Skip to main content

INTERVIEW

Evan Fotis Georgoulakis:“Τα μάτια και το στόμα αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των συναισθημάτων μας»

Ο Ελληνοαμερικανός φυσιογνωμιστής που διαβάζει το πρόσωπο μας  και ξέρει «τα πάντα» για μας, μιλάει, αποκλειστικά, στο allyou και τη Μελίνα Αδαμοπούλου.


Μελίνα Αδαμοπούλου


Από το 9ο TEDxAthens,που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( στις 2/06/2018) , έχουν περάσει, κιόλας 2 μήνες. Θέμα του, ανατρεπτικό, αναπάντεχο και προκλητικό  το «Κανονικό»,  the “Ordinary”.
Αν κάποιος σε ρωτήσει «Τι είναι για σένα  κανονικό», έχεις απάντηση;
Εγώ, πάντως,δεν έχω… Κι ας προσπάθησα να συνθέσω ξανά και ξανά κομμάτια (μεγάλα και μικρά)  από το (τεράστιο) παζλ των ομιλιών, των happenings  και των ιστοριών της μέρας εκείνης
Πετάω, λοιπόν, σε άλλον το μπαλάκι: σ’ έναν ειδικό, τον φυσιογνωμιστή-σκιτσογράφο Evan Φώτη Γεωργουλάκη, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση του χαρακτήρα με τη μέθοδο της μορφοψυχολογίας.
Εντυπωσιακός στην ανάλυση του για το «κανονικό» , αποκαλυπτικός για το τι μπορεί να φανερώνει το πρόσωπο μας για την προσωπικότητα μας  ενδιαφέρων και άμεσος ο Evan Φώτης Γεωργουλάκης ήταν αυτός που το allyou.gr «κυνήγησε» για αποκλειστική συνέντευξη.

giorgio.jpg

«Τι είναι το πρόσωπο του ανθρώπου;» τον ρώτησαν. Απάντησε με δυο ερωτήσεις και μια κατάφαση: «Μάσκα; Ο τρόπος που επικοινωνούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας; Πενήντα γονίδια είναι υπεύθυνα για τον τρόπο που έχουν κατανεμηθεί τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο μας. Και ασυνείδητα αποκαλύπτουν αυτό που σκεφτόμαστε, πριν το πούμε»

Τα μάτια μας, τα μεγάλα ή μικρά μάτια, τι φανερώνουν;
 «Τα μεγάλα μάτια δείχνουν περιπετειώδη άνθρωπο. Τα μικρά μάτια ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο μικρή είναι η απόσταση μεταξύ των ματιών, τόσο πιο μεθοδικός είναι ο άνθρωπος που... τα 'χει. Αν προς το τέλος έχουν κλήση προς τα κάτω, ανήκουν σε νωθρό, συγκαταβατικό άνθρωπο. Αν πηγαίνουν προς τα επάνω, ο κάτοχος έχει ενέργεια και επιθετικότητα -μαζί με αποφασιστικότητα.
Όσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε το πρόσωπο μας, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τι άνθρωποι είμαστε. Σας καλώ λοιπόν, να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά σας, τον εαυτό σας, σε όλα τα επίπεδα", είπε κλείνοντας την ομιλία του. …

Κι εκεί άρχισε η δική μας κουβέντα

atedx.jpg
Ο Evan Φώτης Γεωργουλάκης γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε κάνοντας πολιτικά σκίτσα. Κληρονόμησε το ταλέντο από τον πατέρα του που ήταν σκιτσογράφος, γλύπτης και ζωγράφος. Ο ίδιος, ειδικεύτηκε στη φυσιογνωμική.

Τι είναι η «φυσιογνωμική»;
«Eίναι μια μέθοδος με συγκεκριμένους κανόνες που άπτονται της ανατομίας και της ανθρωπολογίας, ενώ στη μελέτη λαμβάνονται υπ' όψιν και ψυχολογικοί παράγοντες. Οι ρίζες της κρατούν από τον Εμπεδοκλή, τον Ιπποκράτη και τον Αριστοτέλη”»

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας, όταν αναλύετε ένα πρόσωπο;
«Να μην γίνει σωστή εκτίμηση των κυρίαρχων τάσεων».

Ποιό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προσώπου που φανερώνει τον χαρακτήρα;
«Η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου αποτελεί τη συνισταμένη πολλών στοιχείων πολλές φορές συμπληρωματικών, ή συγκρουόμενων τα οποία αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το εξωτερικό πλαίσιο του προσώπου, με την οστεώδη δομή αντανακλά τις βαθύτερες τάσεις τις πιο μακρόχρονες. Η εσωτερική Φυσιογνωμία η οποία αποτελείται από τους αισθητήριους δέκτες μας (μάτια, μύτη, στόμα) αντανακλά την άμεση συμπεριφορά μας. Δύο χαρακτηριστικά που αποτελούν ένδειξη των εσωτερικού μας γίγνεσθαι είναι τα μάτια που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του νου, και το στόμα που αποκαλύπτει το χαρακτήρα των συναισθημάτων μας».

Ποιό πρόσωπο  Έλληνα πολιτικού  είναι το πρόσωπο ενός ηγέτη;
«Αρκετοί πολιτικοί έχουν ηγετικά χαρακτηριστικά. Ικανότητα να ηγούνται, να καθοδηγούν και να πραγματοποιούν τους στόχους τους. Αλλά τι εννοούμε με τον όρο ηγέτη; Ο παράγοντας ηθικής περικλείεται ή όχι;»

Ποιό θεωρείτε «κανονικό» πρόσωπο;
«Κανονικό θα θεωρούσα ένα συμμετρικό πρόσωπο με ισομερή χαρακτηριστικά και ισορροπία μεταξύ τους. Εξού και ο «Κανών» του Πολύκλειτου».

Τι σημαίνει «φυσιογνωμιστής»: ένας περίπου ψυχολόγος, ένας περίπου ψυχαναλυτής ή ένας περίπου μάντης;
«Σίγουρα όχι μάντης. Η Φυσιογνωμική και η μορφο-ψυχολογία, είναι δυο μέθοδοι οι οποίες μέσα από τη μελέτη της δομής του προσώπου και των επι μέρους χαρακτηριστικών τους, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με τάσεις και προδιαθέσεις του ατόμου. Τα δυναμικά στοιχεία, τα υπολανθάνοντα, την ιδιοσυγκρασία».

Τι είναι αυτό που περιμένετε να βρείτε αναλύοντας ένα πρόσωπο; Τις σκέψεις, τον χαρακτήρα του, την ψυχή του;
«Ο τρόπος σκέψης και συλλογισμού   αποτυπώνονται σε χαρακτηριστικά του προσώπου. Όπως και οι πτυχές τις προσωπικότητας. Οι τάσεις μας οι Εγκεφαλικές, οι θυμικές – συναισθηματικές όπως  και οι ενστικτώδης, και τα αποθέματα ενέργειας, επίσης».

Ποιο, άλλο, ταλέντο θα θέλατε να είχατε;
«….Πολλά».

Τι μπορεί να κρύβει ένα πρόσωπο;
«Συνήθως τείνουμε να «κρύβουμε» συνειδητά ορισμένες συμπεριφορές. Οι εκφράσεις όμως και τα χαρακτηριστικά του προσώπου αποκαλύπτουν το τι σκεπτόμαστε, το πώς αισθανόμαστε καθώς και τις βαθύτερες τάσεις της προσωπικότητας μας».

Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας;
«Να ανακαλύπτω στοιχεία υπολανθάνοντα, που δεν εκδηλώνονται άμεσα καθώς και τις ισορροπίες δυνάμεων ενός ατόμου».

Πώς θα περιγράφατε το πρόσωπο ενός  ευτυχισμένου ανθρώπου; Τι λιγότερο ή τι περισσότερο έχει στα χαρακτηριστικά του προσώπου του;
«Οπωσδήποτε θα έχει αρμονία και ισορροπία στα χαρακτηριστικά και κυρίως στην έκφραση του. Τα μάταια και το στόμα θα εκφράζουν αδιάψευστα την συναισθηματική του διάθεση».

Τι είναι αυτό που μπορεί να σας αποσυντονίσει;
«Όσον αφορά την ερμηνεία του προσώπου, χαρακτηριστικά αντικρουόμενα, εφάμιλλής ισχύς και  επιρροής στη συμπεριφορά, χωρίς ξεκάθαρη κατανομή των στοιχείων της προσωπικότητας».

Διαλέξτε πέντε χαρακτηριστικά  σ’ ένα γυναικείο πρόσωπο και πείτε μας ποια είναι «σήμα ή σημάδ»: τρυφερότητας, δυναμισμού, θηλυκότητας, ζήλειας, ανταγωνισμού
«Σημείωση: Η ερώτηση αυτή από μόνης της μια συνέντευξη…»

Μια χώρα, η Ελλάδα, έχει πρόσωπο; Κι αν ναι, τι φανερώνει το πρόσωπο της;

.................................................................................................................................... (σιωπή)

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα