Skip to main content

INTERVIEW

Σοφία Κέδε: «Στο Τρέξε χωρίς Τερματισμό είμαστε όλοι νικητές!»

Η υπεύθυνη διοργάνωσης του φιλανθρωπικού αγώνα «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό», και του No Finish Line Athens, εξηγεί στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη γιατί είναι τόσο σημαντικό να βρεθούμε όλοι στη Θεσσαλονίκη 21-23 Σεπτεμβρίου!


Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Με την Σοφία γνωριστήκαμε σε ένα παιδικό πάρτυ το καλοκαίρι που πέρασε. Ενώ τα πιτσιρίκια έπαιζαν ανέμελα, εμείς μιλούσαμε για κάποια άλλα παιδιά, λιγότερο τυχερά, και για τον τρόπο που μπορεί κανείς να τα βοηθήσει.
Εκείνες τις μέρες είχε έρθει στην Αθήνα από το Μονακό όπου ζει με την οικογένειά της για να παραδώσει μια γενναία επιταγή στο «Μαζί για το Παιδί», ποσό που είχε προκύψει από τον φιλανθρωπικό αγώνα No Finish Line Athens. 
Αυτή την όμορφη, ευπροσήγορη και δυναμική γυναίκα την ξανασυνάντησα τώρα με αφορμή τον φιλανθρωπικό αγώνα "Τρέξε Χωρίς Τερματισμό", που διεξάγεται στην πόλη της, την όμορφη Θεσσαλονίκη, 21-23 Σεπτεμβρίου, και μιλήσαμε για την αξία του να προσφέρεις στον τόπο σου και στον συνάνθρωπό σου. 

Αν ένα μικρό παιδί σάς ρωτούσε «Γιατί να έρθω στο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό;», τι θα του λέγατε με απλά λόγια;

Θα χρησιμοποιήσω τη φράση που μου είπε η κόρη μου όταν στα 4 της συμμετείχε με την τάξη του σχολείου στο NFL του Μονακό: «Μαμά, όταν περνάμε από το κόκκινο χαλί ακούγεται ένα μπιπ – μπιπ και κάθε φορά που το ακούω αυτό, ένα παιδάκι γίνεται καλά».

Είναι η 4η χρονιά για το ΤΧΤ. Αυτό τι σημαίνει για σας; Είναι όλα στρωμένα ή κάθε φορά έχετε να χτίσετε κάτι νέο;
Τέταρτη χρονιά, και είναι ακόμη μεγαλύτερο το στοίχημα διότι φέτος τολμάμε να βγούμε έξω από τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τα 3 προηγούμενα χρόνια γινόταν ο αγώνας. Ένας χώρος περιορισμένος και όχι ανοιχτός για όλον τον κόσμο. Πλέον στην όμορφη Παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται φέτος ο αγώνας, μας βλέπουν όλοι και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε!

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για το ΤΧΤ;

Γιατί είναι η πόλη μας, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Φεύγοντας από τον τόπο σου, κοιτάς πάντα πίσω να δεις τι μπορείς να κάνεις για αυτόν, πώς μπορείς να βοηθήσεις στην ανάπτυξή του δημιουργώντας παράλληλα ιδανικά.

Πώς δημιουργήθηκε το ΤΧΤ και ποια η σχέση του με το No Finish Line;

Το Τρέξε Χωρίς Τερματισμό προέκυψε λόγω του No Finish Line του Μονακό. Ένας αγώνας όπου μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε και τον ζήσαμε με τα παιδιά μας. Ένας αγώνας όπου μπορεί να συμμετάσχει όλος ο κόσμος ανεξαρτήτου ηλικίας, όπου τα χιλιόμετρα μετατρέπονται σε χρήματα, και ο καθένας προσφέρει τρέχοντας ή περπατώντας.
Τον φέραμε στη Θεσσαλονίκη, όπου από την πρώτη στιγμή μάγεψε τους πολίτες της λόγω της πρωτότυπης ιδέας του. Περπατώντας και τρέχοντας όλοι, από 1 έως 101 χρονών, διανύουν χιλιόμετρα τα οποία μετατρέπονται σε χρήματα και δίνονται σε ιδρύματα.
Είναι ένας αγώνας με μεγάλη δυναμική, ένας αγώνας που δεν θέλαμε να σταματήσει στην Θεσσαλονίκη. Πράγματι, 2 χρόνια μετά και ενώ διεξαγόταν το 3ο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό, ο Γάλλος υπερμαραθωνοδρόμος και εμπνευστής του No Finish Line Monaco, Phillipe Verdier, πληροφορούμενος για τον αγώνα της Θεσσαλονίκης, μας προτείνει να τον εντάξουμε κάτω από την ομπρέλα του No Finish Line International και να τον πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα. Τον Απρίλιο του 2017 το NFL Athens γίνεται πραγματικότητα. Πρώτο το Μονακό, ακολουθεί το Παρίσι, το Όσλο και έπειτα η Αθήνα…

trexe_banner.jpg

Μιλήστε μας λίγο για τους συλλόγους «Αλέξανδρος Συμμεωνίδης, Φίλοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο» και «Φίλοι της Μέριμνας Θεσσαλονίκης», το έργο των οποίων ενισχύεται μέσω του ΤΧΤ. Πώς έγινε η επιλογή τους; 

Από το 2014 που ξεκίνησε ο αγώνας έχει βοηθήσει πολλά από τα ιδρύματα – συλλόγους της Θεσσαλονίκης, έχει γίνει έρευνα και από εμένα προσωπικά για όλα σχεδόν τα ιδρύματα – συλλόγους και η επιλογή προκύπτει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τουλάχιστον από μία φορά όλα τα ιδρύματα - συλλόγους της πόλης και να επανέλθουμε σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο σύλλογος «Αλέξανδρος Συμεωνίδης Φίλοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο» ιδρύθηκε το 2004 και σκοπός του είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο που παλεύει με τη μάστιγα του καρκίνου.
Πήρε το όνομα του από τον ιδρυτή του νοσοκομείου, επιστήμονα και ερευνητή στην υπόθεση του καρκίνου. Το 2012 δημιουργήθηκε και το Κοινωνικό Ογκολογικό ιΙατρείο το οποίο λειτουργεί χάρη στους εθελοντές νοσοκόμους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εθελοντές φαρμακοποιούς.

Ο «Οι φίλοι της Μέριμνας Θεσσαλονίκης» συστάθηκε το 2012, και στόχος του είναι να φροντίζει και να βοηθά παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν την αρρώστια ή το θάνατο. Υπάρχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλης  της Β.Ελλάδος και προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική αρωγή σε παιδιά και έφηβους που πάσχουν από κάποια απειλητική για τη ζωή αρρώστια ή θρηνούν για την απώλεια κάποιου μέλους της οικογένειάς τους.

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να συνδέεται συναισθηματικά με τα μέλη αυτών των συλλόγων; 

Το να μιλάς με ανθρώπους που έχουν προσωπικά εμπλακεί με τα ιδρύματα – συλλόγους, είτε γιατί έχουν ταλαιπωρηθεί οι ίδιοι είτε γιατί έχουν δικούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται, είναι μάθημα ζωής. Κάθε ένας από αυτούς έχει να σου διδάξει κάτι. Προσπαθώ λοιπόν να τους καταλάβω, μιλάω μαζί τους και εάν αυτό αποτελεί σύνδεση συναισθηματική, ναι, ίσως και να το κάνω.

Οι αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Τι ξεχωριστό έρχεται να δώσει το ΤΧΤ ανάμεσα σε όλες αυτές τις διοργανώσεις που γίνονται;

Το «Τρέξε χωρίς Τερματισμό» δεν είναι αγώνας με έναν νικητή. Νικητές είναι όλοι όσοι συμμετέχουν γιατί στο τέλος του αγώνα όλοι έχουν προσφέρει. Είμαστε όλοι νικητές! 

Φιλανθρωπία σημαίνει... 

Νοιάζομαι για τον συνάνθρωπο. Στο δικό μου μυαλό δεν αφορά μόνον στην οικονομική στήριξη. 

Μια καλή διοργάνωση πρέπει να χαρακτηρίζεται από... 

Ομαδική δουλειά. Κάτι που πετύχαμε 100% στο NFL Athens.

Μια στιγμή που «κόψατε το νήμα», νιώσατε πραγματικά περήφανη σε σχέση με την επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Συνειδητοποιώντας πως ο κόσμος που συμμετείχε στο «Τρέξε χωρίς Τερματισμό» και στο NFL Athens είχε καταλάβει το νόημα του αγώνα. Ο στόχος είχε επιτευχθεί.

Ζείτε στο Μονακό με την οικογένειά σας. Πώς βρεθήκατε εκεί; 

Αν είναι γραφτό να φύγεις από τη χώρα σου, αργά ή γρήγορα συμβαίνει. Σε εμένα μπορεί να μην συνέβει λόγω σπουδών, ήρθε όμως λόγω επιλογών. Τον Ιανουάριο του 2007, και ύστερα από επαγγελματική πρόταση που δέχτηκε ο σύζυγός μου Γιάννης Νικολάου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) να αναλάβει επικεφαλής επικοινωνίας, βρεθήκαμε στη Νότια Γαλλία. Αρχικά στη Νίκαια και έπειτα στο Πριγκηπάτο του Μονακό, όπου και βρίσκονται τα γραφεία της IAAF. Εκεί γεννήθηκαν και τα παιδιά μας, ο γιος 10 ετών και η κόρη 8,5 ετών.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά μιας ελληνικής οικογένειας που ζει εκτός Ελλάδος;

Δύσκολο να κάνεις οικογένεια στο εξωτερικό, και να μεγαλώνεις παιδιά με ελληνικές αρχές σε μία χώρα με διαφορετική κουλτούρα. Κάθε μας επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Στα θετικά ανήκει ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, την ασφάλεια, την πρόνοια. Υπάρχουν κανόνες εκεί και όλοι τους σέβονται, υπακούν και γι’αυτό και προοδεύουν.
Στα αρνητικά θα έβαζα τις διαφορετικές αρχές μεταξύ των δύο κοινωνιών. Οι Έλληνες είμαστε πιο συντηρητικοί, περισσότερο της οικογένειας, φιλότιμοι και σίγουρα πιο κοντά με τους ανθρώπους μας ενώ οι Γάλλοι δεν είναι το ίδιο, είναι τυπικά ευγενικοί.

Διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου απαιτούν πολύωρη ενασχόληση και περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα στρες ενώ θα είναι αρκετές οι φορές που λείπετε από το σπίτι σας. Πώς μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά μια μητέρα όπως εσείς;

Με πολλή υπομονή και προσευχή.

Εσείς θα τρέξετε στη διοργάνωση, θα την χαρείτε ή ακόμα θα... τρέχετε με οργανωτικά θέματα;

Τρέχουμε εδώ και μήνες, και καθόλη τη διάρκεια του αγώνα διανύουμε πολλά χιλιόμετρα. Όχι όμως όπως το εννοείτε, αλλά κυρίως για να πάνε όλα καλά και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Όταν τα κουλουάρ αδειάζουν και τα φώτα κλείνουν, τι γεύση σας μένει;

Η γλυκιά γεύση μιας πενταήμερης, όπως την ζουν οι 18χρονοι μαθητές.

*Περισσότερες πληροφορίες για το Τρέξε Χωρίς Τερματισμό, και τα σημεία ενημέρωσης και εγγραφών στο: 

http://main.nofinishrun.org/

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Μεγάλωσα με όλα τα μη που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά προσπάθησα και προσπαθώ να τα ανατρέψω ένα ένα» Κυριακή Μπεϊόγλου

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Κυριακή Μπεϊόγλου μίλησε στην Αγγελική Λάλου για τις ιστορίες που αγαπάει να διαβάζει, να γράφει και να ζει

INTERVIEW

«Θαυμάζω την πολυπρισματική γυναίκα, που κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα με επιτυχία κι εξελίσσεται, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της» Αναστασία Ντέντε

Στα πλαίσια της σειράς συνεντεύξεων «Φωνές που μας εμπνέουν» του allyou.gr, η Αναστασία Ντέντε, Ceo της εταιρείας Hemoglobe, μίλησε στην Αγγελική Λάλου για την πορεία και τις αξίες της στη μέχρι τώρα διαδρομή της

INTERVIEW

«Το FOR WOMEN είναι μια παρέα ανθρώπων που ονειρεύονται και συνδημιουργούν, με στόχο την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των φύλων» Αγγελική Τουμπανάκη

Η Αγγελική Τουμπανάκη λίγο πριν πάει το For Women στο Θέατρο Πορεία μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

Μην απογοητεύεστε με τα εμπόδια που εμφανίζονται, γιατί είναι παροδικά

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Jennifer Lopez επιστρέφει με τον νέο της δίσκο και ταινία με τίτλο This Is Me…Now

Η δημοφιλής τραγουδίστρια και ηθοποιός ετοιμάζεται για ένα Prime Video special και το πρώτο της studio album εδώ και μια δεκαετία.