Skip to main content

INTERVIEW

Dr Ruth: "Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην ενδιαφέρεται για το σεξ"

Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα την ιστορία του σεξ, έρχεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, για να μας μιλήσει -αυτοπροσώπως- για τι άλλο; Για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Μέχρι τότε, πάρε μία γεύση από τη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε ποτέ σε Έλληνα δημοσιογράφο, την οποία και εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για σένα! 



Η Αμερική την λάτρεψε. Η φήμη της απλώθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η Dr Ruth, η κορυφαία σεξο-θεραπεύτρια, φέτος κλείνει 38 χρόνια όπου απαντά σε απορίες για το σεξ. Ραδιοφωνικές εκπομπές, προγράμματα στην τηλεόραση, άρθρα σε εφημερίδες, βιβλία, παιχνίδια για υπολογιστές, εκπαιδευτικές ταινίες, είναι μερικά μόνο από τα... highlights του πλούσιου βιογραφικού της. Σε ηλικία 86 χρονών πια, έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις από αμερικανικά κολέγια για την προσφορά της στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, το περιοδικό People την κατέταξε ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του αιώνα, ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης την τίμησε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η Dr Ruth θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένη της Ειρήνης Χειρδάρη, για να ανοίξει το SEX EDUCATION τμήμα του πρώτου Erotic Art Festival, που θα γίνει από τις 19 έως τις 22 Δεκεμβρίου, στο στάδιο ΤΑΕ KWON DO Φαλήρου. 

Τι πιστεύει όμως η ίδια για την σεξουαλικότητα των Ελλήνων; Εξασφαλίσαμε ένα απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε η δρ. Ρουθ πριν επτά χρόνια στον Έλληνα δημοσιογράφο Κώστα Καρασαββίδη, την μοναδική συνέντευξη (η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «K» της Καθημερινής) που έδωσε ποτέ σε Έλληνα δημοσιογράφο.   

Νόμιζα ότι είχατε πεθάνει.

Τι λες, καλέ! Είμαι ζωντανή, ολοζώντανη. Και εξακολουθώ να κάνω σκι. Χθες, μάλιστα, πήγα να δώσω διάλεξη σε ένα πανεπιστήμιο 4 ώρες μακριά από εδώ και γύρισα σπίτι 2 και μισή τα ξημερώματα. Έπεσα για ύπνο, μετά είχα μια συνάντηση και, να, τώρα είμαστε μαζί και τα λέμε. Είμαι γεμάτη ζωή, λοιπόν! 

Δίνετε διαλέξεις σε πανεπιστήμια, γράφετε βιβλία...

...μάλιστα δύο από αυτά, το «Σεξ για πρωτάρηδες» και η «Εγκυκλοπαίδεια του σεξ», έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά

…διδάσκετε στο Πρίνστον

και στο Γέιλ

…εμφανίζεστε συχνά στα μίντια

επίσης βλέπω και ασθενείς.

Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ δύσκολο για μία νέα κοπέλα να μην έχει αρκετό προσωπικό χρόνο· για ένα φλερτ, ένα σινεμά, μία χοροεσπερίδα…

Χα, χα! Ίσα-ίσα, κάθε βράδυ βγαίνω έξω. Γευματίζω με φίλους, πηγαίνω στο θέατρο, στην όπερα – τις προάλλες πήγα και στο tennis open. Έχω όση προσωπική ζωή θέλω. Είμαι χήρα· ο άντρας μου, με τον οποίο ήμουν παντρεμένη 38 χρόνια, πέθανε πριν από μία δεκαετία αλλά προσπαθώ να περνάω καλά. Και είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω πολλούς και καλούς φίλους. Ποτέ δεν βαριέμαι. Τώρα ήμουν στο σπίτι μου στην εξοχή για τρεις εβδομάδες, συντροφιά με τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Παίρναμε το motorboat και κάναμε βόλτες στη λίμνη. Γι’ αυτό και δείχνω τόσο ωραία! Κοιμάμαι όμως και 8 ώρες κάθε βράδυ. Να το γράψεις αυτό, δεν είναι αλήθεια ότι οι μεγάλοι δεν χρειάζονται ύπνο...

Μιλήσατε όμως και για τους νέους που διδάσκετε στα πανεπιστήμια. Έχετε βγει ποτέ με νεότερους άντρες;

(σ.σ. αφήνει το ζελεδάκι που μασουλάει και έκπληκτη με ρωτάει) Εγώ η ίδια;  

Ναι.

Δεν μιλάω ποτέ για την ερωτική μου ζωή.

Αλήθεια;

Ποτέ! ΠΟ-ΤΕ! Το σεξ είναι προσωπική υπόθεση. Μιλάω για τον οργασμό, για το πρωκτικό σεξ, για οτιδήποτε. Ποτέ όμως για την ερωτική μου ζωή. Και δεν πρόκειται να ρωτήσω τίποτα για τη δική σου. Επιτρέπω στους άλλους να μιλάνε για τη σεξουαλική τους ζωή μόνο όταν έρχονται σε μένα για θεραπεία. Πρέπει να ξέρεις, πάντως, ότι υπάρχει μια αλλαγή στην κοινωνία: κάποτε μόνο οι μεγάλοι και πλούσιοι άντρες μπορούσαν να πάρουν νέες γυναίκες – όπως ο… με την Τζάκι Κένεντι. 

Ο Ωνάσης.

Ναι, ο Ωνάσης. Σήμερα, λοιπόν, αυτό έχει αλλάξει: βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να βγαίνουν με νεότερους άντρες.

Μία έρευνα που έγινε πρόσφατα σε παγκόσμιο επίπεδο από γνωστή εταιρεία προφυλακτικών έδειξε ότι οι Έλληνες είναι ο πιο δραστήριος σεξουαλικά λαός: το κάνουν 138 φορές το χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 103. 

Χα, χα, χα! Ποιος ξέρει… Κοίταξε, οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι εραστές, οι Ιταλοί το ίδιο, οι Γάλλοι επίσης. Εγώ, λοιπόν, λέω, ότι όλα αυτά είναι εντάξει. Απλώς να ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένοι με τον σύντροφό τους και να φροντίζουν να περνάνε όσο πιο καλά γίνεται.

Δεν σημείωσαν όμως υψηλή βαθμολογία σχετικά με την πίστη. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι είχε μόνο ένα σεξουαλικό σύντροφο.

Ξέρεις, όμως, μερικές φορές αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί θέλουν να κάνουν φιγούρα. Οπότε οι Έλληνες λένε: «ααα, εγώ είχα 15 συντρόφους τον τελευταίο χρόνο», ενώ οι Ελληνίδες ακόμα και αν βλέπουν κάποιον άλλον θα πουν: «όχι, όχι, εγώ δεν πήγα με κανέναν· ζω μόνο για τα παιδιά μου». Είναι πολύ σημαντικό να είσαι πιστός σε μία σχέση. Εντάξει, μερικές φορές συμβαίνουν διάφορα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος πηγαίνει σε ένα συνέδριο, βρίσκει μια γυναίκα που του αρέσει και κάνουν σεξ. Δεν θέλει όμως να διαλύσει την οικογένειά του. Ε, τότε θα έλεγα κράτα το στόμα σου κλειστό! Μην πας σπίτι κλαίγοντας και πεις στη γυναίκα σου τι συνέβη. Κάποιες φορές δεν πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Και για τις γυναίκες ισχύει το ίδιο. 

Γιατί όλοι είναι χωρίς σύντροφο;

Θα σου πω (σ.σ. μασουλώντας). Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι μόνοι – άντρες και γυναίκες – εξαιτίας της τηλεόρασης, εξαιτίας των ταινιών, εξαιτίας του “Sex and the City”. Οι προσδοκίες τους για σύντροφο ολοένα και αυξάνονται και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές. Δεν υπάρχουν 20 άντρες να περιμένουν έξω από την πόρτα της κάθε γυναίκας για να την πάνε στο Παρίσι και να της αγοράσουν όλα τα κοσμήματα. Δε λέω, και εγώ το βλέπω – μου αρέσουν οι διάλογοι, μιλάνε πιο ανοιχτά για το σεξ – αλλά όλα αυτά είναι φαντασία. Έχω, λοιπόν, πολλούς ανθρώπους που έρχονται εδώ στο γραφείο μου και κλαίνε – δεν έχουν κανέναν. Αλλά κατά ένα μέρος ευθύνονται και οι περίπλοκες ζωές μας: όλοι βιάζονται, όλοι θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα, ενώ οι προσδοκίες τους μεγαλώνουν και μεγαλώνουν. Σήμερα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Τα παλιά τα χρόνια στην Ελλάδα οι γονείς αποφάσιζαν ποιον θα παντρευτεί η κόρη τους από το χωριό και δεν σήκωναν κουβέντα. Σήμερα, βέβαια, αυτό δεν ισχύει. Άλλες εποχές τότε, ένας κόσμος διαφορετικός. Δε λέω ότι είναι κακό μια γυναίκα να έχει μεγάλες προσδοκίες, να θέλει να βρει κάποιον πραγματικά ξεχωριστό, κάποιον που να είναι καλός σύντροφος, πιστός, εμφανίσιμος, που να συμπαθεί την οικογένειά της, να αγαπάει αυτό που κάνει – θα βρει κάποιον. Κακό είναι να έχει προσδοκίες από το Χόλιγουντ. Γιατί το Χόλιγουντ δεν είναι πραγματικότητα…

Θα μου πείτε αν είστε μόνη; Αυτή τη στιγμή βλέπετε κάποιον ξεχωριστό; 

Δε θα σου πω! Χα, χα, χα! Αν βρεις, πάντως, έναν Έλληνα χήρο, διαυγή, που να ενδιαφέρεται, τότε μπορείς να μου τον στείλεις. Πρέπει όμως να είναι άνω των 70. 

Άνω των 70;; Δεν θέλετε έναν πιο νέο άντρα;

Όχι τόσο νέο όπως εσύ! Χα, χα!

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η ιδέα να παρατήσετε αυτή τη δουλειά;

Αν βαριόμουν να μιλάω για το σεξ, αλλά γι’ αυτό και κάνω τόσα άλλα διαφορετικά πράγματα – ντοκιμαντέρ, βιβλία κ.λπ., γιατί είμαι καθηγήτρια και θέλω να διδάσκω – τότε ο κόσμος θα το καταλάβαινε. Όταν, λοιπόν, βαρεθώ να μιλάω για στύσεις, οργασμούς και ονειρώξεις, τότε θα σταματήσω. Όχι νωρίτερα. Αλλά μην περιμένεις, έχω πολύ ακόμη. Μην περιμένεις! Όταν όλοι λυτρωθούν σεξουαλικά, τότε ίσως να πω: «ΟΚ, εγώ τελείωσα από δω»! Χα, χα!

Ξέρετε, στην Ελλάδα ακόμα δεν διδάσκεται το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία. 

Γιατί αυτό; Η εκκλησία δεν το επιτρέπει; Ή οι γονείς; 

Η θέση της εκκλησίας είναι να μην επιδίδονται οι νέοι σε προγαμιαίες σχέσεις, ορισμένοι γονείς από την άλλη είναι επιφυλακτικοί γιατί ανησυχούν αλλά η Πολιτεία, που έχει και τον τελευταίο λόγο, τηρεί ουδέτερη στάση ή αδρανεί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει μια γενική απαίτηση. Γιατί τα παιδιά θα μιλήσουν για το σεξ, ΟΛΟΙ μιλάνε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην ενδιαφέρεται για το σεξ. Πρέπει να διδάσκεται από το νηπιαγωγείο ακόμη. Τα νήπια βλέπουν μία έγκυο και θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει. Και αργότερα όμως, τα παιδιά μπορεί να ακούσουν τους γονείς τους να κάνουν σεξ και να νομίσουν ότι η μητέρα τους πληγώνεται. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσεις σε ένα 5χρονο ότι η μητέρα του δεν παθαίνει κακό, γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν τρομερά τραύματα στο παιδί και να διαταραχτεί η μετέπειτα σεξουαλική ζωή του. Και ιδίως τώρα με την τηλεόραση και το ίντερνετ απ’ όπου μπορεί να πάρουν λάθος πληροφόρηση, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. 

Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τους Έλληνες;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να τους πω ότι έχουν μια τόσο ωραία παράδοση και μυθολογία, τόσο όμορφη ιστορία σεξουαλικότητας, που τους αξίζει η καλύτερη. Έλληνες, φροντίστε να μην την αμελήσετε (σ.σ. ανεβάζει τον τόνο της φωνής της), παντρευτείτε και κάντε παιδιά!

Dr.RuthWestheimer.jpg

Θέλεις να την ακούσεις από κοντά; Μπορείς, αρκεί να παρακολουθήσεις το πρώτο SEX EDUCATION στη χώρα μας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Δεκεμβρίου, στο στάδιο ΤΑΕ KWON DO Φαλήρου (πληροφορίες και εισιτήρια: www.erotic-festival.com). Η υπεύθυνη της διοργάνωσης του Sex Education είναι η αγαπημένη μας sex editor, Ειρήνη Χειρδάρη

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου

18:00. Έναρξη του SEX EDUCATION. Την εισήγηση έναρξης του πρώτου προγράμματος σεμιναρίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης την κάνει ο Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μιου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής& Σεξουαλικής Υγείας. 

19.00. Dr. Ruth: «Ρωτήστε τη δρ. Ρουθ» - αυτοπροσώπως. Η διάσημη Αμερικανίδα σεξοθεραπεύτρια που άλλαξε την ιστορία του σεξ ανοίγει το Sex Education. 

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου

15.00. «Αγάπη ΤΩΡΑ!  Όλα τα μυστικά για τη σέξι σχέση που ονειρεύεσαι», Τζιλ Δούκα, life coach, διεθνής ομιλήτρια για θέματα σχέσεων, Νικόλας Ουρανός, relationship expert

17.00. «Πολεμώντας το sex trafficking στον 21ο αιώνα», Άρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Α21.  

19.00. «Η Eυγενής Τέχνη της Αποπλάνησης και το σεξ για προχωρημένους»,  Eιρήνη Χειρδάρη, sex editor

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου

15.00. «Τα 4 κλειδιά για να πας από τις ευκαιριακές σχέσεις στις ουσιαστικές», Ακαδημία Σχέσεων, το πρώτο σχολείο για σχέσεις στην Ελλάδα.

17.00. «Ρουτίνα & καυγάδες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των ερωτικών σχέσεων και πώς να τα αντιμετωπίσετε», Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, life & relationship coach. 

19.00. «Το τέλος των ορίων της σεξουαλικότητας», Δρ Ζήσης Παπαθανασίου, επ. καθηγητής γυναικολογίας-σεξολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

17.00. «Η ιατρικοποίηση της ερωτικής ζωής», Κωνσταντίνος Ρωμανός, ψυχολόγος-σεξολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Σεξολογικής Εταιρίας.

18.00. «Παιδική πορνογραφία και πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το ίντερνετ», Γεωργία Σιδέρη, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια.

19:00. «Aπό τον Homo Erectus στον Ηomo Arectus: είναι το σεξ πρόγραμμα γενετικής ανωμαλίας;», Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης phd, χειρούργος ανδρολόγος-ουρολόγος, πρόεδρος του International Andrology Institute ΙΑΙ.

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department