Skip to main content

INTERVIEW

Τζένη Αρσένη: "Τελικά, υπάρχει σεξισμός!"

Σκηνοθέτης, θεατρολόγος, δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας και τώρα υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο allyou και την Μαρία Πανάγου γιατί απέρριψε την ιατρική και βρέθηκε στον χώρο της Τέχνης, για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στη σύγχρονη εποχή και άλλα πολλά!


Μαρία Πανάγου

Με σοβαρές σπουδές στην θεατρολογία και την σκηνοθεσία, με μεταπτυχιακή έρευνα στη φιλοσοφία και διδακτορική διατριβή στην όπερα και την Αρχαία Τραγωδία με σπουδές πιάνου, θεωρητικών και χορού (και άλλα πολλά που θα διαβάσεις παρακάτω στο βιογραφικό της), η Τζένη Αρσένη δελεάστηκε στην πορεία και από τις πολιτικές ιδεολογίες.

Το 2014 ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία και το 2015 είχε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά. Eκλέχθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και σήμερα είναι υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ένας καλλιτέχνης περνάει από τον πολιτισμό και την τέχνη σε κάτι τόσο σκληρό όσο η πολιτική;

«Ποτέ δε θεώρησα πως η πολιτική είναι κάτι σκληρό, πάντοτε για εμένα εκπροσωπούσε το δρόμο για τη Δημοκρατία. Μέσα από την πολιτική οφείλουμε να ενισχύσουμε τον πολιτισμό».

 

Φοβάστε μήπως σας απογοητεύσει η πολιτική και οι άνθρωποί της;

«Στη ζωή μου επέλεξα να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να φέρει κάποιες φορές απογοήτευση και πόνο. Δεν μπορώ όμως να κινώ τη ζωή μου με φόβο. Το ίδιο αισθάνομαι και για την πολιτική».

arseninin.jpg

 

Τι είναι το πρώτο που θα κάνετε όταν εκλεγείτε;

«Να ενημερωθώ σε βάθος για τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην Ευρώπη και να διερευνήσω τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης των Ευρωβουλευτών σε σοβαρά διεθνή ζητήματα».

 

Ποιο είναι το όραμά σας;

«Λιγότερος πόνος στον κόσμο. Αυτό είναι για εμένα το κίνητρο αυτής της συμμετοχής. Υπάρχει πολύ αδικία παγκοσμίως, έρχεται η στιγμή που δεν αντέχεις να μην προσπαθήσεις τουλάχιστον να παρέμβεις με όλες σου τις δυνάμεις».

 

Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;

«Οι αντιδράσεις και οι αναρτήσεις αυτό το διάστημα με έχουν συγκινήσει ιδιαιτέρως διότι εκείνοι που με γνωρίζουν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, μιλούν για τη στάση ζωής μου, την εντιμότητα και την αγάπη μου προς τον άνθρωπο. Οι συνεργάτες μου, οι Δάσκαλοί μου, οι φίλοι μου και, το πιο συγκινητικό για εμένα, οι φοιτητές μου».

 

Πηγαίνετε προς τις εκλογές σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα;

«Πήρα αυτή την απόφαση συνειδητά και θα επιθυμούσα ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να μπορέσω να συμβάλλω με τη σκέψη μου και την κρίση μου σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Θα ήθελα να μπορούσα να γυρίσω όλη την Ελλάδα, να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους προσωπικά, να μάθω τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ο χρόνος είναι δυστυχώς λίγος για να επικοινωνήσω την υποψηφιότητά μου πανελλαδικά. Θα δούμε πώς θα πάει. Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ένιωσα πως επιτέλους η Αριστερά έπρεπε να ανασυγκροτηθεί μπροστά σε κάτι τόσο σοβαρό, τον φασισμό που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα στις δυσκολίες που περάσαμε, είδα επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίμησα όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσπάθειες στα διεθνή. Την ίδια στιγμή, ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, από τον οποίο προέρχομαι, έκανε αυτή την επιλογή την οποία στήριξα και σε προσωπικό επίπεδο».
 


arseb.jpg

 

Πόσες πόρτες σάς έχει ανοίξει και πόσες σάς έχει κλείσει -γενικά στη ζωή σας- το γεγονός ότι είστε γυναίκα;

«Όλα τα χρόνια προσπαθούσα να αρνηθώ ότι παίζει ρόλο, όσο μεγαλώνω όμως διαπιστώνω ότι τελικά υπάρχει σεξισμός και δυστυχώς, αρκετά έντονος και στη χώρα μας. Η συμπαθητική ή ωραία παρουσία καλείται κάποιες φορές για την εικόνα, στη διαπίστωση όμως ότι η εικόνα φέρει μία ισχυρή και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, οι αντιδράσεις ποικίλουν, από την ευχάριστη έκπληξη ως την ενόχληση».

 

Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες της Ελλάδας και ένα δεύτερο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

«Για εμένα είναι ένα το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, πως η αυτονομία και ο δυναμισμός σε μία γυναίκα δε σημαίνει απουσία θηλυκότητας. Και κάτι ακόμα, πολύ σοβαρό, πως οποιαδήποτε υπόνοια βίας, ακόμα και λεκτικής, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή σε καμία μορφή σχέσης. Οι γυναίκες της Ευρώπης οφείλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που ζουν σε εκείνες τις χώρες που η ανελευθερία τους ή η βιαιότητα των ανδρών προς αυτές είναι καθημερινότητα. Αυτό είναι πραγματικά προτεραιότητα στα θέματα με τα οποία θέλω να ασχοληθώ σε περίπτωση εκλογής μου αλλά και μη».

 

Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

«Η καθημερινότητα μου είναι ανάμεσα σε διάβασμα, γράψιμο, πρόβες, συζητήσεις με τους φοιτητές μου, χρόνο με τους φίλους μου και ταξίδια. Ζούσα πάντοτε ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες λόγω των επιλογών της ζωής μου, των σπουδών μου και της δουλειάς μου. Γι’ αυτό μου είναι εξαιρετικά οικεία η όποια ενδεχόμενη μετακίνηση, πάντα ένιωθα πολίτης του κόσμου».

 

Όταν ήσαστε μικρή τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;

«Έλεγα πάντα πως θέλω να βοηθήσω όλο τον κόσμο να μην πονάει και σκόπευα να γίνω γιατρός. Υπήρχε παράδοση στην οικογένειά μου, ο πατέρας μου, ο παππούς μου, ο προπάππους μου, τρεις γενιές γιατρών που με τις πράξεις τους τίμησαν την ιατρική ως λειτούργημα με απίστευτη δοτικότητα. Στο νήμα, πήρα άλλη απόφαση, δεν το περίμενε κανείς, ήμουν και η καλή μαθήτρια του σχολείου και αιφνιδιάστηκαν όλοι! Οι τέχνες με συγκινούσαν και ήταν ισχυρό παράλληλο κομμάτι της ζωής μου. Μέσα από εκεί έβλεπα έναν καλύτερο κόσμο. Και τώρα εδώ… Τίποτα δεν είναι τυχαίο και κυρίως, γίνεται τη στιγμή που μπορούμε να το υποστηρίξουμε υπεύθυνα».

 

Το μότο της ζωής σας;

«Δε χρειάζεται να συμφωνούμε για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον».

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;

«Η απώλεια»

Τι έχετε μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σας;

«Γυρίζω πίσω και μέσα σε κάποια που θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, νιώθω τυχερή και ευτυχισμένη, επομένως καλώς έγιναν έτσι. Λατρεύω τη ζωή, είμαι σίγουρη για αυτό».

Πιστεύετε στον Θεό;

«Πιστεύω στη ζωή και σε ό,τι μας εμπνέει για τη ζωή. Για άλλους ο Θεός, για άλλους οι άνθρωποι, για άλλους η τέχνη».

Πώς είναι η Τζένη ως άνθρωπος; Προτερήματα, ελαττώματα…

«Εκείνοι που με γνωρίζουν καλά λένε πως είμαι ένα κράμα υπερευαισθησίας και απίστευτης δύναμης».

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ευαισθησία;

«Τα ζώα».

Τι μπορεί να σας κάνει να κλάψετε εύκολα;

«Ο αποχωρισμός».  

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται στο μέλλον;

«Που έμπαινα στις τάξεις και ενθάρρυνα τους νέους να μη φοβούνται και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους»

 

 

……………………………

 

WHO IS WHO

 

Ευγενία (Τζένη) Αρσένη

Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκπόνησε μεταπτυχιακή έρευνα στη Φιλοσοφία (UCL) και διδακτορική διατριβή (Αισθητική Φιλοσοφία, Όπερα, Αρχαία Τραγωδία) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway). 

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς, Royal Albert Hall, San Francisco Opera Center, Center for Contemporary Opera, Skylight Music Theatre, Oakland Opera House, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βερολίνο – Dock 11 κ.α.. Έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ.

Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Με την Τζένη Αρσένη, το allyou.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες υποψήφιες ευρωβουλευτίνες, που η κάθε μια τους κατεβαίνει στις εκλογές με διαφορετική πολιτική παράταξη

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια