Skip to main content

INTERVIEW

Λάμπρος Φισφής: «Μια χαρά χιούμορ έχουμε ως Έλληνες»

Ο γνωστός κωμικός, μας μιλάει για το «+μωρό» του, την επιθεώρηση που ετοιμάζει, αλλά απαντάει και σε μερικές σουρεάλ ερωτήσεις.  


Μαριέτα Χριστοπούλου

Επιθεώρηση; Eνδιαφέρον... Aυτές ήταν οι πρώτες δύο λέξεις που είπα από μέσα μου, όταν διάβασα τα νέα του Λάμπρου Φισφή. Ετοιμάζεται, για τρίτη χρονία, να ανεβάσει το "Δες το Θετικό" και αυτή τη φορά μαζί με μπαμπαδίστικα σχόλια, οπότε έχει προσθέσει και το "+μωρό" στον τίτλο (και στα κείμενα της παράστασης βεβαίως). Αλλά εκτός από αυτό, σε περίπου ένα μήνα, η πρεμιέρα της πρώτης του επιθεώρησης θα είναι γενονός. 

Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις εξελίξεις, θέλησα να του κάνω μερικές ερωτήσεις. Έτσι, για να δούμε μαζί, τι έχει στο μυαλό του o γνωστός stand-up comedian αλλά και για να μπορέσω και εγώ να κάνω μερικές τρελές ερωτήσεις... 

Πόσες ώρες γράφεις τη μέρα; Σε υπολογιστή ή σε χαρτί;

Παντού! Σε υπολογιστή, χαρτί, χαρτάκια, αποδείξεις, χέρια, κινητό, τοίχους. Σημειώνω συνεχώς ιδέες. Όταν έρθει η ώρα για σοβαρό γράψιμο συνήθως ξεκινάω ηχογραφώντας τις ιδέες, μετά τις περνάω σε χαρτί και μετά σε υπολογιστή. Προκριματικοί, ημιτελικοί, τελικοί.

Ποιο είναι το πρώτο ακροατήριο στα κείμενά σου;

Συνήθως η γυναίκα μου. Και μετά κάποιοι συνάδελφοι, όπως ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος. Και μετά πάλι η γυναίκα μου. Και μετά το κοινό στο θέατρο. Και μετά πάλι η γυναίκα μου.

Σε λίγες μέρες θα σε δούμε στο "Δες το θετικό + μωρό". Αν αυτή η παράσταση ήταν κοκτέιλ, τι συστατικά θα είχε;

9 μέρη γκρίνια και 1 μέρος αισιοδοξία. Θα τη σερβίραμε σε μεγάλο ποτήρι με ομπρελίτσες κωμωδίας και 1 ελιά νοήματος. Θα ήταν ένα κοκτέιλ για όλους! Και αν δείτε την παράσταση θα ξέρετε ότι σίγουρα δεν θα είχε τεκίλα.

Διαβάζω στην περιγραφή, ότι είναι μια παράσταση αντίδοτο στη φθινοπωρινή μελαγχολία. Από εκεί παίρνω αφορμή να σε ρωτήσω, λοιπόν: μελαγχολούν οι κωμικοί; Μύθος ή αλήθεια ότι γενικά είναι θλιμμένοι ως άνθρωποι;

Ανάλογα τον κωμικό και ανάλογα τη μέρα. Νορμάλ άνθρωποι είμαστε και εμείς. Πολλές φορές φαινόμαστε θλιμμένοι επειδή δεν μιλάμε. Και συνήθως δεν μιλάμε επειδή προτιμάμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται γύρω μας. Και επειδή είμαστε θλιμμένοι.

Κάνεις τους άλλους να γελάνε. Εσένα τι σε κάνει να χαμογελάς και τι να ξεκαρδίζεσαι;

Χαίρομαι που το πρώτο μέρος ήταν δήλωση και όχι ερώτηση. Για λίγο νόμιζα ότι έλεγε «κάνεις τους άλλους να γελάνε;». Τύπου τα καταφέρνεις ή είσαι μέτριος κωμικός; Νομίζω το χαμόγελο είναι κάτι που κάνουμε για να φανούμε χαρούμενοι ή φιλικοί. Είναι κάτι που σκέφτεσαι και ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο στόμα. Το γέλιο είναι αντανακλαστικό. Κάποιος λέει ή κάνει κάτι και εσύ αντιδράς με γέλιο. Αυτό είναι το ωραίο με την κωμωδία. Μπορείς να προσποιηθείς χαμόγελο αλλά όχι γέλιο. Ποια ήταν η ερώτηση;

Ποιο είναι το πιο πρόσφατο αστείο περιστατικό που έζησες;

Η αντίδραση της κόρης μου την πρώτη φορά που δοκίμασε σοκολάτα. Ήταν σαν τυφλός που βρήκε το φως του.

Έχουμε χιούμορ ως Έλληνες; Το είχαμε και το χάσαμε στην πορεία της κρίσης, δεν είχαμε ποτέ; Θα αποκτήσουμε; Τι πιστεύεις;

Μια χαρά χιούμορ έχουμε. Και γενικά έχουμε και απ’ όλα τα είδη χιούμορ. Το χιούμορ είναι σαν ένα παγωτατζίδικο. Πρέπει να έχει πολλές γεύσεις. Και τα τελευταία χρόνια το κοινό δοκιμάζει και διαφορετικά είδη κωμωδίας και χιούμορ.

Φέτος, τολμάς για πρώτη φορά να γράψεις επιθεώρηση. Πώς, πότε και γιατί το αποφάσισες;

Η ιδέα ξεκίνησε από τον παραγωγό μας, Μάριο Τάγαρη που έχει μεγαλώσει μέσα στις επιθεωρήσεις και πάντα ήθελε να ανεβάσει μια στο θέατρο Βέμπο. Αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε και να δημιουργήσουμε μια παράσταση που να συνδυάζει τα ωραία κομμάτια της κλασική επιθεώρησης με τις νέες μορφές κωμωδίας. Θέλουμε να ξαναφέρουμε αυτό το είδος στο νέο κόσμο. 

«Διαδραστική» επιθεώρηση. Δηλαδή, θα ανεβάσετε κοινό στη σκηνή; Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει εξοικειωθεί πια με αυτό;

Ό,τι κάνουμε γενικά έχει το διαδραστικό στοιχείο, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από την επιθεώρηση. Δεν είναι το βασικό στοιχείο αλλά υπάρχει και εγώ το θεωρώ αναγκαίο γιατί ρίχνει τον λεγόμενο «τέταρτο τοίχο» και δημιουργεί μια καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο. Στον κόσμο αρέσει πολύ το interactive κομμάτι αλλά πρέπει να ξέρεις να το κάνεις σωστά. Ποτέ ας πούμε δεν ανεβάζεις στην σκηνή κάποιον που δεν θέλει.

Μετά το "Δες το θετικό + μωρό" και την επιθεώρηση, τι σχεδιάζεις; Περιλαμβάνει κάτι τηλεοπτικό;

Δεν έχω κάτι τηλεοπτικό για το μέλλον. Τον τελευταίο καιρό έχω αφιερωθεί στο youtube και μέσα από το κανάλι μου δημιουργώ πρότζεκτ κωμωδίας. Είναι ένα μέσο που έχει μεγάλη αμεσότητα και μηδέν γραφειοκρατία.

Πώς ήταν τα δύο προηγούμενα τηλεοπτικά χρόνια;

Το Quizdom the show ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό απ’ότι κάνω συνήθως και πέρασα ωραία στα γυρίσματα.

 

fiin.jpg 

Σου αρέσει η τηλεόραση γενικά; Βλέπεις;

Δεν βλέπω τηλεόραση σχεδόν καθόλου. Την έχω στο σπίτι για να μπορώ να προσανατολίσω προς τα κάπου τα έπιπλα. Συνήθως τα βράδια είμαι σε παραστάσεις, οπότε δεν έχω την ευκαιρία.

Θα πήγαινες σε τηλεριάλιτι επιβίωσης;

Και πάνω που έλεγα «αχ τι ωραία μια συνέντευξη χωρίς ερώτηση για το survivor». Δεν θα πήγαινα σε τηλεριάλιτι επιβίωσης. Μου αρέσει πολύ το κάμπινγκ και συνήθως οι διακοπές που κάνω είναι σε κάποιο έρημο μέρος αλλά δεν μου αρέσει καθόλου ο αθλητισμός και τα αγωνίσματα. Κανείς δεν θα με ήθελε στην ομάδα του.

Έστω ότι είσαι σε μια σκηνή και από κάτω έχεις τις μηνιαίες αναγνώστριες του allyou.gr, δηλαδή πάνω από 900.000 γυναίκες. Τι θα
ήθελες να τους πεις οπωσδήποτε;

 
Θα τους έλεγα ευχαριστώ που ήρθατε. Και μετά λογικά θα έλεγα ό,τι λέω συνήθως στην παράσταση. Γενικά δεν έχω αστεία που κράζω τις γυναίκες. Δεν είμαι τέτοιος κωμικός. Επίσης όπως απάντησα και πιο πάνω τα κείμενα μου τα ελέγχει η γυναίκα μου. Αν έπρεπε να τους πω κάτι ίσως θα τους έλεγα όταν ρωτάνε έναν άντρα τι σκέφτεται και απαντάει «τίποτα» να τον πιστεύουν. Το αντρικό μυαλό είναι σαν τηλεόραση που παίζει χιόνια.
 

Αν γινόσουν υπουργός Πολιτισμού για μια μέρα, τι θα έκανες;

Οι ερωτήσεις όσο προχωράμε γίνονται όλο και πιο σουρεάλ και μπαίνουμε σιγά σιγά στα λημέρια της επιστημονικής φαντασίας. Γενικά στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τίποτα σε μια μέρα ειδικά αν μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο. Κάποιες φορές μια εξουσιοδότηση σου παίρνει μια εβδομάδα οπότε δεν ξέρω αν θα είχε νόημα να προσπαθήσω να κάνω κάτι. Μάλλον θα καθόμουν στο γραφείο μου και θα έπινα καφέ.

Και για επίλογο, Τι Ζούμε, Λάμπρο Φισφή;

Σπόιλερ δεν κάνουμε! Έλα στην επιθεώρηση και θα μάθεις! 

 

 

INFO

*Δες το Θετικό + Μωρό 
Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18 , Αθήνα
6,7,8 Οκτωβρίου στις 21:15.
Διάρκεια: 90 λεπτά (συν διάλειμμα)
Είσοδος: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο)
Πληροφορίες-κρατήσεις: www.viva.gr | 210-5221767
Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

*Επιθεώρηση "Τι Ζούμε"
Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18 Αθήνα, μετρό Μεταξουργείο 
Έναρξη: 29 Οκτωβρίου
Κείμενα: Λάμπρος Φισφής 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης 
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρας Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη. 
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη 
Κουστούμια: Καραπούλιου Μαρία 
Συμβολή στα κείμενα: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης 
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη 
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-5229519 
Προπώληση: Ταμεία θεάτρου και www.viva.gr 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.