Ιωάννα Στρατή: "Between Act"

Nέα χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού, η Ιωάννα Στρατή, μιλάει στο allyou.gr για τη χορευτική της ομάδα, τη Between Act, και την πρώτη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων. 

Λένα Γρηγορίου

Προτελευταία ημέρα, σήμερα, της "Επανεκκίνησης", του Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Χορογράφοι όλων των γενιών συμμετέχουν στο Φεστιβάλ (που φέτος γιορτάζει τα 15 του χρόνια), χωρίς αμοιβή, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους και καλύπτοντας όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Απόψε, μια ολοκαίνουργια ομάδα, η "Between Act", κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Φεστιβάλ. Ιδρύτρια και δημιουργός της ομάδας μια πολύ νέα χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού, η Ιωάννα Στρατή.

Τη συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της, για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ, για το χορό και για εκείνη.

Τι είναι η "Between Act", Ιωάννα; Ποια ανάγκη τη δημιούργησε; Πώς εκφράζεται; Τι στόχους έχει; Ή μήπως έχει μόνο όνειρα;

Μεγαλώνοντας μέσα σε αίθουσες χορού με μητέρα την Άννα Τσαούση, δασκάλα χορού, πέρασε από πολύ νεαρή ηλικία το "μικρόβιο" του χορού στο αίμα μου. Κατ' επέκταση το να σπουδάσω χορό και να τον αντιμετωπίσω πιο επαγγελματικά δεν ήταν απλή επιθυμία αλλά μονόδρομος. Επιστρέφοντας από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αγγλία ένιωσα ότι κάτι ήθελα να πω. Ήταν μια έντονη ανάγκη να δώσω τις δικές μου μεταφράσεις στο κομμάτι του σύγχρονου χορού και να καταθέσω μία πρόταση. Τη δική μου πρόταση. Η ομάδα Between Act δημιουργήθηκε από την προσωπική διαπίστωση ότι ο χορός τα τελευταία χρόνια που τον παρακολουθώ πιο ενεργά, είχε πάψει να είναι χορός. Είχε γίνει θέατρο, σωματικό θέατρο ή μερικές φορές μια απόλυτη απουσία κίνησης. Διδάσκοντας επί σειρά ετών σε επαγγελματίες ηθοποιούς και τρέφοντας σεβασμό για το θέατρο εν γένει, κατανοούσα τα ευρεία πλαίσια μέσα στα οποία μπορούσε να κινηθεί ο σύγχρονος χορός και πόσο εύκολα μπορούσε να συνεργαστεί με την υποκριτική. Όμως εξακολουθούσε να μου λείπει και εγώ επέμενα να τον αναζητώ. 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015. Στόχος μας ευθύς εξαρχής ήταν η διάδοση του σύγχρονου χορού σε ένα πιο ευρύ κοινό. Δουλέψαμε από την αρχή πάνω στην ιδέα ότι ο χορός δεν απευθύνεται μόνο στους "ανθρώπους του χορού". Ο χορός μπορεί να "πει" όσα το θέατρο, μπορεί να "αγγίξει" όσο το θέατρο και μπορεί να ταξιδέψει όσο το θέατρο. Το 15ο φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων μας έδωσε το βήμα, και έτσι στις 13 Ιουνίου παρουσιάζουμε το έργο "Con_trust" στη Κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρώτη φορά σε φεστιβάλ χορογράφων. Αν σου ζητούσαμε να θυμηθείς 3 "πρώτες σου  φορές ", ποιες θα ήταν; Άραγε θα "έσβηνες" μια για να βάλεις αυτή;

Δεν μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω τρεις πρώτες φορές. Η τέχνη του χορού προσφέρει πάντα συγκινήσεις και έχω πάρει πολλές και ως χορεύτρια και ως χορογράφος. Αν όμως με ρωτάτε για το φεστιβάλ, θα ήταν σίγουρα μια πολύ σημαντική "πρώτη φορά". 

Αν υποθέσουμε πως η χορεύτρια, η χορογράφος, η δασκάλα, δίνουν μια μάχη, μέσα σου. Ποια νικάει και γιατί;

Δεν πιστεύω ότι νικάει κάποια. Η δασκάλα, η χορογράφος και η χορεύτρια συνυπάρχουν και η μία ιδιότητα θρέφει την άλλη. Ο χορός για εμένα είναι ένας και αυτό δεν αλλάζει. Ούτως ή άλλως, για να χορογραφήσεις θα έχεις πρώτα χορέψει όπως και για να διδάξεις έχεις προηγουμένως υπάρξει μαθητής. 

Τι θα παρουσιάσετε, απόψε* στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;

To "Con_trust" είναι ένας διάλογος μεταξύ πολλών, μεταξύ εαυτών, μεταξύ γνωστών και ξένων, άλλοτε απομονωμένων και άλλοτε συγχωνευμένων. Με αφορμή το ποίημα "Πληθυντικός αριθμός" της Κικής Δημουλά, το έργο διαπραγματεύεται τους τέσσερις άξονες του έρωτα, της μνήμης, του φόβου και της νύχτας, δίνοντας σε κάθε στοιχείο ατομικές και συλλογικές μεταφράσεις, πηγαίνοντας ενίοτε κόντρα στην ίδια τη φύση τους και επιχειρώντας τελικά να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης.

* Info: Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 στις 21:00, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares