Κατερίνα Παπουτσάκη: «Μαγεμένη με την Μαρία Κάλλας"

Αέρινη και φλογερή ταυτόχρονα η Κατερίνα Παπουτσάκη ομολόγησε ψιθυριστά την αδυναμία της στη μεγάλη Diva που ερμηνεύει  

Βασιλεία Μαξακούλη

Λίγο πριν ανοίξει επίσημα η αυλαία της παράστασης "Ωνάσης-Τα Θέλω Όλα"!
Τη συνάντησα ανάμεσα σε μια θάλασσα από χρώματα. Ανάλαφρη και χαμογελαστή, παρά την βοή της θεατρικής αίθουσας που είχε παγιδεύσει ηθοποιούς, δημοσιογράφους. Όλοι θέλαμε να ξεκλέψουμε δυο λόγια : από εκείνη, από τον Σταμάτη Φασουλή , από τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης «Ωνάσης-Τα Θέλω Όλα».

Κατάφερα να την...ξεμοναχιάσω. Μιλούσε ευγενικά, γλυκά μ' ένα μεγάλο  χαμόγελο, κοιτάζοντας κάθε τόσο  το ρολόι της... Βιαζόταν να γυρίσει στο μεγάλο της γυιό, τον Μάξιμο, αλλά και στο μικρό της.Η Κατερίνα Παπουτσάκη, πάνω απ' όλα είναι μητέρα, όπως μου εξομολογήθηκε.  Στην παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής, εκείνη ερμηνεύει την Μαρία Κάλλας. "Έπρεπε να μπω στο καλούπι μιας τόσο σπουδαίας και υπέροχης γυναίκας", μου είπε. "Ήταν σαν να έπρεπε να πλάσω τον εαυτό μου από την αρχή, γι αυτή την ατσάλινη και ταυτόχρονα ευάλωτη και σπουδαία γυναίκα."

Μ' εκανε να νιώσω πως ανυπομονεί να πάρει μια γεύση από την αγκαλιά του καινούργιου της ρόλου. 


 

-Πώς αισθάνεστε που υποδύεστε μια γυναίκα τόσο "μεγάλη", σπουδαία και σημαντική τόσο ιστορικά και καλλιτεχνικά όσο η Μαρία Κάλλας;
Αισθάνομαι πολύ πολύ όμορφα. Προσπαθώ να μην σκέφτομαι το μέγεθος, αλλά τον ίδιο τον ρόλο και το πόσο καλείσαι- όπως σε κάθε ρόλο άλλωστε- να τον καταλάβεις, να συγκινηθείς, να θυμώσεις μαζί του, να περάσεις από όλη τη συναισθηματική γκάμα που ενδεχομένως βίωσε ο χαρακτήρας. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο ο γεγονός ότι είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, οπότε υπάρχουν πηγές αναζήτησης της προσωπικότητας και της έκφρασης του. Όλα αυτά είναι πολύ βοηθητικά, αλλά  ταυτόχρονα μας αγχώνουν. Νομίζω όμως πως αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσει κανείς να κάνει την προσέγγιση του με αλήθεια, σεμνότητα, αγάπη και φυσικά, πολλή δουλειά.

-Βρίσκετε στοιχεία του εαυτού σας σε αυτή;
Δεν θα το έλεγα, εκτός από το ότι και οι δύο κάνουμε μια δουλειά που απαιτεί έκθεση και υπάρχει η ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη. Επομένως, μπορώ να καταλάβω αυτό το κομμάτι. Σε όλα τα άλλα επίπεδα, θεωρώ ότι έχουμε αρκετές διαφορές. Αυτό όμως ίσως μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τον ρόλο μας με μεγαλύτερη ευθυκρισία.
Πραγματικά, έχω μαγευτεί από αυτή την προσωπικότητα. Έχει φοβερή δύναμη, πλουμεγάλη ένταση και δυναμική σαν καλλιτέχνης, σαν γυναίκα. Ταυτόχρονα, την έχω αγαπήσει πάραπολύμέσα από τος συνεντεύξεις της. Θα ήθελα πάρα πολύ να την αγκαλιάσω. Είχε πάντα μια ωραία εκφορά και έκφραση στον λόγο της, μια ευγένεια, με αυτά τα μεγάλα της μάτια.  Έβγαζε μια αμεσότητα και μια αλήθεια, ενώ παράλληλα ήταν μια μεγάλη ντίβα. Αισθανόσουν ότιμπορείς να την καταλάβεις με έναν τρόπο. Κυρίως στις τελευταίες της συνεντεύξεις, που ήταν πολύ πληγωμένη, έδειχνε μια απογοήτευση, μια απελπισία. Την έχω αγαπήσει πάραπολύ. Πάντα τη θαύμαζα, αλλά τώρα την αγαπώ ακόμα περισσότερο και για όσα βίωσε: τη ματαίωση, την προδοσία. Πολύπαθη ζωή, πολυτάραχη, με μεγάλη ένταση.

-Αυτή τη χρονιά, έχουν ανέβει  άλλες δύο θεατρικές παραστάσεις με θέμα την Κάλλας. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο ιδιαίτερο στοιχείο (μήνυμα ή δίδαγμα) που έχει να προσφέρει η δική σας παράσταση σχετικά με τη ζωή τόσο της Κάλλας όσο και  του Έλληνα κροίσου;
Δεν ξέρω τις άλλες παραστάσεις. Θα ήθελα πολύ να είχα δει το Μasterclass με τη Μαρία Ναυπλιώτου,  αλλά δυστυχώς ήμουν στο κρεβάτι μετά την εγκυμοσύνη. Άρα, δεν έχω άποψη.
Η παράσταση μας δεν παρουσιάζει  τη ζωή της Κάλλας, αλλά στιγμές της Κάλλας, που φωτίζουν τις πτυχές της προσωπικότητας του Ωνάση. Είναι η Κάλλας μέσα από τον Ωνάση και τη σχέση τους.-Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ρόλος ως τώρα; Τι σας κάνει να αγαπήσετε έναν ρόλο; 
Όλους τους ρόλους τους αγαπώ πολύ. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της δουλειάς. Δεν υπάρχει λόγος να παραστείς κάποιον αν δεν το κάνεις με αγάπη, προσήλωση και διάθεση για κατανόηση. Κάθε φορά, κάνω πολλή παρέα με τον ρόλο που έχω να κάνω. Θέλω πολύ να τα πηγαίνουμε καλά. Προσπαθώ να καταλάβω και να αντιμετώπιση την κατάσταση με αλήθεια.
Είναι σημαντικό σε έναν ρόλο να υπάρχουν πολλές συναισθηματικές αποχρώσεις για να αναμετρηθείς, αυτό που λέμε "Έχει πολύ πράγμα να παίξεις". Η Κάλλας είναι ένας τέτοιος ρόλος κι αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

-Η συναισθηματική καταρράκωση της Μαρίας Κάλλας σας επηρεάζει κάθε φορά που υποδύεστε τον ρόλο;
Προφανώς, όταν έρχονται στιγμές έντονης συγκίνησης. Έρχεται μια σκηνή που διαβάζει ένα γράμμα, ενώ έχει ήδη χωρίσει με τον Αριστοτέλη κι είναι απίστευτα αυτά που λέγονται μέσα σε αυτό, τόσα συναισθήματα. Με συγκινεί πάρα πολύ. Είναι μια σκηνή που παραλύω.

-Αλλάζετε σαν άνθρωπος κάθε φορά που υποδύεστε έναν νέο ρόλο; Αναθεωρείτε στοιχεία της προσωπικότητας σας;
Δεν αναθεωρώ, αλλά σίγουρα το να έρχεσαι αντιμέτωπος με μια άλλη προσωπικότητα κάθε φορά, με το να δίνεις υπόσταση σε κάποιον που δεν υπάρχει ή να προσεγγίζεις κάποιον που υπάρχει, σε βοηθά να γίνεσαι ένας άνθρωπος με μεγαλύτερη κατανόηση. Κι αυτό γιατί καλείσαι να καταλάβεις τα κίνητρα και τις πράξεις ανθρώπων που δεν είναι αμιγώς καλοί, προκειμένου να τους αγαπήσεις και να τους αποδώσεις. Συχνά αισθάνομαι πως ένας καλλιτέχνης έχει πολύ ανοιχτούς ορίζοντες και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

-Θα ήθελα με τα αρχικά του ονόματος σας να βρείτε λέξεις που σας χαρακτηρίζουν.
Κ
αλή
Απλή
Τελειομανής
Ελαστική
Ρωμαλέα
Ιδεολόγος
Νοσταλγική
Ακριβοδίκαιη

-Ποιο είναι το μυστικό της ισορροπίας ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά; Τι συμβουλή θα δίνατε σε μία νέα μητέρα και επαγγελματία;
Ακόμα το ψάχνω κι εγώ. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ.

-Με μια ζυγαριά να έχει από τη μια μεριά την οικογένεια και από την άλλη τη δουλειά , που θα τοποθετούσατε την Κατερίνα; Υπάρχει χρόνος για προσωπική ενασχόληση;
Όχι πολύ. Δεν βρίσκεις πολύ χρόνο για τον εαυτό σου. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει.

-Στην ζωή σας, καταφέρνετε να κρύψετε τα συναισθήματα σας όποτε είναι απαραίτητο ή είστε ανοιχτό βιβλίο;
Ανοιχτό βιβλίο. Θα ήθελα να μπορώ να κρυφτώ, αλλά δεν μπορώ.

-Όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας, ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σας στόχος; Τον έχετε πετύχει;
Να είμαι ενεργή και να κάνω δουλειές με ανθρώπους αγαπώ. Το έχω πετύχει.

-Έχετε συμμετάσχει σε κάποια μιούζικαλ. Θεωρείτε πως η επικοινωνία με τον κόσμο είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, αφού περιλαμβάνει 3 μορφές τέχνης;
Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ολοκληρωμένο είδος. Είμαιπολύχαρούμενη που μπορώ να το προσεγγίζω καλλιτεχνικά και να είμαι μέρος του. Το αγαπάω πάρα πολύ, τη μουσική, τον χορό, το θέατρο. Είναι μια πολύ ολοκληρωμένη μορφή τέχνης.

-Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε πολύ να υποδυθείτε στο μέλλον;
Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Πάντα έχει να κάνει με την ομάδα , το πλαίσιο, τον σκηνοθέτη .

-Γυναίκα, μητέρα, σύζυγος ηθοποιός και φίλη. Μπορείτε να τα βάλετε σε σειρά προτεραιότητας;
Μητέρα πρώτα. Αυτή η σειρά είναι δύσκολη. Όλα τα άλλα κάπως το ίδιο μου φαίνονται, πάνε μαζί.

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares