Skip to main content

INTERVIEW

Eιρήνη Χειρδάρη: Το σεξ είναι η μόνη στιγμή που κερδίζουμε την αθανασία

Η γνωστή sex editor Ειρήνη Χειρδάρη μάς μιλάει για σεξ. Ακουμπάει στα ταμπού μας, απαντάει στις απορίες μας, αναλύει τεχνικές, αγγίζει την ερωτική επιθυμία και μας κάνει να τη νοιώσουμε καλή μας φίλη!



Από το σκληρό ρεπορτάζ του δρόμου στις σελίδες τους περιοδικού Γυναίκα κι από εκεί στο Cosmopolitan (ως υπεύθυνη για θέματα σχέσεων και σεξ). Και μετά στην μικρή σου οθόνη, χάρη στην συμμετοχή της στις εκπομπές της Ελένης Μενεγάκη. Ναι,η Ειρήνη Χειρδάρη είναι το σωστό άτομο για να ρωτήσεις για όλα όσα σε απασχολούν γύρω από το σεξ. Θα σου απαντήσει, όχι μόνον επιστημονικά και εμπεριστατωμένα αλλά και ζεστά, τρυφερά και ανθρώπινα, σαν να είναι η καλύτερη σου φίλη.

Το βιβλίο της «69 Μαθήματα sex” σημειώνει τεράστια επιτυχία, ενώ η ίδια συμμετέχει και στην Ακαδημία Σχέσεων όπου ετοιμάζει από τις 13 Νοεμβρίου έναν κύκλο από (πολύτιμα) σεμινάρια με τίτλο «Βρες τον άνθρωπο σου». Τα σεμινάρια, όπως μας ενημερώνει, θα απευθύνονται αποκλειστικά σε... singles. 

Με αυτή την αφορμή, η Ειρήνη, μίλησε στο allyou.gr για τα ταμπού μας αλλά και τις πιο  συνηθισμένες απορίες  μας γύρω από το σεξ, για τη δουλειά της και τις ιδιαιτερότητες της, για τεχνικές, σχέσεις και αιώνια πάθη!                          

Πως αποφασίσατε να γίνεται sex editor;

Δεν το αποφάσισα ακριβώς, δηλαδή δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα και τώρα θα γίνω sex editor, πήγα προς τα εκεί σιγά σιγά, σταδιακά. Ξεκίνησα την καριέρα μου σαν δημοσιογράφος πριν από μια εικοσαετία και κάτι. Στην αρχή έκανα underground ρεπορτάζ, δύσκολα ρεπορτάζ, ασχολούμουν με παιδιά του δρόμου, τζάνκι, sex trafficking, ιερόδουλες, με τραβούσε επίσης η δουλειά της πολεμικής ανταποκρίτριας, και την δοκίμασα για λίγο όταν μου δόθηκε η ευκαιρία. Όταν κουράστηκα ψυχολογικά από την δουλειά μου, ήξερα μόνο ότι ήθελα αλλαγή, ότι ήθελα να πάω πίσω στην ζωή- γιατί η αλήθεια είναι ότι με τις έρευνες που έκανα πριν να ολοκληρώσω μία είχαν πεθάνει αρκετοί από αυτούς που ερευνούσα την ζωή τους. Ήθελα να πάω σε κάτι χαρούμενο, θετικό, να το διαβάζουν οι άνθρωποι και να χαμογελούν. Τότε μια από τις διευθύντριες που συνεργαζόμουν, στο περιοδικό «Γυναίκα», γνωρίζοντας πόσο είχα κουραστεί μου έδωσε να γράψω τα πρώτα κείμενα για σχέσεις- διανοουμενίστικα ήταν τα πρώτα. Και αυτό ήταν. Όλα πήραν το δρόμο τους. Αρχές του ‘90 το περιοδικό Cosmopolitan κάνει την στροφή για να ακολουθήσει το αμερικάνικο, κι έτσι άρχισα να συνεργάζομαι μαζί του, σαν sex editor πια, δημοσιογράφος δηλαδή για θέματα σεξ και σχέσεων. Από το Cosmopolitan και μετά, συνεργάστηκα με πολλά αντρικά και γυναικεία περιοδικά γράφοντας αποκλειστικά στήλες για το σεξ και τις σχέσεις.

Μιλήστε μας λίγο για τον κύκλο σεμιναρίων που ετοιμάζετε και τα οποία θα ξεκινήσουν από Νοέμβριο.

Είναι ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων της Ακαδημίας Σχέσεων. Εμπνευστής της Ακαδημίας είναι ο σύμβουλος σχέσεων Νικόλας Ουρανός. Ζήτησε συνεργασία από εμένα, ως sex editor, την Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, ως relationship coach και την Τζιλ Δούκα, ως διεθνή ομιλήτρια για θέματα σχέσεων, ώστε τέσσερις ειδικοί από διαφορετικά επαγγέλματα πάνω στις ερωτικές σχέσεις, να φτιάξουμε το πρώτο σχολείο για σχέσεις στην Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόγραμμα σεμιναρίων της Ακαδημίας, αντίθετα με το πρώτο, απευθύνεται αποκλειστικά σε singles και λέγεται «Βρες τον άνθρωπό σου». Είναι βασισμένο στοCalling The One, το καλύτερο πρόγραμμα σεμιναρίων για singles στον κόσμο. Ξεκινά στο PublicΣυντάγματος στις 13 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ένα μήνα. Αποτελείται από 4 live σεμινάρια και 4 διαδικτυακά σεμινάρια και θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο single πάρτι που γίνεται στις 4 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα ιντερνετικά dating clubs. (Πληροφορίες θα βρείτε στοwww.acadimiasxeseon.gr).  Ο καθένας μας έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό τομέα για την ζωή ενός εργένη σήμερα. Για το πώς να διαχειριστεί την μοναξιά των εργένικων περιόδων και να την χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά. Για το πώς να αλλάξει τις πεποιθήσεις του για το άλλο φύλο. Πώς να σπάσει τα μοτίβο του, τον τρόπο που επιλέγει (συνήθως λάθος ανθρώπους). Πώς να βρει τι ψάχνει, ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για εκείνον. Πώς να μην αναλώνεται στις σεξουαλικές σχέσεις, στις σχέσεις που δεν βγαίνουν πουθενά και στα παιχνίδια δύναμης. Πώς να μάθει το σεξ απ΄την αρχή, για να μην τον σέρνει η σεξουαλικότητά του και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κάπου πολύ μακριά από τις ουσιαστικές σχέσεις. Τι να αλλάξει πάνω του, και δεν μιλάω μόνο εξωτερικά (αν και θα περάσουν γνωστοί στυλίστες, διατροφολόγοι, γυμναστές από το σεμινάριο, εφόσον ο έρωτας είναι καταρχήν βιολογικός). Τι να αλλάξει στην ζωή του στην συμπεριφορά του, πώς να δίνει άλλα μηνύματα για να βρει την αγάπη, πώς να επανεφεύρει τον εαυτό του σαν άντρα και σαν γυναίκα και σαν ερωτικό ον που ναι, το ποθούν αλλά και το σέβονται οι άλλοι ταυτόχρονα. Γιατί αν δεν σε σεβαστεί κάποιος δε μπορεί να σε αγαπήσει. Δεν είναι απλά σεμινάρια για να βρεις σύντροφο. Είναι σεμινάρια για να αλλάξεις τον εαυτό σου, για να γίνεις εσύ ο ιδανικός σύντροφος. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορείτε να αλλάξετε από ένα σεμινάριο. Πόσα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην ερωτική μας ζωή είναι εντελώς λάθος, δίνουν λάθος μηνύματα, λάθος συναισθήματα και μας κρατάνε μακριά από τις αληθινές σχέσεις. Και πώς, αλλάζοντας τα, αλλάζει εντελώς η προσωπική σου ζωή. Γιατί ακόμη και σε αυτόν τον κόσμο, τον σεξιστικό, τον μοναχικό, τον ανταγωνιστικό για τα δυο φύλα, κάποιοι ευτυχούν στην προσωπική τους ζωή και άλλοι ποτέ. 

Από πού αντλείτε τα μυστικά σας, τις τεχνικές σας, και τα tips σας γύρω από το sex;

Από κορυφαίους ανθρωπολόγους, όπως η Helen Fisher, ερευνητές του σεξ, όπως η Mary Roach, σεξολόγους όπως, ο Komisaruk –αλλά καμιά φορά και από "εργάτες του σεξ", όπως ιερόδουλες και ζιγκολό.

Πού πιστεύεται πως οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου σας "69 Μαθήματα Σεξ";

Πιστεύω ότι η επιτυχία αυτού του βιβλίου οφείλετε στο ότι διάλεξαν οι αναγνώστες τα κεφάλαιά του. Το βιβλίο βασίστηκε σε μια στήλη για σεξ που είχα στο αντρικό περιοδικό STATUS. Τα mail των αναγνωστών μου μού έδειχναν ποιες είναι οι βασικές απορίες τους, σε τι ήθελαν να εκπαιδευτούν πάνω στο σεξ, το φλερτ, την κατάκτηση και τις σχέσεις. Τους άκουγα πολύ προσεκτικά και ύστερα ερευνούσα. Έτσι ήξερα πολύ καλά ποια κεφάλαια ήθελε να διαβάσει ο Έλληνας άντρας, τι ήθελε να έχει μέσα ο πρώτος ελληνικός αντρικός οδηγός σεξ, dating, φλερτ, κατάκτησης και σχέσεων. Τελειώνει τώρα την τρίτη έκδοσή του και μέσα στον χειμώνα οι εκδόσεις sexelixis θα βγάλουν άλλη μια έκδοση του "69 Μαθήματα Σεξ".

Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;

Πωλείται μέσω της ιστοσελίδας μου www.sexelixis.gr  και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.  

Τελικά οι γυναίκες επιλέγουν άντρες που τους ξυπνούν έντονη ερωτική επιθυμία  ή άντρες που τις κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια;

Για οικογένεια, επιλέγουν τους άντρες που τις κάνουν να νιώθουν ασφάλεια, για σεξ και πάθος τους άντρες που τους ξυπνούν έντονη ερωτική επιθυμία. Και οι άντρες, τουλάχιστον στην χώρα μας, το ίδιο κάνουν. Έτσι έρχεται όλη αυτή η ανισορροπία στις ερωτικές σχέσεις στην ελληνική κοινωνία. Κι εδώ έρχεται η δουλειά μου. Πώς οι πελάτες μου θα δημιουργήσουν ασφαλείς και υγιείς σχέσεις πάνω στην δυνατή σεξουαλική τους έλξη.   

Θεωρείτε ότι οι Ελληνίδες είναι τολμηρές και απελευθερωμένες στον σεξουαλικό τομέα ή πως ακόμα υπάρχουν αρκετά πράγματα που ο μέσος όρος δυσκολεύεται να τα εφαρμόσει στο κρεβάτι;

Σίγουρα είναι τολμηρές και απελευθερωμένες στο σεξ οι Ελληνίδες, αν πέσουν πάνω στον σωστό άντρα. Που θα τους βγάλει πάθος και ταυτόχρονα δεν θα φοβάται την γυναικεία σεξουαλικότητα και θα τις απελευθερώσει.  

Είναι αλήθεια, ότι οι γυναίκες επιζητούν το sex περισσότερο μετά την ηλικία των 30;

Ναι βέβαια, τα 40 θεωρούνται το πικ της γυναικείας σεξουαλικότητας. Τα 40-50 κατά την γνώμη μου είναι η χρυσή δεκαετία της γυναίκας, όχι τα 30-40.

Στα κείμενα σας, αναφέρεστε σε τρία είδη έρωτα: πολύ δυνατή σεξουαλική έλξη, ρομαντική αγάπη και συντροφική αγάπη. Είναι εφικτό να συναντήσει κανείς και τα τρία σε μία σχέση;

Μα για αυτό παλεύουμε. Να βρούμε έναν άνθρωπο που να ενσαρκώσει καταρχήν και τις τρεις μορφές έρωτα, και από εκεί και πέρα να τα κρατήσουμε σε ισορροπία. Αυτό είναι και το κύριο θέμα των πελατών μου, κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής. Πώς θα μετατρέψουν σε συντροφική αγάπη το μεγάλο τους σεξουαλικό πάθος, πώς θα τον κάνουν να τους δει και ρομαντικά το σεξουαλικό τους πάθος, και πώς δεν θα χάσουν την σεξουαλική έλξη μέσα στην συντροφική αγάπη (επειδή ερωτική επιθυμία και αγάπη από την φύση τους αντικρούονται). Αυτό είναι ο πραγματικός έρωτας, και οι τρεις έρωτες μαζί.

Εσείς γιατί θεωρείτε πως στις μέρες συναντάμε όλο και περισσότερες σχέσεις που βασίζονται εξ' ολοκλήρου στο σεξ χωρίς οι δύο μεριές να επενδύουν συναισθηματικά;

Γιατί οι σεξουαλικές σχέσεις δουλεύουν στην εποχή μας. Εργαζόμαστε πολλές ώρες, δεν έχουμε πραγματικά χρόνο για σύντροφο, συναισθηματική κάλυψη παίρνουμε από τους φίλους μας, κι από εκεί και πέρα νοιαζόμαστε μόνο για την προσωπική μας ευχαρίστηση. Για να δημιουργήσεις μια ουσιαστική σχέση θέλει και χώρο και χρόνο και πολύ δουλειά, θέλει να δουλέψεις τόσα πολλά, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό, δημιουργικότητα - να είναι δημιουργική η σχέση, να αναπτύσσεστε μέσα σε αυτήν. Βέβαια πρέπει να πω ότι πολλοί άνθρωπο έχουν κουραστεί από τις σεξουαλικές σχέσεις, αλλά πια έχουν χάσει τη μπάλα, δεν ξέρουν πώς μπαίνεις σε κανονική σχέση, πώς κάνεις αλήθεια σχέση από το σεξ. Έχω σαραντάρηδες άντρες πελάτες που έχουν κάνει σεξ με αμέτρητες γυναίκες, ήταν player, έτσι επιβεβαιώνονταν τόσα χρόνια, και τώρα που θέλουν να κάνουν οικογένεια δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν, μου λένε βοήθησέ με, δεν ξέρω πώς να αγαπήσω, χάθηκα...

Πιστεύετε πως μια τέτοια σχέση έχει απαραίτητα ημερομηνία λήξης ή γίνεται να αντέξει στον χρόνο χωρίς ο ένας από τους δύο να «δεθεί» περισσότερο με τον άλλον;

Για ποιο λόγο να κρατήσεις μια σεξουαλική σχέση; Δεν το καταλαβαίνω. Φυσικά και δεν μπορείς να δημιουργήσεις σχέση όλες τις περιόδους της ζωής σου, φυσικά και κάποιες περίοδοι δεν μπορεί να δώσεις τον χρόνο σου σε άλλον άνθρωπο, εξαιτίας των συγκυριών, έχεις άλλα να σε απασχολούν. Αλλά η σεξουαλική σχέση σημαίνει ότι δεν δίνεις και δεν θέλεις αποκλειστικότητα, δεν είναι δηλαδή σχέση, δεν είναι δέσμευση, δεν θέλεις δέσμευση, δε μπορείς αυτή την περίοδο, για αυτό προτιμάς να έχεις διάφορους παρτενέρ για ευκαιριακό σεξ. Αλλιώς είναι το «τα΄ χουμε αλλά δεν το λέμε», κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο αλλά φοβάστε να το ονομάσετε σχέση και να το εξελίξετε. Δεν πιστεύω στις σεξουαλικές σχέσεις. Είναι καθαρή αυτοκτονία να δίνεις αποκλειστικότητα σε ένα άνθρωπο που σε θέλει μόνο για σεξ, να αφήνεις τις ορμόνες να κάνουν τον κύκλο τους, να μην σπας την χημεία. Ούτε γίνεται να έχεις έναν άνθρωπο που σε αγγίζει μόνο για το σεξ. Κάνεις σεξ στο σώμα, στο μυαλό, στην καρδιά και στην ψυχή κάποιου, δεν γίνεται να μην δεθείς και να μην δεθεί. Εκτός και αν δεν σε αγγίζει, ή εκτός κι αν δεν έχετε καλή χημεία. Οπότε γιατί να συνεχίζεις να τον βλέπεις ή γιατί να δώσεις αποκλειστικότητα; Πάντως το πρώτο που εφαρμόζω στους πελάτες μου όταν θέλουν να βρουν τον μεγάλο έρωτα, είναι να κόψουν μαχαίρι αυτή την στιγμή τις σεξουαλικές σχέσεις που κρατάνε στην ζωή τους, να κάνουν χώρο. Αν δεν κάνεις χώρο, και αναλώνεσαι σε fuck buddies και σεξουαλικές σχέσεις, ο μεγάλος έρωτας δεν θα έρθει ποτέ. Και αν περάσει, επειδή είναι πολύ δυνατό συναίσθημα και πρέπει και να έχεις καθαρίσει μέσα σου για να τον δεχτείς και να ξεκινήσει από το «μου ανήκεις-σου ανήκω», το μόνο που θα αφήσει τελικά είναι πληγωμένα Εγώ.

Τα σεξουαλικά ταμπού είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στο μυαλό του Έλληνα ή είναι πραγματικότητα πως με το πέρασμα των χρόνων γινόμαστε όλο και πιο απελευθερωμένοι;

Να σου πω την αλήθεια, οι Έλληνες στους οποίους κάνω συμβουλευτική εγώ είναι  απελευθερωμένοι και πολύ παθιασμένοι και τους αρέσει πολύ το βρώμικο σεξ, πολύ περισσότερο από ότι αρέσει σε άλλους λαούς στους οποίους έκανα συμβουλευτική- τους Γερμανούς, για παράδειγμα. Σίγουρα βέβαια κάποιοι Έλληνες έχουν πολλά ταμπού και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν ότι έχουν ταμπού – για τους γύρω τους, για την κοινωνία- ενώ στο κρεβάτι τους δε συμβαίνει αλήθεια αυτό. Ο μέσος Έλληνας πάντως πλέον δοκιμάζει πάρα πολλά στο σεξ, αρκετές φορές γίνεται σχεδόν διατροφικός. Στο σεξ οι Έλληνες τα πάνε καλά, είναι πολύ hot, στις σχέσεις πιστεύω έχουν μπερδευτεί λίγο.

Γιατί το σεξ είναι κάτι που μας απασχολεί τόσο πολύ;

Γιατί είναι η μόνη στιγμή που κερδίζουμε την αθανασία.

Κάπου είχα διαβάσει πως «ο άντρας χρησιμοποιεί το σεξ για λόγους ηδονής ενώ η γυναίκα για λόγους εξουσίας». Ποια είναι η γνωσή σας πάνω σε αυτό;

Δεν το πιστεύω αυτό. Οι γυναίκες είναι εξίσου ηδονίστριες με τους άντρες, για να μην πω περισσότερο…

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που σας κάνουν γύρω από το σεξ;

Οι γυναίκες πώς να μιλάνε βρώμικα στο σεξ. Οι άντρες για τεχνικές σεξ ενδιαφέρονται - ξέρουν όλοι εκ γενετής να μιλούν βρώμικα (γελάει). 

Τα άτομα που σας επισκέπτονται ντρέπονται όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουν μαζί σας τις απορίες τους και τα προβλήματα τους;

Καθόλoυ, είναι τρομερά άνετοι, τους φαίνομαι οικεία, μάλλον λόγω τηλεόρασης.

Έχει υπάρξει κάποια στιγμή που έχετε έρθει εσείς η ίδια σε δύσκολη θέση με κάτι που ακούσατε;

Για θέματα σεξ, όχι, ποτέ, έχω να κάνω με υγιείς ανθρώπους που απλά θέλουν να βελτιώσουν την ερωτική τους ζωή. Κάποιοι που θα με έφερναν σε δύσκολη θέση, με το που μου ζήτησαν συμβουλευτική, μόλις εξήγησαν το θέμα που τους απασχολεί κατάλαβα ότι δεν χρειάζονται εμένα αλλά sex therapist και τους παρέπεμψα αμέσως. Μπορώ να πω ότι σε δύσκολη θέση με έχουν φέρει άνθρωποι που κοροϊδεύουν, εκμεταλεύονται και απατούν τον σύντροφό τους. Το θεωρώ πολύ μικροαστικό όλο αυτό με τους παντρεμένους που απατούν στην Ελλάδα, το θεωρώ μεγάλη βλαχιά. Δεν τους δέχομαι για συμβουλευτική, τους κόβω αμέσως, εφόσον δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επικοινωνήσουμε για να κάνουμε ουσιαστική δουλειά, είναι πολύ χαμηλό το γνωσιακό τους επίπεδο πάνω στις ερωτικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ