Skip to main content

INTERVIEW

Πωλίνα Νικολιδάκη: «Υπάρχουν καλοί άντρες εκεί έξω»

Η συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων κάνει το ντεμπούτο της με το «Έρωτας στις Κυκλάδες» και μιλά στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη και το allyou.gr για τον άντρα-Άρλεκιν και τον κινητήριο ρόλο του έρωτα.



Σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων μια νεαρή σχεδιάστρια μόδας από τη Νέα Υόρκη έρχεται αντιμέτωπη με έναν μυστηριώδη, γοητευτικό, αλλά άκρως εριστικό Ελληνοαμερικανό... Η Πωλίνα Νικολιδάκη λατρεύει τα αισθηματικά μυθιστορήματα και με την πρώτη της απόπειρα φιλοδοξεί να κάνει τις γυναίκες να αναζητήσουν όχι απλά έναν σύντροφο αλλά τον σύντροφο ζωής που θα τις κάνει να ερωτευτούν με πάθος. 

Έρωτας στις Κυκλάδες, το πρώτο σας βιβλίο. Ποια τα συναισθήματά σας τώρα πλέον που κυκλοφόρησε;

Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω όταν το βλέπω σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα. Νιώθω περήφανη γιατί τελικά ισχύει ότι όταν κάνεις κάτι με πάθος, κάποια στιγμή ανταμείβεσαι. Έχω εδώ και μερικά χρόνια ένα μπλογκ και γράφω αισθηματικές ιστορίες. Οι αναγνώστριές μου με παρότρυναν να προσπαθήσω να δημοσιεύσω κάτι. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Μέχρι που είδα ότι ο εκδοτικός μου ανοίχτηκε σε Έλληνες συγγραφείς. Έτσι ξεκίνησαν όλα.  

Κάνετε μαθήματα Αγγλικών. Τι σας λένε οι μαθητές σας σχετικά; Το έχουν διαβάσει οι μεγαλύτεροι;

Προσπάθησα να μην το μάθουν οι έφηβες μαθήτριές μου επειδή το περιεχόμενο είναι λίγο...ροζ. Φυσικά και δεν το κατάφερα! Μου είπαν ότι θα το διαβάσουν αλλά τους ζήτησα να μη μου πουν τίποτα. Κοκκινίζω μόνο στην ιδέα! Κάποιες ενήλικες μαθήτριές μου το διάβασαν και ξετρελάθηκαν. Δεν ήξεραν ότι γράφω. Μόνο μερικοί φίλοι, η μητέρα και ο σύντροφός μου το ήξεραν. 

Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της Κάθριν;

Έπινα καφέ με μια φίλη μου και μαζί στήσαμε την ιδέα για αυτό το ζευγάρι. Είχα γράψει ήδη μερικές ιστορίες, αλλά ήθελα να γράψω και κάτι πιο ελληνικό. Ξεκίνησα με την οπτικοποίηση του πρωταγωνιστή, το επάγγελμά του και μετά πέρασα στην Κάθριν. Προσωπικά λατρεύω τις ξανθιές γυναίκες με γαλάζια μάτια. Επίσης λατρεύω τα ρούχα, τη μόδα και τη ραπτική. Γι' αυτό η Κάθριν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
 

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σας;

Κινητήριο. Δεν λειτουργώ αν δεν είμαι ερωτευμένη. Δεν μπορώ να δουλέψω, να διαβάσω, να είμαι παραγωγική. Ερωτεύομαι συνεχώς. Χαρακτήρες, μέρη, γεύσεις και ιδέες. Και δεν μου περνάει εύκολα...
 

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει ένα αισθηματικό μυθιστόρημα στη γυναίκα που το διαβάζει;

Χαλάρωση και κίνητρο. Κίνητρο να βρει έναν καλό σύντροφο. Ξέρω ότι ο άντρας-Άρλεκιν μπορεί να ακούγεται ουτοπικός. Στην πραγματικότητα μπορεί ο πλούσιος, κούκλος, τρυφερός σύντροφος να σπανίζει, αλλά υπάρχουν καλοί άντρες εκεί έξω. Η γυναίκα που διαβάζει αισθηματικό μυθιστόρημα ονειρεύεται έναν καλό σύντροφο και προσπαθώ να παρακινώ τις γυναίκες να μη συμβιβάζονται με έναν οποιονδήποτε σύντροφο αλλά με έναν καλό σύντροφο. 
 

Διαβάζατε ως έφηβη τέτοιου είδους βιβλία;

Διάβασα την "Τρυφερή Νύχτα" της Λίλιαν Πικ όταν ήμουν 14 ετών, ένα καλοκαίρι στο Ναύπλιο. Δε σταμάτησα έκτοτε να διαβάζω ρομαντική λογοτεχνία. Τώρα πια έχω διαβάσει πάνω από 1.000 τίτλους αισθηματικών ιστοριών περιπτέρου και άλλα ρομαντικά μυθιστορήματα. Νομίζω ότι αν έκανα ποτέ διδακτορικό μάλλον θα ασχολιόμουν με τη ρομαντική λογοτεχνία.  Ωστόσο, παράλληλα διαβάζω κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία. Δε χορταίνω το διάβασμα. 

polina_mesa_new.jpg

Ποια πρέπει να είναι τα συστατικά ενός καλού βιβλίου;

Μου αρέσει το γρήγορο γράψιμο και οι έξυπνοι διάλογοι. Δεν εστιάζω στις ατελείωτες περιγραφές, αλλά στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων ώστε ο αναγνώστης να βλέπει πώς αλλάζουν οι ήρωες όταν ερωτεύονται. Αυτά θεωρώ συστατικά ενός καλού βιβλίου. Αυτά μου αρέσει να διαβάζω και έτσι προσπαθώ να γράφω. 
 

Ποια ικανοποίηση λαμβάνετε από τη συγγραφή;

Χαλαρώνω. Είναι η στιγμή της μέρας που οι φωνές των μαθητών μου στο μυαλό μου σωπαίνουν. Η ώρα που όλοι κοιμούνται και εγώ είμαι ελεύθερη να κάνω αυτό που θέλω. Γράφω πάντα αργά το βράδυ και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι κάνω επιτέλους κάτι για μένα. Σαν ένα δώρο μετά από μια μέρα που έδωσα το 150% του εαυτού μου για τους άλλους.

Στον τίτλο του βιβλίου σας έχετε δύο στοιχεία δυνατά, τον έρωτα και τις Κυκλάδες. Ποια είναι τα αγαπημένα σας νησιά και ποιες αναμνήσεις κουβαλούν;

Λατρεύω το Ιόνιο. Η Κεφαλονιά είναι αγαπημένη μου. Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη, είναι και αυτή μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Κάθε φορά που πάω, νιώθω ότι την ξέρω όλο και λιγότερο. Από τις Κυκλάδες, μου αρέσουν πολύ η Νάξος και η Μήλος. Μου αρέσει η αντίθεση λευκού και γαλάζιου. Στη Φολέγανδρο, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι αστείο, αλλά δεν έχω πάει- ακόμα!

Ετοιμάζετε ήδη το επόμενο συγγραφικό σας πόνημα; Εάν ναι, θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια στοιχεία για αυτό;

Έχω ολοκληρώσει δύο ακόμα δυνατές ιστορίες. Έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα με τον εκδότη μου αλλά δεν ξέρω ποια ιστορία θα επιλέξουμε να εκδοθεί μετά. Ελπίζω να τον πείσω για μια ιστορία που έχει να κάνει με έναν νεαρό καθηγητή πανεπιστημίου και τη φοιτήτριά του!

Ποια εικόνα του καλοκαιριού θα σας γεμίσει χαρά φέτος; Π.χ. μια παρέα γυναικών που συζητάνε στην παραλία για το βιβλίο σας...

Πιστεύω ότι θα τρελαθώ τελείως αν εκεί που περπατάω αμέριμνη, δω κάποια γυναίκα να το διαβάζει. Πιστεύω ότι θα αρχίσω να τσιρίζω και η γυναίκα θα με περάσει για τρελή. Κάτι όμως που συνέβη ήδη και με συγκίνησε είναι μια φωτογραφία που έλαβα. Είναι το βιβλίο μου, με φόντο μια παραλία στην Πάρο. Την τράβηξε ένας φίλος μου. Ναι, άντρας. Αγόρασε το βιβλίο, το διάβασε, και μου έστειλε μια πανέμορφη φωτογραφία. Οι φίλοι μου είναι χρυσάφι. 

*Το βιβλίο της Πωλίνας Νικολιδάκη «Έρωτας στις Κυκλάδες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Harlenic.
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»

VIRAL

Η Μαρίνα Σάττι σε μια live διασκευή του «Στης Νάουσας Στο Κάστρο» λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Eurovision

Διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο YouTube ένα δεύτερο βίντεο από τη σειρά #EurovisionALBM