Skip to main content

INTERVIEW

Γιώργος Χατζηπαύλου: «Δε θα βαρεθώ ποτέ να σατιρίζω τη μάνα (ως θεσμό)»

Ο γνωστός κωμικός, μιλάει στο allyou.gr και τη Μαριέτα Χριστοπούλου, για τα 10 χρόνια stand-up, το γέλιο, και τις παραστάσεις του που "έρχονται".


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι από τους πρώτους κωμικούς που ασχολήθηκαν με το stand-up στην Ελλάδα. Ήταν πριν 10 χρόνια όταν αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να κάνει το γέλιο επάγγελμα. Και όπως φαίνεται από την πορεία του ήταν μια πολύ σωστή απόφαση... Νύχτες Κωμωδίας, House of Art, Σκερτσάκια, Σφηνάκια, Stand Up Comedy είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που θα βρεις στο βιογραφικό του. Ο κόσμος που τον ακολουθεί πολύς και όσο περνάει ο καιρός σίγουρα αυξάνεται.

Πρόσφατα, μάλιστα, έκανε και μια Ευρωπαϊκή περιοδεία. Ω, ναι, καλά διαβάζεις. Αυτή, λοιπόν, ήταν μια καλή αφορμή για συζήτηση, τώρα που έχει και ένα κενό, γιατί σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται ξανά στις επάλξεις, με δύο παραστάσεις... εντός συνόρων. (Αφού διαβάσεις τη κουβέντα μας) κλείσε εισιτήρια όσο προλαβαίνεις!

 

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ασχολείται με το stand up comedy επαγγελματικά από το 2007. Η επαφή του με το είδος έγινε το 2001 στις Νύχτες Κωμωδίας και λίγα χρόνια μετά παραιτήθηκε από το γραφείο στο οποίο δούλευε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το stand up comedy. Πίσω σε εκείνη την εποχή της παραίτησης… σε είχαν πει «τρελό» όταν ανακοίνωνες τις προθέσεις σου στους γύρω σου;
Δεν έγινε ξαφνικά, το είχα σκεφτεί και συζητήσει αρκετά. Οπότε οι περισσότεροι είτε το ήξεραν είτε το έβλεπαν να έρχεται και είχαν μια αντίδραση πολύ κοντά στο “καιρός ήταν”!

Έχουν έρθει στιγμές που σκέφτηκες ότι εκείνη η επαγγελματική σου κίνηση ήταν λάθος;
Ούτε μία.

Δέκα χρόνια γεμάτα…
Γράψιμο, δοκιμές και παραστάσεις.

Πριν λίγο καιρό γύρισες από περιοδεία στην Ευρώπη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία, αλήθεια;
Ήταν η πιο απαιτητική περιοδεία που έχω κάνει καθώς κάθε μέρα, για 9 μέρες ταξίδευα σε διαφορετική χώρα αλλά εξαιρετική εμπειρία και θα την έκανα ξανά με χαρά.

Υπάρχει κάποιο αστείο περιστατικό που έζησες κατά τη διάρκεια της και θα μπορούσες να το κάνεις κείμενο σε επόμενη παράσταση;
Για κείμενο όχι, αλλά στο Όσλο πήρα τρεις φορές λάθος τραμ για να πάω στο θέατρο και τελικά κατάφερα και πήγα στην ώρα μου γιατί τυχαία συνάντησα μία κοπέλα που ερχόταν να δει την παράσταση και μου έδειξε τον δρόμο εκείνη.

Το «Σχεδόν Σαράντα» επανέρχεται για 3 η χρονιά – και τονίζεται ότι θα είναι η τελευταία. Γιατί; Αφού έχει επιτυχία, γιατί δε το συνεχίζεις και για 4 η , 5 η , 6 η …; Μέχρι στιγμής και οι τρεις σόλο παραστάσεις που έχω ανεβάσει έπαιξαν για τρεις σεζόν στην Αθήνα και σε περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Σαφώς μπορεί να παίξει και τέταρτη χρονιά αλλά, παρότι από χρονιά σε χρονιά μπορεί να αλλάζουν και να ανανεώνονται κάποια κομμάτια, κάποια στιγμή μετά τη δεύτερη σεζόν, επειδή συνεχώς γράφω, θέλω να ετοιμάσω μια καινούργια παράσταση την οποία θα δουλέψω και θα παρουσιάσω συνολικά.
 

sxedon1.jpg 

Πώς νιώθεις όταν ακούς πως είναι μια από τις καλύτερες stand up παραστάσεις ή όταν μαθαίνεις ότι είσαι sold out;
Για το πρώτο σκέφτομαι ότι είναι μεν θετικό αλλά το ξεχνάω αμέσως γιατί είναι υποκειμενική κρίση. Για το δεύτερο χαίρομαι γιατί η κωμωδία θέλει παρέα και η προσέλευση του κόσμου στις παραστάσεις είναι πολύ πιο ουσιαστική και μεγαλύτερο βάρος ευθύνης από οποιαδήποτε κριτική.

Οι κακές κριτικές σε επηρεάζουν; 
Η όποια κριτική γενικά έχει μια ιδιαίτερη, αποστασιοποιημένη λογική για μας. Παρότι μια καλή κριτική έστω και στιγμιαία σε χαροποιεί, η φύση της δουλειάς του κωμικού είναι τέτοια που εμπεριέχει την αμφιβολία και τη διαρκή αναζήτηση ιδεών, κειμένων, αστείων και την προσαρμογή τους σε πρόζα.

Εκτός από το «Σχεδόν Σαράντα» κάνεις και το Comedy Club για παιδιά. Ποιοι είναι οι πιο «εύκολοι» θεατές, παιδιά ή μεγάλοι;
Δεν υπάρχει διαχωρισμός για μένα σε εύκολους και δύσκολους θεατές. Η ομορφιά στην κωμωδία είναι ότι το γέλιο δεν εκβιάζεται και δεν έρχεται από ευγένεια σε μια παράσταση. Ή συμβαίνει ή όχι. Οπότε ξεκινάς πάντα κάθε παράσταση με την ίδια ένταση και ενέργεια ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι μία αίθουσα να γελάει. Εκεί δεν διαχωρίζεις ηλικιακά το κοινό.

Η τηλεόραση σου λείπει; Θα ξαναέκανες κάτι σαν τα «Σκερτσάκια»/ «Σφηνάκια»;
Δεν μου λείπει κανένα μέσο αν δεν έχω κάποια ιδέα ή κάποια πρόταση με ενδιαφέρον. Πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα λειτουργήσει χρονικά εις βάρος των παραστάσεων αλλά και συνολικά της δουλειάς που χρειάζεται το stand up comedy.

Τι είναι για εσένα το γέλιο;
Πολλά πράγματα αλλά κυρίως η βασική επαγγελματική στόχευση.

Mε τι δε θα έκανες ποτέ πλάκα;
Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι για το οποίο, με καλή πρόθεση και στόχο την κωμωδία, δεν μπορείς ή δεν πρέπει να γράψεις έστω ένα καλό αστείο.

Ποια γυναίκα δε θα βαριόσουν ποτέ να σατιρίζεις;
Τη μάνα. Ως θεσμό.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;
Δεν έχω κάποιο τρελό ή μεγαλεπήβολο όνειρο.

xatzi1.jpg

 

Πληροφορίες παραστάσεων

Σχεδόν Σαράντα, 3η Χρονιά (και τελευταία)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 341 8550
Από 18 Νοεμβρίου έως και 11 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30
Γενική είσοδος € 8 (προπώληση) και € 10 (ταμείο την ημέρα της παράστασης), μειωμένο € 8
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579, Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και:
Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) κάθε Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Δευτέρα & Τετάρτη 09:00- 17:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00- 20:00, Σάββατο 10:00-14:00.
Στα καταστήματα Forthnet.


Comedy Club για παιδιά 

Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Γκάζι, τηλ.: 211 012 4401
Κυριακή 19 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή έως και 11 Φεβρουαρίου, στις 15:00.
Γενική είσοδος € 8 (προπώληση) και € 10 (ταμείο την ημέρα της παράστασης)
Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας τηλεφωνικά (210 3412313) ή μέσω της viva.gr
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις του Γιώργου Χατζηπαύλου στο xatzi.gr

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός