Skip to main content

WOMAN POWER

To No1 γυναικείο πρότυπο για την κόρη μου

Πόσο inspirational είναι τα βιβλία με γυναίκες που ξεχώρισαν;



Δεν ξέρω εάν αγοράζεις βιβλία για το παιδί σου (ελπίζω ναι) αλλά θα σου πω ότι φέτος οι εκδοτικοί οίκοι έχουν κάνει έναν χαμό με τίτλους που αφορούν στο διάστημα, στους δεινόσαυρους και στις προσωπικότητες. 

40 ατρόμητα κορίτσια, γυναίκες που ξεχώρισαν, μικρά κορίτσια-μεγάλες ιδέες, έφηβες πρωτοπόροι... πραγματικά υπέροχα βιβλία γεμάτα επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, ανθρωπίστριες, οικολόγους, επαγγελματίες, γυναίκες που πίστεψαν στο όνειρό τους, τόλμησαν και το έκαναν πραγματικότητα. 

Ξεφυλλίζοντάς τα συνειδητοποίησα πόσο μικρό είναι το πεδίο των γνώσεών μου καθώς τις περισσότερες από αυτές δεν τις ήξερα. Και σκέφτηκα πόσο καλά κάνουν οι εκδοτικοί που επιμένουν και βγάζουν αυτά τα βιβλία. 

Μπορεί η κόρη μου διαβάζοντας την ιστορία μιας σπουδαίας γυναίκας να εμπνευστεί; Κάτι να της κάνει κλικ και ξαφνικά να δει μπροστά της ολοζώντανο το όνειρό της; Να καταλάβει πως ό,τι θέλουμε πραγματικά, πεισμώνουμε και κόντρα σε όλους και σε όλα, το καταφέρνουμε; Πως σημασία δεν έχει μόνο να προσπαθείς αλλά και να φτάνεις στον προορισμό σου; 

Πιστεύω πως ναι. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το πιο καθοριστικό πρότυπο για ένα κορίτσι είναι η μητέρα του. Η γυναίκα που θέλει να της μοιάσει. Να την ξεπεράσει. Να την εμπνεύσει. Να φυσήξει αέρα στα φτερά της. Να της δώσει αυτοπεποίθηση. 

Ή η γυναίκα που θα αποφασίσει πως δεν θέλει ποτέ και για τίποτα να της μοιάσει. Να γίνει καλύτερη, σοφότερη, πιο τρυφερή, πιο δυναμική, πιο δοτική. Λιγότερο ευάλωτη στις πληγές. 

Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή. Δεν ήταν κάποιο βιβλίο αυτό που με ενέπνευσε. Ήταν τα γυναικεία περιοδικά που μιλούσαν για φεμινισμό. Ήταν μια αφίσα που είχα κολλήσει στον τοίχο- ένας άντρας κρατούσε στις πλάτες του τον πλανήτη και μια γυναίκα τον σφουγγάριζε. 

Ήταν η μάνα μου που υπέμενε, που αγκάλιαζε, που ωθούσε τα όνειρά μου, σφουγγαρίζοντας τον πλανήτη. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι τελικά τον είχε στερεώσει σε έναν κουβά με βρώμικα νερά. 

Δεν υποτιμώ τον ρόλο αυτών των βιβλίων με τις τεράστιες προσωπικότητες που καθόρισαν το παρόν μας. Δεν υπερεκτιμώ τον ρόλο της μάνας. Απλά θέλω να τον βγάλω από τον κουβά και να τον βάλω στον θρόνο που του αξίζει.  
  

Διαβάστε επίσης

WOMAN POWER

Η δύναμη του μυαλού: πρόσεχε τι δεν εύχεσαι, γιατί μπορεί να μην έρθει ποτέ!

Όταν συνειδητοποίησα ότι μόλις ευχηθώ κάτι με μεγάλη δύναμη αυτό έρχεται και με βρίσκει

WOMAN POWER

Οι ανώνυμες ηρωίδες της καθημερινότητάς μου

Αυτές γιορτάζουν... προχθές, σήμερα, αύριο και κάθε μέρα

WOMAN POWER

Ένα λουλούδι μόνο φτάνει;

Τι ζητάω την Ημέρα της Γυναίκας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;