται, μπορεί να σας δουν ως κάποιον που θέλει απλώς να είναι κοντά στις καλές στιγμές.

Λέτε ότι θα κάνετε κάτι αλλά το τηρείτε.

Εάν λέτε ότι θα τηλεφωνήσετε ή θα κάνετε σχέδια, αλλά τελικά αυτό δεν συμβαίνει, οι πράξεις και τα λόγια σας δεν συγχρονίζονται. Του λέτε αυτό που θέλουν να ακούσουν εκείνη τη στιγμή, αλλά μετά δεν εκπληρώνετε τις υποσχέσεις σας. Εάν δεν εμφανίζεστε για αυτούς με τόσο δευτερεύοντες τρόπους, πώς μπορούν να σας εμπιστευτούν ότι θα το κάνετε για τα μεγαλύτερα πράγματα;

Απορρίπτετε τα συναισθήματά του.

Ίσως έχετε την τάση να απορρίπτετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας λέγοντάς του ότι είναι «ευαίσθητος» ή ότι αντιδρά υπερβολικά όταν εκφράζει ένα συναίσθημα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη σχέση σας, επειδή ο σύντροφός σας θα νιώσει ότι πρέπει να κρύψει τα συναισθήματά του από εσάς. Είναι πραγματικά αυτό το είδος σχέσης που θέλετε να έχετε;

Τον κακολογείτε στους φίλους σας.

Μπορεί να αισθάνεστε παρηγοριά με το να βγάζετε τα άπλυτά του στους φίλους σας, να γκρινιάζετε για τον σύντροφό σας και να σκάβετε τα ζητήματα της σχέσης σας, αλλά αυτό μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη στη σχέση σας επειδή ορισμένα πράγματα είναι ιερά και ιδιωτικά! Ουσιαστικά μιλάτε για αυτόν πίσω από την πλάτη του και μοιράζεστε την ιδιωτική σας ζωή χωρίς την άδεια του συντρόφου σας. Αυτό δεν είναι ωραίο.

Εμπιστεύεστε τα συναισθήματά σας σε άλλους ανθρώπους.

Εάν βασίζεστε πάντα σε άτομα εκτός της σχέσης σας όταν πρέπει να εκμυστηρευτείτε τα συναισθήματα και τα προβλήματά σας, παραμερίζετε εντελώς τον σύντροφό σας. Ίσως δεν τον εμπιστεύεστε, αλλά το να μην τον αφήσετε να μπει σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας και να δώσετε προτεραιότητα σε άλλες σχέσεις θα διαβρώσει εντελώς την εμπιστοσύνη του σε εσάς επίσης.

Αποφεύγετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.

Εάν είστε ιδιαίτερα περήφανοι, μπορεί να αποφύγετε να αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας και ίσως να κουνάτε το δάχτυλο στον σύντροφό σας όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Η αποφυγή της ευθύνης μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη, επειδή ο σύντροφός σας δεν μπορεί να βασιστεί σε εσάς. Θα πρέπει να είστε σε θέση να παραδεχτείτε πότε κάνετε λάθος και να προσπαθείτε να τα πηγαίνετε καλύτερα.

Είστε απρόβλεπτοι.

Αν και είναι διασκεδαστικό να είστε αυθόρμητοι, ο σύντροφός σας δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται αβέβαιος για την εκδοχή σας που πρόκειται να αντιμετωπίσει καθημερινά. Εάν η διάθεσή σας είναι τρενάκι του λούνα παρκ ή η συμπεριφορά σας αλλάξει δραματικά μέσα σε μια νύχτα, ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται ότι δεν ξέρει καν ποια είστε.

Λέτε ότι είναι σημαντικός αλλά δεν το δείχνετε.

Ακολουθεί ένα ακόμα παράδειγμα πράξεων που δεν ταιριάζουν με τις λέξεις. Μπορεί να πείτε στον σύντροφό σας πόσο πολύτιμος είναι για εσάς και πόσο εκτιμάτε να τον έχετε στη ζωή σας, αλλά τότε οι πράξεις σας δεν το δείχνουν. Ίσως δεν τον υποστηρίζετε ή δεν κάνετε πράγματα για να νιώθει ξεχωριστός και αυτό θα τον κάνει τελικά να αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια των λόγων σας.

Κουτσομπολεύεις άλλα άτομα στον σύντροφό σου.

Αν σας αρέσει να επιδίδεστε σε μια καυτή συνεδρία κουτσομπολιού για άλλους ανθρώπους στον σύντροφό σας, μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε ότι αυτό σας κάνει να φαίνεστε μικροπρεπείς και αναξιόπιστοι. Πώς μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν τους κουτσομπολεύετε σε άλλους ανθρώπους; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κακολογείτε πάντα τους συντρόφους ή τις σχέσεις άλλων ανθρώπων.

 Ζητάτε συμβουλές αλλά τις επικρίνετε.

Όταν χρειάζεστε συμβουλές, απευθύνεστε στον σύντροφό σας για να σας δώσει κάποιες οδηγίες. Ωστόσο, μόλις σας δώσει τα σχόλιά του, τα απορρίπτετε επειδή δεν σας αρέσουν ή δεν συμφωνείτε με αυτά που έχει να πει. Μένει να νιώθει ότι η καλή του πράξη καταρρέει και αναρωτιέται γιατί ενοχλήθηκες.

Σας έχουν πιάσει να λέτε ψέματα.

Εάν έχετε πει στον σύντροφό σας κάποια ψέματα στο παρελθόν, είτε για την οικονομική σας κατάσταση, τις προηγούμενες σχέσεις σας ή ακόμα και για τη δουλειά ή την οικογένειά σας, αυτό θα κάνει τον σύντροφό σας να δυσκολευτεί να σας εμπιστευτεί. Ενώ δεν χρειάζεται να ανοίξετε τα χαρτιά σας από νωρίς, αυτά που του λέτε πρέπει τουλάχιστον να είναι η αλήθεια.

Είστε επικριτικοί απέναντί ​​του.

Το να είστε επικριτικοί για όλα όσα κάνει ο σύντροφός σας μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή του. Θα νιώθει ότι δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί επειδή δεν αποτελείτε ασφαλές μέρος για να είναι ο εαυτός του. Πρέπει να κρύψει ποιος είναι για να μην πληγωθεί από εσάς, κάτι που θα τον κάνει να κλειστεί ή να σας αποκλείσουν.

Λέτε συχνά, «Σου το είπα».

Είπατε στον σύντροφό σας ότι αν δεν πήγαινε στο γιατρό για το κρυολόγημά του, θα χειροτέρευε. Του είπατε ότι δεν πρέπει να αφήνουν την σίτα ανοιχτή το βράδυ γιατί θα προσελκύει τα κουνούπια. Αυτό που προέβλεψες έγινε πραγματικότητα, αλλά μην του το πετάξετε στα μούτρα! Αυτό δεν ενθαρρύνει την υγιή επικοινωνία και εμποδίζει τον σύντροφό σας να ανοιχτεί μαζί σας στο μέλλον.

Συγκρίνετε τον σύντροφό σας με τους πρώην σας.

Δεν υπάρχει ποτέ καλός λόγος να συγκρίνετε τον σύντροφό σας με τους πρώην σας. Το να του πείτε ότι ο πρώην σας ήταν περισσότερο ευγνώμων ή υποστηρικτικός από ό,τι εκείνος είναι φρικτή επίθεση και μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή του. Δεν θα εμπιστευτεί τα συναισθήματά σας για εκείνον. Πάντα θα νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλός.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

SELF-LOVE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;

CELEBS

Κατερίνα Καινούργιου: Το άλμπουμ των πασχαλινών διακοπών της στη Μύκονο

Η έκπληξη που δέχτηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα