Skip to main content

INTERVIEW

Κωνσταντίνα Τσιουπρά: «Θαυμάζω τους νέους που τα βάζουν με θεούς και δαίμονες»

Μετράει, στη ζωή, 29 Μάηδες, ονειρεύεται έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, πιστεύει στη δύναμη των γυναικών, κατεβαίνει υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ΚΚΕ και μιλάει στο allyou και την Μαρία Πανάγου για  το τι θα κάνει μόλις βρεθεί στην πρώτη γραμμή, αλλά και για την μυστική της σχέση με τον… Δον Κιχώτη.


Μαρία Πανάγου


Δεν της αρέσει να μιλάει για οράματα «άλλωστε έχουμε βαρεθεί κι έχουμε χορτάσει να ακούμε υποσχέσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια», ονειρεύεται όμως μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δεν θα χωράει η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου». Η νεαρή Κωνσταντίνα Τσιουπρά θέλει  -και θα προσπαθήσει γι’ αυτό από τη θέση της ευρωβουλευτίνας, αν εκλεγεί στις 26 Μαΐου-  να είναι σ' αυτήν την κοινωνία όλοι χρήσιμοι και να παίρνουν -χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια- υγεία, παιδεία, δουλειά, ασφάλιση, διακοπές κι ελεύθερο χρόνο.


Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε στις ευρωεκλογές; 
«Το σίγουρο είναι ότι η ζωή μας δε θα γίνει καλύτερη αν την αφήσουμε στα χέρια αυτών που έχουν την εξουσία, αντίθετα, η επίθεση απέναντι στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, στις νέες και στους νέους θα είναι όλο και μεγαλύτερη. Γι’ αυτό έχουμε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να είμαστε στην πρώτη γραμμή, σε κάθε μάχη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, για να φτιάξουμε τη ζωή όπως μας αξίζει. Γι' αυτό, πιστεύω, πως και στη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και των τοπικών εκλογών οι γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, νέες ή μεγαλύτερες, μητέρες ή όχι, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά.
Μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει αυτό, γιατί είναι το μοναδικό Κόμμα που έχει τόσο σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες! Γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι το Κόμμα εκείνο που παλεύει για να ανατραπεί αυτό το σάπιο σύστημα, να σταματήσει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους έχουν βαθιά πεποίθηση και σιγουριά, ότι σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού! Αυτός ο δρόμος δεν υποτιμά τον αγώνα για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα αλλά τον ενισχύει ακόμα περισσότερο, γιατί δε μπαίνει σε λογική διαχείρισης της σημερινής βαρβαρότητας». 

Τι είναι το πρώτο που θα κάνετε όταν εκλεγείτε;
«Όπως και όλοι οι υποψήφιοι με το ΚΚΕ, την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Θα συνεχίσουμε, και με αυτόν τον τρόπο, να διεκδικούμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα για όλους! Άλλωστε είναι πολλά τα «ανοιχτά μέτωπα» που υπάρχουν. Η  επίθεση στα εργασιακά συνεχίζεται, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο έκτρωμα για την παιδεία. Επομένως, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, μαζί με την συμμετοχή μας στους αγώνες, θα προσπαθήσουμε μέσα από ερωτήσεις που θα κάνουμε, τροπολογίες που θα καταθέτουμε να πιέσουμε να παρθούν μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Όπως άλλωστε και μέχρι τώρα κάνουν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, παντού»!

Ποιο είναι το όραμά σας
«Ας μη μιλάμε για οράματα, άλλωστε έχουμε χορτάσει να ακούμε υποσχέσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια και οράματα, δήθεν, φιλολαϊκά. Ας μιλήσουμε για την πραγματικότητα. Γιατί αυτό παλεύουμε στο ΚΚΕ να γίνουν πραγματικότητα για όλη την κοινωνία οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου το πραγματικά προοδευτικό θα αποτελεί το μοναδικά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. 
Σε αυτήν την κοινωνία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν θα χωράει η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου». Όλοι θα είναι χρήσιμοι σε αυτήν την κοινωνία και όλοι θα παίρνουν από αυτήν την κοινωνία -χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια- υγεία, παιδεία, δουλειά, ασφάλιση, διακοπές, ελεύθερος χρόνος.
Σε αυτήν την κοινωνία, θα μπορούμε να καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες, και δουλειά με δικαιώματα θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο! Και ανάπτυξη της παραγωγής με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος! Και αξιοποίηση το εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, και δωρεάν καθολική υγεία, Παιδεία, πρόσβαση στον πολιτισμό, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για όλους»!

Για ποιον λόγο πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει;
«Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι θα αρκούσε να ψηφίσει κάποιος το ΚΚΕ για το ότι όλα αυτά τα χρόνια προειδοποιούσε για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων δυνάμεων, πρωτοστάτησε για να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα τους από τη τεράστια επίθεση που δέχτηκαν μέσα στην κρίση. Θα αρκούσε ίσως και ότι μόνο το ΚΚΕ προέβλεψε όλα αυτά που είδαμε να συμβαίνουν αλλά και γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ και δε μπαίνει σε αλισβερίσι και ανταλλαγές που βλέπουμε κατά κόρον ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Ο βασικότερος λόγος όμως είναι γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα ο λαός και η νεολαία, είναι να δυναμώσει το πιο μεγάλο ΟΧΙ στην κατάσταση αυτή που ζούμε, στην πολιτική που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο, στην πολιτική που κάνει τους νέους να μην μπορούν να ονειρεύονται. Και αυτό το ΟΧΙ μπορεί να δυναμώσει μόνο με ΝΑΙ στο ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, Γιατί δεν έχει βουτήξει και ούτε πρόκειται τα χέρια του σε αυτόν τον βούρκο της εκμετάλλευσης, της αντιλαϊκής πολιτικής, των μνημονίων, της στήριξης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της διαφθοράς. Γιατί έχει πρόταση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, πρόταση συνολικά για μια καλύτερη ζωή»!

Πηγαίνετε προς τις εκλογές σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα;
«Είμαστε σίγουροι γιατί το πραγματικό αποτέλεσμα, το βλέπεις στην επαφή με όλον τον κόσμο. Και εκεί αυτό που εκλαμβάνουμε είναι η εκτίμηση, η εμπιστοσύνη απέναντι στο Κόμμα, την σταθερότητά του, την αγωνιστική του στάση.
Αλλά και μια ματιά να ρίξει κάποιος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ θα δει πολύ κόσμο ο οποίος είτε επαναπροσέγγισε το ΚΚΕ, είτε για πρώτη φορά συσπειρώνεται μαζί του. 
Άλλωστε στις φοιτητικές εκλογές του προηγούμενου διαστήματος το ψηφοδέλτιο που συμμετέχουν οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, είχε την μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους! Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που μας κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά να συνεχίζουμε».

Πόσες πόρτες σάς έχει ανοίξει και πόσες σάς έχει κλείσει -γενικά στη ζωή σας- το γεγονός ότι είστε γυναίκα;
«Είναι γεγονός ότι σήμερα, παρά τις υποτιθέμενες διακηρύξεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες περί ισότητας, συνεχίζονται ακάθεκτες οι πολιτικές της ανισότιμης μεταχείρισης, των διακρίσεων, της επίθεσης απέναντι στο δικαίωμα στη μητρότητα, πάντα με τις ευλογίες και της ΕΕ. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιτρέπει απόλυση εγκύου! Επίσης, είναι γνωστό ότι η «αφορμή» για να ψηφιστούν και να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ήταν δήθεν η προστασία της μητρότητας! Στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν, πολλά παιδιά μένουν απ’ έξω!
Όμως οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη να το αλλάξουμε αυτό αρκεί να βάλουμε απέναντι μας τον πραγματικό αντίπαλο. Από τη προσωπική μου πείρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχει κόσμος που αντιλαμβάνεται αυτό το αρκετά οξυμένο πρόβλημα, της γυναικείας ανισοτιμίας και έχει διαμορφώσει και σωστή στάση απέναντι σε αυτό».

Ένα μήνυμα προς τις γυναίκες της Ελλάδας και ένα δεύτερο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.
«Ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες, όλου του κόσμου: Να διεκδικήσουν το να ζουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες! Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό! Τίποτα δε χαρίστηκε στις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, τις αγρότισσες και τις αυτοαπασχολούμενες, στις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά για τις ίδιες και τις οικογένειές τους!
Στην Ελλάδα αυτές οι γυναίκες έχουν ένα επιπλέον όπλο στα χέρια τους: το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα, την ΟΓΕ! Που όσο δυναμώνει και με τη δική τους συμμετοχή ο αγώνας μας θα γίνεται πιο δυνατός, γιατί άλλος δρόμος υπέρ μας δεν υπάρχει, μόνο ενωμένες θα καταφέρουμε ν' αλλάξουμε την κατάσταση!
Και σ’ αυτό το δρόμο οι άντρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, όσοι δεν έχουν συμφέρον από την σημερινή πραγματικότητα, είναι δίπλα μας, μαζί μας όχι απέναντι».

Πώς είναι η καθημερινότητά σας;
«Όπως όλων των νέων στην ηλικία μου. Με τις αγωνίες και τα άγχη αλλά και με την αισιοδοξία και την ομορφιά που νομίζω ότι πηγάζει όχι μόνο απ’ την ηλικία, αλλά, κυρίως, από τη γνώση και άρα τη σιγουριά ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».

Όταν ήσαστε μικρή τι θέλατε να γίνετε μεγαλώνοντας;
«Φαντάζομαι όπως όλα τα παιδιά, έτσι και εγώ πέρασα διάφορες φάσεις! Τα τελευταία χρόνια πριν τελειώσω το σχολείο, ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας. Το οποίο και σπούδασα τελικά». 

Το μότο της ζωής σας;
Αποτελούν λόγια του Δον Κιχώτη, του πιο γνωστού ήρωα του Μ. Θερβάντες: «Τρέλα μπορεί να είναι το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας (…) Και η μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι (…) Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη»!

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
«Σίγουρα, όπως και στους περισσότερους, υπάρχει πάντα η ανησυχία να είναι καλά, υγιείς οι δικοί σου άνθρωποι, οικογένεια και φίλοι».

Τι έχετε μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σας
«Το ζήτημα δεν είναι να μετανιώνουμε για αυτά που έχουμε κάνει. Όλοι κάνουμε λάθη άλλωστε… Το βασικό σε αυτήν την περίπτωση είναι το αν και πώς κοιτάμε πίσω, σε αυτά τα λάθη, μαθαίνουμε από αυτά, για να μπορέσουμε να τα αποφύγουμε. Έτσι βελτιωνόμαστε όλοι, ωριμάζουμε, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι».

Πιστεύετε στον Θεό;
«Πιστεύω στον άνθρωπο και τη δύναμη του, σε όσα μπορεί να καταφέρει! Γι’ αυτό και ως ΚΚΕ δεν ανεχόμαστε καμία διάκριση σε βάρος οποιουδήποτε για λόγους θρησκευτικούς, φυλετικούς, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλους».
Πώς είναι η Κωνσταντίνα ως άνθρωπος; Προτερήματα, ελαττώματα…
«Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος είναι αντικειμενικός κριτής του εαυτού του, γι’ αυτό είναι προτιμότερο ν’ ακούς τι έχουν οι άλλοι να πουν για σένα»...

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας ευαισθησία;
«Θαυμάζω νέους ανθρώπους, πιο μικρούς και από μένα, που δεν το βάζουν κάτω! Μπορεί να τα βάλουν με «θεούς και δαίμονες» κυριολεκτικά, αλλά να μην κάνουν πίσω!
Πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για να έρθει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ η Άχεντ Ταμίμι, 17χρονη Παλαιστίνια που τα έβαλε με τον ισραηλινό στρατό και φυλακίστηκε γι’ αυτό! Αποτελεί πλέον σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα για απελευθέρωση! Δεν νομίζω να μένει κανένας αδιάφορος απέναντι σε τέτοιες πράξεις»!

Τι μπορεί να σας κάνει να κλάψετε εύκολα; 
«Νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να μένει ασυγκίνητος μπροστά στη φρίκη του πολέμου, όσο μακριά του κι αν συμβαίνει. Πόσο μάλλον όταν συμβαίνει στη γειτονιά μας, όταν βλέπεις μάνες με μωρά στην αγκαλιά, να παλεύουν να σωθούν από τη φρίκη, όταν μαθαίνεις για ανθρώπους που τους ξεβράζουν τα κύματα στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη φωτιά και τον όλεθρο»...

Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται στο μέλλον;
«Δεν αποτελεί φιλοδοξία μου να με θυμούνται στο μέλλον! Θα ήθελα απλά να βάλω το λιθαράκι μου στο μεγάλο αγώνα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, για ένα κόσμο καλύτερο που θα το χαρούμε κι εμείς αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές»...
…………………………………………………..
WHO IS WHO
Η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, 29 χρονών, είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου αρχιτεκτόνων μηχανικών. Στο 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Από το 12ο Συνέδριο είναι μέλος του γραφείου του ΚΣ.

Με την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, το allyou.gr συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων (που ξεκίνησε με τη Σοφία Σακοράφα) με γυναίκες υποψήφιες ευρωβουλευτίνες, που η κάθε μια τους κατεβαίνει στις εκλογές με διαφορετική πολιτική παράταξη.

 

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30