Άννα-Μαρία Παπίρη: «Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς υγεία»

Μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου της «Η δίαιτα... αλλιώς!», η χαρισματική και πολυπράγμων Άννα Μαρία Παπίρη μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της για μια ισορροπημένη ζωή και μια καλύτερη ζωή.

Φύλλις Νικολάου

Το 2011, το βιβλίο «Η επανάσταση της νεότητας» έφερε κυριολεκτικά «επανάσταση» στον τρόπο που αντιμετωπίζαμε την ομορφιά. Το βιβλίο έφερε την υπογραφή της έμπειρης, διάσημης και θρυλικής Beauty Editor, Άννας Μαρίας Παπίρη,  η οποία στις σελίδες του υποστήριζε σθεναρά ότι πέρα από τα σωστά προϊόντα, η ομορφιά έρχεται κυριολεκτικά εκ των έσω – και μιλούσε με επιστημονικές αποδείξεις. 

Πέντε χρόνια μετά το πρώτο της επιτυχημένο –και θαρραλέο- βήμα στο χώρο του βιβλίου και του ευ ζην, η μειλίχια, γλυκιά και δραστήρια Άννα Μαρία Παπίρη επιστρέφει με το νέο της βιβλίο «H δίαιτα... αλλιώς!» (Εκδόσεις Οξύ) μέσα από το οποίο αυτή τη φορά φέρνει τα πάνω-κάτω στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τη δίαιτα. Δίνοντας βάση στα απίστευτα και επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ελληνικής διατροφής και στην αξία του μέτρου και της ισορροπίας με την αρχαιοελληνική έννοια του, η Άννα Μαρία Παπίρη έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο και άκρως απολαυστικό χρηστικό οδηγό που προτρέπει όλους μας να πετάξουμε ό,τι μας βαραίνει.

Εμείς την συναντήσαμε λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της στην Αθήνα και μιλήσαμε μαζί της για τη δίαιτα, την ομορφιά και τη διατροφή αλλά και τη βαθιά προσωπική ανάγκη που την οδήγησε στην νέα εκδοτική περιπέτειά της. Θες να μάθεις τα μυστικά της; Διάβασε παρακάτω!

Από το χώρο των περιοδικών μεταπηδήσατε στο χώρο του βιβλίου, πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή «πεδίου»;
Ήταν πάντα μέσα στα όνειρά μου να δημιουργήσω ενδιαφέροντα και χρηστικά βιβλία ομορφιάς και ευεξίας. Ένα βιβλίο είθισται να περιέχει μία ολοκληρωμένη θεματική πρόταση την οποία διαχειρίζεσαι από την αρχή έως το τέλος. Ως δημοσιογράφος και άνθρωπος της αγοράς γνώριζα ποιες ήταν οι ανάγκες και έτσι είχα την ευτυχία να μπορέσω να πραγματοποιήσω κάποια στιγμή τα όνειρα μου. Το νέο μου βιβλίο, «Η δίαιτα... αλλιώς!», έρχεται να δώσει τη λύση σε χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με διάφορες δίαιτες και οι οποίοι, τελικά, επιβαρύνουν τη υγεία τους χωρίς να πετύχουν το τελικό στόχο τος. Το μυστικό και η δύναμή του είναι ότι προτείνει μία ολιστική προσέγγιση στην απώλεια του βάρους.

Στο νου μας η δίαιτα είναι συνδυασμένη με την απαγόρευση και τη στέρηση, πώς μπορεί να γίνει... αλλιώς;
Μπορεί να γίνει αλλιώς με την ελληνική διατροφή. Εγώ αναφέρομαι στη κατάλληλη διατροφή, άσκηση και ψυχολογία που δημιουργούν την ιδανική συνέργεια και χάνεις τα επιπλέον κιλά. Φυσικά όλα αυτά σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο στο οποίο ο οργανισμός καίει το λίπος, το σώμα μας γίνεται πιο δυνατό και δεν στερείται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για την υγεία και την ευεξία του. Οι απαγορεύσεις αφορούν τροφές με κρυμμένες θερμίδες οι οποίες έτσι κι αλλιώς πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας, όπως η ζάχαρη, οι επεξεργασμένες τροφές, κλπ. Χρειάζεται να μάθουμε ότι η απαλλαγή από τα επιπλέον κιλά έχει να κάνει πολύ με πολλές αλλαγές στη καθημερινότητά μας.

Τι μοναδικό προσφέρει η ελληνική διατροφή στη δίαιτα; Πώς μπορούμε να αδυνατίσουμε ακολουθώντας την παραδοσιακή ελληνική διατροφή;
Η ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστείλει τη λιπόλυση. Επίσης, οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξινών, διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.

Στο βιβλίο σας προτείνετε ένα διατροφικό πλάνο 4 εβδομάδων. Με ποια λογική το καταρτίσατε και ποια είναι η κύρια στόχευσή του σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους;
Στο βιβλίο υπάρχει ένα διατροφικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων για άνδρες και ένα αντίστοιχο 4 εβδομάδων για γυναίκες το οποίo δουλέψαμε σε συνεργασία με μια ομάδα επιστημονικών συνεργατών και διατροφολόγων. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν πεινάς, υπάρχουν τροφές εύγεστες από όλες τις κατηγορίες που συμβάλλουν στις σωστές καύσεις μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Δεν έχουμε φτιάξει μαγικές συνταγές, στόχος είναι ο καθένας που θα πάρει αυτό βιβλίο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθεις και να μη χάσει μυική μάζα στη προσπάθεια να αδυνατίσει. 

Εδώ και χρόνια δραστηριοποιήστε στο χώρο των media ως Beauty Editor, πώς συνδέεται η ομορφιά με την υγεία;
Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς υγεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι έννοιες.

allyou_idiataalliws_internal.jpg

Στο βιβλίο δίνετε μεγάλη έμφαση στο ρόλο της ψυχολογίας στη διαδικασία απώλειας βάρους. Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει τελικά η ψυχική ευεξία μας στη δίαιτα;
Η διατροφή είναι τσακωμένη με τη ψυχολογία. Εάν δεν βρούμε τι είναι αυτό που μας στέλνει συνέχεια στο ψυγείο, μας ξυπνά τα βράδια και τρώμε ή δεν μας αφήνει να αντισταθούμε στη θέα ενός γλυκού πως θα αδυνατίσουμε; Όλα ξεκινάνε από το μυαλό μας και τα συναισθήματά μας. Συνήθως, παχαίνουμε από κρίσεις βουλιμίας εξαιτίας της συναισθηματικής πείνας μας. Όπως αναφέρω στο εξώφυλλο του βιβλίου, ο στόχος είναι «να πετάξουμε ό,τι μας βαραίνει». Να φύγει ότι βαραίνει τη ψυχή και το σώμα μας για να απελευθερωθούμε από καταστάσεις που μας σπρώχνουν στην υπερφαγία. Έτσι μόνο θα ανακτήσουμε τον έλεγχο, θα κερδίσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση, και θα βάλουμε νέους εφικτούς στόχους.

Στο βιβλίο σας προτείνετε  να συνδυάσουμε μια ισορροπημένη δίαιτα με την καλλισθενική άσκηση. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του είδους άσκησης; Γιατί την επιλέξατε;
Η καλλισθενική άσκηση με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα φτιάχνει αγαλματένιο σώμα σε σχετικά σύντομο χρόνο. Επιπλέον. προσδίδει δύναμη, αντοχή, ευελιξία και αναπτύσσει τον μυικό όγκο. Μπορεί να γίνει από γυναίκες και άνδρες, σε οποιοδήποτε χώρο και το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ενδιαφέρον.

Τελικά, τι καθορίζει την επιτυχία μιας δίαιτας;
Υπάρχουν κάποιες δυνατές λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως «συνέπεια», «πειθαρχία», «πρόγραμμα», «θέληση», «επιμονή». Ωστόσο, πιστεύω ότι η μόνη διατροφή που έχει αποτέλεσμα είναι αυτή που επιλέγουμε ότι μας ταιριάζει και κάνει τη ζωή μας εύκολη. Τα πολύπλοκα, δύσκολα, και επίπονα προγράμματα δεν έχουν την τύχη της συνέχειας και της συνέπειας.

Αν έπρεπε να συνοψίσετε το βιβλίο σε τρία σημεία-κλειδιά, ποια θα ήταν αυτά;
Αυτό το βιβλίο δίνει τακτικές και στρατηγικές πολέμου κατά του λίπους.  Έτσι, θα έλεγα ότι βοηθά:

*Να αναγνωρίσουμε τον «αντίπαλο» και, έτσι, να τον εξουδετερώσουμε αποτελεσματικά.
*Να κινηθούμε σε γνώριμο έδαφός με μια διατροφή που (ανα)γνωρίζει το DNA μας.
*Να πολεμήσουμε σαν αληθινοί πολεμιστές την ασυμμετρία με την καλλισθενική άσκηση που σμιλεύει το σώμα μας

Κάτι για το τέλος: είστε ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα. Κοιτώντας λοιπόν προς το μέλλον, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Θέλω να δημιουργήσω θεματικά βιβλία ομορφιάς και ευεξίας για κάθε ηλικία. Ήδη δουλεύω δύο από αυτά, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Παράλληλα οραματίζομαι και αγωνίζομαι. Θα ήθελα «Η δίαιτα...αλλιώς!» να ταξιδέψει στον κόσμο και να αντικαταστήσει τις δίαιτες που βάζουν σε δοκιμασία τον οργανισμό με στερητικές διαδικασίες και επιβαρύνουν την υγεία όλων μας.

INFO

Το βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα... αλλιώς» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου στο Book Plus/ art & coffee (Πανεπιστημίου 37) στις 19.00. Για το βιβλίο μίλησαν οι:

* Περικλής  Ιακωβάκης  – Ολυμπιονίκης 400m μετ’εμποδίων
* Γεωργία Καπώλη – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
* Αθηναΐς Νέγκα  –  Δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός
* Αλεξάνδρα Παλαιολόγου  – Ηθοποιός 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares