«Για όνομα»: H φιλία οφείλει να υπερπηδά την καθημερινότητα

H γαλλική κωμωδία «Για όνομα» ανεβαίνει στο θέατρο Αλίκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Το allyou.gr ήταν στη συνέντευξη Τύπου και σου κάνει ... αναμετάδοση!

Αναστασία Τουρούτογλου

«Ένα έργο που ενώ μοιάζει να μιλάει για την πολιτική ορθότητα και να σατιρίζει τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ φίλων - που τις ζήσαμε έντονα κι εμείς το περασμένο καλοκαίρι-, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα έργο για τη φιλία η οποία παραμένει ένα παραγνωρισμένο θέμα στην παγκόσμια δραματουργία». Αυτά ξεκίνησε να μας λέει  ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης,  μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την ολοκαίνουργια παράσταση  που για χάρη της κάθεται ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. 

«Για όνομα» φέτος λοιπόν, μία απολαυστική γαλλική κωμωδία των Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ. Πρόκειται για το περίφημο «Le Prénom», μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες στη Γαλλία, που το 2011, ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία Molière. Την ίδια υποδοχή γνώρισε και η κινηματογραφική του μεταφορά το 2012,με τον ελληνικό τίτλο να «ακούει» στη φράση «Για όλα φταίει το όνομά σου» που ξεπέρασε διεθνώς τα 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου.

Οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνης Λουδάρος, θα υποδυθούν πέντε άτομα που συνδέονται στενά με φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Μια προγραμματισμένη συνάντησή τους για δείπνο θα εξελιχθεί σε ρινγκ, όπου ο καθένας βγάζει στην επιφάνεια ό,τι έχει συσσωρεύσει για τον άλλον, στα χρόνια της γνωριμίας τους. Αφορμή γι' αυτό θα σταθεί το όνομα που θα δοθεί στο μωρό, που περιμένει το ένα ζευγάρι της παρέας. Γιατί, όπως φαίνεται τελικά στο έργο, η επιλογή ονόματος δεν είναι καθόλου εύκολη, ή αυτονόητη υπόθεση.

«Πρόκειται για ένα ελαφρύ έργο που καταπιάνεται με κάτι πολύ βαθύ και συγκινητικό: τη φιλία που κρατάει δεκαετίες,  τους φίλους που είναι σαν συγγενείς, τις σχέσεις που αντέχουν στην τριβή της καθημερινότητας. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνικές δομές αλλοιώνονται και πεθαίνουν, οι φίλοι είναι η καινούρια μας οικογένεια. Όταν είμαστε μαζί με τους φίλους μας  ο χρόνος σταματά και είναι οι μόνοι που μπορούν να κρατήσουν το  ηθικό μας ψηλά στη ζωή. Εκεί επέλεξα να επικεντρώσω και τη σκηνοθετική ματιά μου», μας λέει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, τονίζοντας και την ευτυχή συγκυρία τους πέντε ρόλους του έργου να ερμηνεύουν ηθοποιοί που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

«Στόχος μας είναι οι θεατές όχι μόνο να απολαύσουν ένα έργο που μιλάει απευθείας στην καρδιά, αλλά να δουν και κάπως διαφορετικά τη ζωή τους», επισημαίνουν οι Αντώνης Λουδάρος και Φάνης Μουρατίδης. Για την Βίκυ Σταυροπούλου η πρόκληση έγκειται στο να αποτυπωθεί στη σκηνή, αυτό που συμβαίνει και στη πραγματική ζωή μεταξύ φίλων, με «ένα βλέμμα, μία κίνηση, τα έχουμε πει όλα!». Ενώ ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, εύχεται το κοινό να νιώσει την ευφορία, το γέλιο και την αγωνία που ένιωσε κι ο ίδιος όταν το πρωτοδιάβασε.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Αθανασία Σμαραγδή, τη μουσική σύνθεση ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00.

gia_onoma_theatro_aliki_2015_09-589x600.jpg

Δελτίο Τύπου Παράστασης:

Τα Αθηναϊκά Θέατρα θα παρουσιάσουν από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 στο Θέατρο Αλίκη την απολαυστική σύγχρονη κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patellière «ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ…», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Φάνης Μουρατίδης, η Μαρία Κωνσταντάκη και ο Αντώνης Λουδάρος.

 Μια συνάντηση για δείπνο ανάμεσα σε πέντε άτομα που συνδέονται στενά με φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς θα εξελιχθεί σε ρινγκ όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του, που έχουν συσσωρευτεί μέσα στα χρόνια της γνωριμίας τους.

Αφορμή το όνομα που θα δοθεί στο μωρό που περιμένει το ένα ζευγάρι της παρέας, γιατί η επιλογή ονόματος δεν είναι τελικά καθόλου εύκολη ή αυτονόητη υπόθεση…

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:                                 

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Βίκυ Σταυροπούλου

Φάνης Μουρατίδης

Μαρία Κωνσταντάκη

και ο Αντώνης Λουδάρος

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή

Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σκουλά

Βοηθός σκηνογράφου: Αλεξάνδρα Καψή

 Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

 Θέλεις να πάρεις μία ιδέα από την παράσταση; 

{videobox}grQ_WYAZ6ZI{/videobox}

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares