Skip to main content

INTERVIEW

Φωτεινή Βελεσιώτου: «Τραγουδιστής γεννιέσαι, δεν γίνεσαι»

Κουβέντες βγαλμένες απ'την ψυχή της, χωρίς καμιά διάθεση να στρογγυλέψει, λίγα λόγια καλά κι αληθινά, απο την ξεχωριστή Φωτεινή Βελεσιώτου, στον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη και στο allyou.gr



Πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση τραγουδίστριας. Όχι μόνο γιατί διαθέτει μοναδικό μέταλλο και ηχόχρωμα που σου κεντρίζει αμέσως την προσοχή. Ξεχωριστή την κάνει ακόμη ένα γεγονός: ότι δεν κυνήγησε η ίδια να κάνει καριέρα. Κι όμως έκανε και μάλιστα σε μεγάλη -για τα μουσικά δεδομένα- ηλικία.

Δώρο Θεού; Πεπρωμένο; Τύχη; Όπως θέλετε πείτε το. Η ουσία είναι ότι η Φωτεινή Βελεσιώτου μετά τη συνταξιοδότησή της ως δασκάλα γύρισε σελίδα στη ζωή της και ασχολείται πλέον επαγγελματικά με τη μεγάλη αγάπη της, το τραγούδι.

Στα χρόνια που ήταν στις μαθητικές αίθουσες φρόντιζε να κρατάει αναμμένη τη φλόγα του έρωτά της με τη μουσική, καθώς τραγουδούσε μία φορά τη βδομάδα σε ταβερνούλες κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων με τη μπάσα φωνή της.

Όση αλήθεια όμως βγάζει με τη φωνή της τόσο αληθινή είναι και σαν άνθρωπος. Είχα την ευκαιρία να το διακρίνω στα 20 περίπου λεπτά που χρειάστηκαν για να απαντήσει στις ερωτήσεις μου

Στην κουβέντα μας, η Φωτεινή, μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι και το πώς προέκυψε η καριέρα στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της,  καθώς και για την Σωτηρία Μπέλου και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι κάποιοι τη συγκρίνουν με την αείμνηστη ερμηνεύτρια.

Παράλληλα κατέθεσε την άποψή της για τα talent shows που δεν θα πήγαινε ποτέ ως κριτής, αναφέρθηκε στο πραξικόπημα των… φωτογραφιών, ενώ μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι θα τα έχωνε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον έβλεπε από κοντά.

0_______vele.mesa3.jpg

Από δασκάλα σε δημοτικά σχολεία τώρα σας βλέπουμε και σας θαυμάζουμε στο πάλκο. Πώς έγινε αυτό; Πώς από το κτήμα που ζούσατε με τον άντρα σας,  με κρασιά, τσίπουρα, κότες, πάπιες και κουνέλια,  αποφασίσατε να κάνετε στροφή στο τραγούδι;

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Χωρίς να κάνω κάτι το φοβερό, έγιναν ωραία πράγματα στη ζωή μου. Ήρθαν στα χέρια μου ωραία τραγούδια. Αν δεν είχα αυτά δεν θα είχα και κάτι να πω. Στα χέρια μου ήρθε το τραγούδι οι “Μέλισσες”, που ήταν τραγούδι-σταθμός. Έτσι έγινα κι εγώ πιο αναγνωρίσιμη, ακολούθησαν κι άλλες προτάσεις με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Μου δώσατε την κατάλληλη πάσα για την επόμενη ερώτησή μου. Η επιτυχία του τραγουδιού "Μέλισσες", σας έβαλε σε ένα άγχος του στυλ "θα καταφέρω να ξαναγίνει το ίδιο με ένα άλλο, ένα επόμενο τραγούδι"; 

Όχι ευτυχώς δεν έχω τέτοιου τύπου άγχος. Από εκεί και πέρα αν δισκογραφούσα 80 περίπου τραγούδια που έχω κάνει ή 10 θα ήταν για εμένα το ίδιο πράγμα. Η χαρά για εμένα είναι να τραγουδάω ζωντανά. Το στούντιο για να είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσει και πολύ. Είναι κάπως απρόσωπο. Το χαρακτηρίζω αποστειρωμένο (γέλια).

Έχετε αρκετές επιτυχίες στην καριέρα σας και σημαντικές συνεργασίες. Πιάσατε ποτέ τον εαυτό σας να είναι στα όρια «να καβαλήσει το καλάμι»;

Κοίτα να δεις. Εμένα μου ήρθαν όλα αυτά όταν ήμουν 53 ετών, τώρα είμαι 58. Αν έφτανα σε αυτό το σημείο θα έφτυνα μόνη μου τον εαυτό μου. Βέβαια δεν ξέρω τι θα έκανα αν αυτό συνέβαινε στα 20 μου.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η μπάσα φωνή σας θυμίζει Σωτηρία Μπέλου… Σας ενοχλεί όταν σας το λένε αυτό;

Κάθε άλλο. Θα ήταν και τιμή για εμένα. Μακάρι να συνέβαινε. Το ηχόχρωμα μας είναι διαφορετικό, απλά τραγουδάω με την αείμνηστη Σωτηρία Μπέλου στον ίδιο τόνο.

Τι διαφορά έχει το λαϊκό από το έντεχνο τραγούδι; Γιατί αρκετοί φοβούνται να πουν ότι τραγουδούν λαϊκό τραγούδι;

Εγώ λέω καινούργια τραγούδια, που για κάποιους θεωρούνται έντεχνα. Και αναρωτιέμαι τα άλλα τι είναι άτεχνα; Εγώ δεν υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι, υπηρετώ τη μουσική. Κατ’αρχήν ο στίχος κάθε τραγουδιού σε προειδοποιεί τι θα επακολουθήσει.

Τα τραγούδια της Φωτεινής Βελεσιώτου ποιους ανθρώπους έχει αποδέκτες; 

Με χαροποιεί πολύ γιατί έχω αποδέκτες πολύ νέα παιδιά αλλά και μεγάλους. Δεν έρχονται μόνο νέα παιδιά γιατί λέω νέα τραγούδια ούτε και μεγάλοι άνθρωποι επειδή είμαστε κοντά ηλικιακά. Υπάρχει ένα πάντρεμα ηλικιών.

0_______vele.mesa1.jpg

Περιγράψτε μας τη Φωτεινή ως άνθρωπο…

Δεν θεωρώ ότι είμαι δύσκολος άνθρωπος. Αλλά είμαι ιδιόρρυθμη. Δεν θέλω ούτε να εκθέτω αλλά ούτε να με εκθέτουν. Μου αρέσουν τα απλά και καθημερινά πράγματα. Γενικώς είμαι άνθρωπος που αγαπάω τους ανθρώπους. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μου αν και πλέον είμαι αναγνωρίσιμη.

Τι σας εκνευρίζει σε μερίδα του κόσμου που έρχεται στα live σας;

Kοίτα να δεις, ο κόσμος είναι πολύ ευγενικός μαζί μου όπως και εγώ είμαι πάντα μαζί τους. Το μόνο πράγμα που με εκνευρίζει λιγάκι είναι αυτό με τις φωτογραφίες. Όταν μου λένε «να βγάλω μία φωτογραφία μαζί σας» χωρίς να μου έχουν πει πρώτα ένα γεια, δεν μου αρέσει. Το έχω ονομάσει πραξικόπημα. Πες μου άνθρωπε μου ένα «γεια σου τι κάνεις» και μετά ας βγάλουμε όσες φωτογραφίες θέλεις.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια;

Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει μετά από 10 χρόνια. Υγεία να υπάρχει και βλέπουμε.

Αρκετοί  κατηγορούν τα τηλεοπτικά talent shows ότι «εκμεταλλεύονται» τους διαγωνιζόμενους και τα όνειρά τους. Ποια είναι η δική σας η απάντηση σ’ αυτούς που έχουν αυτήν την άποψη;

Δεν έχω καμία άποψη. Πρώτον γιατί δεν βλέπω τηλεόραση και δεύτερον διότι δεν μπορώ να μπω στο τριπάκι αυτό. Υπάρχουν προφανώς ταλαντούχα παιδιά αλλά υπάρχουν και άλλα που αν και δεν έχουν ταλέντο το… ζορίζουν. Τραγουδιστής γεννιέσαι δεν γίνεσαι.

Θα πηγαίνατε ως κριτής σε κάποιο μουσικό τηλεοπτικό show;

Όχι φυσικά. Δεν το συζητώ καν. Μόνο τον εαυτό μου μπορώ να κρίνω. Κανένα άλλον.

0_______vele_big.jpg

Πότε ήταν η τελευταία φορά που  η Φωτεινή Βελεσιώτου δάκρυσε;

Δακρύζω και συγκινούμαι συχνά και για απλά πράγματα. Φορτίζομαι εύκολα, όπως όμως μπορώ και να αποφορτίζομαι επίσης εύκολα.

Τι κάνει τη Φωτεινή Βελεσιώτου να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο και τι την απογοητεύει;

Είμαι πολύ απογοητευμένη από όλα. Όταν βλέπω νέα παιδιά, με πτυχία και μεταπτυχιακά να κάθονται σπίτι τους ή να αναγκάζονται να ξενιτευτούν, σίγουρα αυτό με πονάει. Είναι πληγή αυτό. Το ζω και με τα δικά μου παιδιά αλλά και τα παιδιά των φίλων μου.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να τα πείτε με τον Αλέξη Τσίπρα, τι θα του λέγατε;

Θα του τα έχωνα κανονικά. Γενικά με τους πολιτικούς δεν τα πηγαίνω καλά εγώ.
 
Πού σας βρίσκουμε αυτό το διάστημα;

Συμμετέχω στην παράσταση "Γυναίκες", στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη,. Είναι ένα έργο το οποίο είναι υπέροχο, όχι επειδή συμμετέχω εγώ, αλλά επειδή είναι πραγματικά. Το κείμενο είναι της Αναστασίας Μουτσάτσου. Το ενσαρκώνει η Μυρτώ Αλικάκη βοηθούμενη  από εμάς. Δευτέρες και Τρίτες στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Περνάμε τέλεια γιατί όντως είναι υπέροχα πλάσματα.
 
«Γυναίκες»: Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη
 
Σκηνοθεσία: ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΣΟΥΚΑ
Ιδέα - κείμενο: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ
 
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Οπτικοακουστικός σχεδιασμός και Video Installation: Λουκάς Ζιάρας & Χρήστος Καλαϊτζόγλου / LOOX.media
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Πάνος Σουρούνης
 
Πιάνο , πλήκτρα και επιμέλεια ορχήστρας: Γιώργος Τσοκάνης
Μπουζούκι: Γιώργος Καραμφίλλης
Ακορντεόν: Νίκος Παπαναστασίου
Κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου
 
Επιμέλεια παραγωγής: Γιώργος Γκώνιας

https://www.youtube.com/watch?v=kMixBIsHk0chttps://www.youtube.com/watch?v=6uSszWFSBzQ

 

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου