Skip to main content

INTERVIEW

Ulrike Rylance: "Θα διαβάζω και θα γράφω παιδικά βιβλία ακόμα και στα 80 μου!"

Λίγες μέρες πριν έρθει στην Ελλάδα, η διάσημη συγγραφέας της σειράς "Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ" μίλησε στο allyou.gr και την Αλεξάνδρα Παπαδάκη για βιβλία, σκύλους, ταξίδια και φυσικά για την αγαπημένη της ηρωίδα που, όχι δεν είναι η Πένι.



Τα βιβλία της είναι γεμάτα σκίτσα, σχηματάκια και ατάκες, τόσο ζωντανά όλα που σε κάνουν να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί, στον κόσμο της μικρής ντετέκτιβ Πένι Πέπερ. Στον κόσμο των παιδιών.

Το ότι μια γυναίκα γράφει παιδικά βιβλία που έχουν πλάκα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι έχει και η ίδια πλάκα. 
Το ότι γράφει για παιδιά, δεν σημαίνει ότι έχει δικά της ή ότι ξέρει πώς να επικοινωνεί με τα παιδιά.
Το ότι δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σκυλάκια, δεν σημαίνει ότι είναι ζωόφιλη. 
Το ότι είναι διάσημη, δεν σημαίνει ότι της αρέσει να επικοινωνεί με τους αναγνώστες της.

Ευτυχώς, η Γερμανίδα συγγραφέας που ζει με τις δύο κόρες της, τον άντρα της και τα δυο τους σκυλιά στο Σιάτλ, ανατρέπει όλα τα παραπάνω. Μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγο πριν τις 8 Μαρτίου που θα βρεθεί στη χώρα μας αποδεικνύει ότι είναι η συγγραφέας που θα θέλαμε να κάνουμε φίλη για να μιλάμε, να βολτάρουμε και να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια.  

Διαβάζοντας τα βιβλία σας (πράγμα δύσκολο καθώς η κόρη μου ούτε καν με αφήνει να τα αγγίξω!) καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να είστε ένα πραγματικά αστείο άτομο.

Αυτό πιστεύω και εγώ. Μπορώ να γίνω και γκρινιάρα, αλλά συνήθως δεν κρατάει πολύ. Γενικά είμαι ένα χαρούμενο άτομο.
 
Μήπως όλοι, όλη την ώρα, σας ζητάνε να τους πείτε ανέκδοτα ή αστείες ιστορίες;

Μπα, όχι. Αλλά τα λέω ούτως ή άλλως.
 
Πώς κυλάει μια συνηθισμένη μέρα σας στο Σιάτλ;

Λοιπόν, ξυπνάω νωρίς, γύρω στις 5.30 π.μ. γιατί η ζωή ξεκινά νωρίς εδώ και επίσης λόγω της διαφοράς ώρας με τη Γερμανία- είναι 9 ώρες μπροστά. Έτσι, εάν θέλω να πετύχω κάποιον στο τηλέφωνο, πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να δέχομαι μια επίθεση από έναν γερμανικό ποιμενικό που χαίρεται τόσο που με βλέπει. Πίνω λίγο καφέ και αρχίζω να γράφω, να κάνω έρευνα, να σκέφτομαι πλοκές, να διαβάζω και να γράφω ξανά για λίγες ώρες. Κάποια στιγμή βγαίνω έξω στη βροχή γιατί τα σκυλιά τρελαίνονται και έτσι κάνουμε ατελείωτες βόλτες στα δάση και στα βουνά στη γύρω περιοχή. Μπορεί να γίνει και λίγο μυστηριώδες όλο αυτό γιατί μπορεί να δεις το συνηθισμένο κογιότ, την αρκούδα ακόμα και ένα λιοντάρι του βουνού. Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα σε δουλειές και στην κόρη μου, και μετά πάλι γράφω. Εάν έχω ενέργεια, το βράδυ πηγαίνω για γιόγκα. Αλλιώς, πηγαίνω απλά στο ψυγείο.
   
Το σπίτι σας είναι γεμάτο...

Βιβλία, σοκολάτες και σκυλιά. 
 
Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;

Μια φορά, στα 5 μου, η μαμά μου έβαλε το πάνω μέρος του μπικίνι της στο κεφάλι μου για να καλύψει τα αυτιά μου. Είχα πάντα ευαισθησία σε αυτό το σημείο αλλά οι γονείς μου είχαν ξεχάσει το καπέλο μου. Ήταν μια κρύα καλοκαιρινή ημέρα στην ακτή. Ο εξευτελισμός ακόμα βράζει μέσα μου. Υπάρχει και μια σχετική φωτογραφία κάπου, κρυμμένη στη σοφίτα. Δεν θα τη δει κανείς, ποτέ!
 
Μιλήστε μας για την αγάπη σας στα σκυλιά. Οι γονείς σας δεν σας είχαν πάρει ένα και τώρα τα λατρεύετε. 

Ακριβώς! Ζούσαμε σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα, και τώρα καταλαβαίνω ότι δεν θα ήταν το καλύτερο περιβάλλον για ένα σκυλάκι. Συνήθιζα να σταματάω σε έναν φράκτη επιστρέφοντας σπίτι από το σχολείο και να δίνω το μεσημεριανό μου σάντουιτς στον μεγάλο, μαύρο σκύλο που ζούσε εκεί, υποκρινόμενη ότι ήταν δικός μου. Πριν λίγα χρόνια τελικά πήρα τον δικό μου σκύλο. Τώρα έχω δύο και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σκυλιά. Είναι απλά τα καλύτερα - αστεία, αγαπησιάρικα και πάντα χαρούμενα όταν σε βλέπουν!
 
Τι άλλο δεν είχατε ως παιδί και τώρα το απολαμβάνετε ως ενήλικας;

Λοιπόν, μεγάλωσα στην Ανατολική Γερμανία και δεν ήταν επιτρεπτό να ταξιδεύουμε σε όλα αυτά τα συναρπαστικά μέρη όπως η Αγγλία, η Αμερική, η Ιταλία ή η Ελλάδα. Πάντα ένιωθα λυπημένη για αυτό όσο ήμουν παιδί. Αλλά τώρα και μπορώ να ταξιδεύω και το κάνω - και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό. 
  
Το γράψιμο διατηρεί την ψυχή σας νέα;

Εντελώς. Νομίζω ότι θα συνεχίσω να διαβάζω και να γράφω παιδικά βιβλία και όταν θα είμαι 80 και. Υπάρχει κάτι πραγματικά τονωτικό στο να γράφεις για παιδιά. 

Ulrike_mesa.jpg
 
Ποια ήταν η πρώτη σας ιστορία;

Ήταν ένα ποίημα για ένα σαλιγκάρι που βρίσκει έναν φίλο. Ένα σκουλήκι. Γεμάτο νόημα!

Από πού αντλείτε έμπνευση; Πηγαίνετε πραγματικά στους σταθμούς του μετρό και του τρένου για να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις των ανθρώπων;

Την έμπνευση μπορείς να τη βρεις παντού. Μπορεί να κάθεσαι κάπου και να παρατηρείς τους ανθρώπους και να τους ακούς - βλέπεις τα πιο δραματικά και ξεκαρδιστικά πράγματα. Μου αρέσουν οι δημόσιοι χώροι για αυτόν τον λόγο, κυρίως στις ΗΠΑ όπου όλοι μιλάνε απίστευτα δυνατά έτσι ώστε μπορείς να ακούς ολόκληρη τη συζήτηση που κάνουν. Τέλεια.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας, εκτός από την ίδια την Πένι;

Βασικά είναι η γιαγιά της Πένι. Είναι αυτός ο τύπος της γιαγιάς που θέλεις - ψήνει κουλουράκια, σε αφήνει να βλέπεις Trash TV και ποτέ δεν σου θυμώνει. Είναι να μην την αγαπάς;

Η κόρη μου Ιωάννα, τεράστια θαυμάστρια των ιστοριών της Πένι Πέπερ, την πρώτη φορά που διάβασε μόνη το έκανε με ένα από τα βιβλία σας. Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που δίνετε στους μικρούς σας αναγνώστες;

Απλά προσπαθώ να περάσω θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες στα βιβλία μου. Όλοι είναι ίσοι, όλοι είναι χρήσιμοι και μπορείς να αγωνιστείς ενάντια στην αδικία- ακόμα και ως παιδί.
  
Πιστεύετε ότι ο ρόλος της μητέρας αποτελεί βοηθητικό παράγοντα στο να γράφετε τόσο ζωντανά, τόσο... σαν παιδί;

Πιθανόν. Ποτέ δεν ήμουν ένας αυστηρός γονιός, πάντα διασκέδαζα τόσο πολύ με όλες τις παιδικές δραστηριότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, προτιμούσα να κάθομαι στο τραπέζι των παιδιών στα πάρτι, είχε πολύ περισσότερη πλάκα. 
 
Πώς νιώθουν οι κόρες σας που είστε τόσο διάσημη; Τους αρέσουν τα βιβλία σας;

Νομίζω πως είναι αρκετά υπερήφανες. Τους αρέσουν πολύ οι ιστορίες της Πένι Πέπερ. Και μερικές φορές με βοηθάνε με την πλοκή ή σκέφτονται κάποιες ιδέες ή μου λένε τι θα έκανε ένα παιδί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μου λένε φράσεις όπως «Κανένα παιδί δεν θα έλεγε/ έκανε κάτι τέτοιο!» και πραγματικά αυτό με βοηθάει.

Θα θέλατε να δείτε την Πένι πρωταγωνίστρια σε ταινία κινουμένων σχεδίων;

Φυσικά! Θα ήταν φανταστικό! Θα ήταν επίσης ωραία μια κανονική ταινία. Εγώ θα έφερνα τα σκυλιά.  
 
Περιμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά! Είναι αυτή η πρώτη σας φορά στη χώρα μας και τι σημαίνει Ελλάδα για σας;

Έχω έρθει στην Ελλάδα άλλη μία φορά, πριν από 25 χρόνια περίπου με το αγόρι μου (που τώρα είναι σύζυγός μου). Μείναμε σε ένα όμορφο νησί, δεν θυμάμαι σε ποιο, και δοκιμάσαμε όλα τα μενού στα εστιατόρια εκεί. Όλα ήταν τόσο υπέροχα. Μου άρεσε πολύ και είμαι τόσο ενθουσιασμένη που επιστρέφω!
 
Επίσης περιμένουμε με αγωνία και την έκδοση του καινούριου σας βιβλίου «Κατάσκοποι στην άμμο». Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του;

Ναι, η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιταλία. Η Πένι και οι γονείς της πηγαίνουν για κάμπινγκ και παίρνουν μαζί και την Ίντα ενώ κατά μία φανταστική σύμπτωση η Φλόρα και η Μαρί καταλήγουν και αυτές εκεί, αλλά μένουν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Έτσι έχουμε την αντίθεση του απλού σκηνικού ενός κάμπινγκ και του σούπερ-σούπερ πολυτελούς ξενοδοχείου. Σύντομα τα κορίτσια αναλαμβάνουν ακόμα μία υπόθεση, καθώς κάποιος κλέβει όλες τις ακριβές πετσέτες από το ξενοδοχείο και η Πένι με τις φίλες της πρέπει να πάνε εκεί σε μυστική αποστολή και να εργαστούν ως καμαριέρες. Τις βοηθάνε και μερικά αγόρια αυτή τη φορά.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μυστήριο στη ζωή;

Πού πηγαίνουν όλες οι κάλτσες που μπαίνουν ως ζευγάρι στο πλυντήριο και βγαίνουν μονές; 
 
Σε έναν τέλειο-τέλειο κόσμο...

Όλοι θα διάβαζαν Πένι Πέπερ, φυσικά. 
 
Αντί για post scriptum: Είπα στην Ιωάννα "Η Ulrike θα έρθει στην Ελλάδα!" και εκείνη απάντησε: «Δεν είναι Ulrike, μαμά, είναι UrLIKE». Συγγνώμη αλλά νομίζω ότι πραγματικά της αρέσετε πολύ. 

Φαίνεται ότι έχει πλάκα! 

books_mesa.jpg

*Τα βιβλία της Πένι Πέπερ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και το 5ο της σειράς «Κατάσκοποι στην άμμο» αναμένεται τον Μάιο.

*Την Ulrike Rylance μπορείς να την γνωρίσεις από κοντά το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Mικρό Παλλάς, στις 12 το μεσημέρι!
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου