Skip to main content

INTERVIEW

Ημερολόγια Lockdown: Γρηγόρης Βαλτινός - "Το θέατρο στην οθόνη χάνει τη γοητεία του"

Ποια η θέση του ηθοποιού για τις παραστάσεις  στην καραντίνα;


Βασιλεία Μαξακούλη

Περνάω υπέροχα στην καραντίνα. Διαβάζω, βλέπω ταινίες, τηλεφωνώ σε φίλους. Κάνω όλα αυτά που το μαστίγιο της δουλειάς δεν σε αφήνει να χαρείς. Προγραμματίζω για το μέλλον (αν υπάρξει) είτε επίγεια είτε επουράνια.
Πιστεύω ότι ο κόσμος επικοινωνεί περισσότερο τώρα, γιατί έχει χρόνο και γιατί το μυαλό του το απασχολούν πιο ανθρώπινες καταστάσεις.  Ο κίνδυνος είναι κοινός.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την επικοινωνία της τέχνης με τον κόσμο (τουλάχιστον της θεατρικής, που με αφορά κιόλας), θέλω να πω ότι διαφωνώ κάθετα με το θέατρο στο διαδίκτυο. Χάνει όλη του την αμεσότητα και τη γοητεία. Το θέατρο έχει εντελώς διαφορετικούς εκφραστικούς κώδικες από το σινεμά και την τηλεόραση. Ως αποτέλεσμα, αυτό που βλέπουν οι θεατές στο διαδίκτυο αδικεί κατάφορα τη ζωντανή θεατρική παράσταση. Οπότε, αυτοί που παρακολουθούν θέατρο από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, απογοητεύονται εν μέρει και το θέατρο χάνει πόντους. Επιπλέον, είναι πολύ κακή συνήθεια γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες απαιτήσεις. Δηλαδή, να καταργηθεί η ζωντανή παράσταση και να τα γυρίζουμε όλα στο διαδίκτυο.



  Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλησαν να αυξήσουν το πελατολόγιο τους. Με πάρα πολλή αγάπη και με συλλογική ευθύνη για το θέατρο, τους ζητάω να το ξανά σκεφτούν μήπως αντί να αυξήσουν το κοινό του θεάτρου με ένα προϊόν που δίνει το 30% μιας ζωντανής παράστασης, το μειώνουν. Είμαι απολύτως αντίθετος.
   Γιατί σε τόσο επικίνδυνες εποχές, να μην λείψει το θέατρο από τον κόσμο και να επιστρέψει έπειτα σε αυτό με λαχτάρα; Αυτό επηρεάζει τις επιλογές και την αισθητική του κόσμου, καθώς και την άποψη που έχει για τα πράγματα. Κάποιος μπορεί να δει για πρώτη φορά θέατρο από το διαδίκτυο και να τον διώξεις σαν θεατή, γιατί σαφώς δεν θα του αρέσει το ίδιο με μια ζωντανή παρουσία στο θέατρο. Depiliacija ir LPG masažas vyrams, lazerinis СО2 jauninimas, biorevitalizacija, vietinių riebalų sankaupų ir plaukų šalinimas, kriolipolizė - šalčio terapija oblakasalon.lt Ο ρυθμός είναι διαφορετικός στο θέατρο σε σχέση με το σινεμά. Έχει να κάνει με την ανάσα του θεατή, με τη ζωντανή παύση. Αν αυτό το μαγνητοσκοπήσεις, θα υπάρξει χάσμα. Η ατμόσφαιρα, η παύση, το βλέμμα:  το παίξιμο στο θέατρο είναι πιο μεγενθυμένο. Στην κάμερα, αυτό μοιάζει με υπερβολή.
 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

Ο Jack Savoretti μιλά στο Avopolis λίγο πριν την εμφάνισή του στο Athens Music Week 2026

Με αφορμή τη συμμετοχή του Jack Savoretti ως καλεσμένου και ομιλητή στο Athens Music Week 2026, ο Γιάννης Παπαϊωάννου συνομιλεί μαζί του για το νέο του άλμπουμ, την ταυτότητα και τη μουσική πέρα από τα σύνορα και τους κανόνες της βιομηχανίας.

INTERVIEW

Γιασεμί Κηλαηδόνη: «Ως γυναίκες ζούμε με μια διαρκή εγρήγορση και ως καλλιτέχνες έχουμε ευθύνη να μη σιωπούμε και να μη συνηθίζουμε τη βία»

Η ηθοποιός Γιασεμί Κηλαηδόνη, με αφορμή τον ρόλο της στην παράσταση «Η πλεξούδα», απαντάει στις ερωτήσεις της Αγγελικής Λάλου για το allyou.gr

INTERVIEW

Φένια Παπαδόδημα: «Στον νέο μου δίσκο, βρήκα τη δική μου σχέση με την ελληνικότητα, μία σχέση που δεν είναι αναλώσιμη, εμπορική, αλλά κρυφή και πολύτιμη»

Λίγο πριν την εμφάνισή της στο Half Note, η ταλαντούχα Φένια Παπαδόδημα μιλάει στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου με αφορμή τον νέο της δίσκο «Άστρον πεσμένον»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 19 έως 26/7/26

Η επικοινωνία σας θα αρχίσει να καλυτερεύει και η ψυχολογία σας θα ανεβαίνει σταδιακά.

CELEBS

Το ιδιαίτερο fashion style της Kristen Bell που έχει γενέθλια

Πώς να υιοθετήσετε το στυλ Kristen Bell με αυτές τις συμβουλές

ΤΑΞΙΔΙ

Σικελία: Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για ένα υπέροχο τριήμερο

Στη Σικελία με αγάπη: Τρεις μέρες και τρεις επιλογές για να πάτε... και να ξαναπάτε  

Best of Network