Skip to main content

INTERVIEW

Bon Entendeur: "Στα άμεσα σχέδια μας είναι να κάνουμε ένα live στην Ελλάδα"

Οι Bon Entendeur, γνωστοί για τα ονειρικά mixtapes τους, μιλούν αποκλειστικά στο allyou.gr για το ξεκίνημά τους και δηλώνουν ότι μόλις τελειώσει η πανδημία, θα ήθελαν να κάνουν ένα live στην Ελλάδα.



 

Οι Bon Entendeur, αναμφισβήτητα, είναι ένα ιδιαίτερο project που γεννήθηκε από το πάθος των τριών φίλων Arnaud Bonet, Pierre Della Monica και Nicolas Boisseleau. Η φιλία τους δημιουργήθηκε από την εμμονή τους για τη μουσική και την αγάπη τους για την γαλλική κουλτούρα. Ξεκίνησαν με την κυκλοφορία ενός mixtape κάθε μήνα στο SoundCloud. Σύντομα, όμως, κατάλαβαν ότι το μουσικό τους project είχε αρκετές δυνατότητες και αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε να πετύχουν το στόχο τους και τη δουλειά τους να την ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Η ιστορία των Bon Entendeur δείχνει πως είναι όταν θέλεις να δημιουργήσεις μία κοινότητα θαυμαστών τη σημερινή εποχή. «Χρειάζεται μονίμως να προσαρμόζεσαι σε νέες κοινωνικές και μουσικές πλατφόρμες. Είναι μία τεχνολογική και καλλιτεχνική πρόκληση για μας αυτό» αναφέρουν στο allyou.gr. Οι Bon Entendeur όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Patrick Poivre d'Arvor, Oxmo Puccino, Richard Bohringer, Jean Rochefort, Frédéric Beigbeder, Nathalie Baye και Pierre Niney. «Είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε όλα τα projects μας. Μπορεί να είναι άτομα που είναι επηρεασμένα από τη γαλλική κουλτούρα ή έχουν έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα αυτό το διάστημα. Στην ουσία, όμως, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε» τονίζουν.

Το πρώτους άλπουμ «Aller Retour», το οποίο κυκλοφορεί από τη Sony Music και από την Panik Records, είναι αποτέλεσμα πολλών μουσικών συνδυασμών, όπως techno, disco και hip hop. Όμορφες ιδέες μπλεγμένες μαζί σε ένα άλπουμ μοναδικό στο είδος του. Η περιπέτειά τους άρχισε με μια κλασσική προσέγγιση δημιουργίας playlist με την μουσική που τους αρέσει. Με την πάροδο του χρόνου πρόσθεταν κι άλλα πράγματα στον ήχο τους που σύντομα θα γινόταν το εμπορικό τους σήμα κατατεθέν.

Το πρώτο σας άλμπουμ ονομάζεται «Aller Retour». Αυτός ο τίτλος ορίζει τη σχέση σας με το παρελθόν; 

Κατά κάποιον τρόπο ναι. Μας αρέσει πολύ να ακούμε γαλλική ποπ μουσική της περιόδου μεταξύ '60 και '70. Αυτές οι δεκαετίες έχουν κάτι πλούσιο σχετικά με τις μουσικές μελωδίες. Ταυτόχρονα, θυμίζουν την ελευθερία και την ανεμελιά που υπήρχε τότε. Κάτι που το βρίσκουμε εξαιρετικά όμορφο για το σήμερα. Στην αρχή φτιάξαμε διάφορες playlists και αργότερα mixtapes με διάφορα τραγούδια. Κάτι που κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Tο αισθανθήκαμε σαν να ήταν το επόμενο επαγγελματικό μας βήμα. 

Αν κάποιος δεν γνωρίζει τους Bon Entendeur και έχει τη δυνατότητα να ακούσει μόνο ένα κομμάτι από το νέο σας άλμπουμ, ποιο θα ήταν αυτό το τραγούδι; 

Ίσως να ήταν το «Monaco» καθώς απεικονίζει καλύτερα τις σκέψεις και τις μουσικές μας επιρροές. Μία vintage μελωδία ενός παλιού τραγουδιού. Ηχογραφήσαμε ξανά τα πάντα, από την ενορχήστρωση μέχρι τα φωνητικά. Έτσι, ώστε να βάλουμε το δικό μας μουσικό στίγμα. Στη συνέχεια, το δουλέψαμε ξανά σε μια πιο μοντέρνα εκτέλεση, η οποία πιστεύουμε πως θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό του σήμερα.

Πώς συνδυάζετε τη φωνή μαζί με τη μουσική στα mixtapes που δημιουργείτε;

Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να προκύψει το κάθε mixtape. Πάντα ξεκινάμε με τη μουσική. Επιλέγουμε κομμάτια που μας αρέσουν εκείνη τη χρονική στιγμή. Aκούμε αρκετά τραγούδια και στη συνέχεια ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας. Όταν έχουμε είκοσι με εικοσιπέντε κομμάτια, ο Pierre αναλαμβάνει το mixing και στο τέλος έρχεται ο άνθρωπος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στα κομμάτια μας. Το κάθε mixtape διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Ξεκινάνε με είκοσι λεπτά ήρεμης μουσικής, μετά ο ήχος γίνεται πιο έντονος και χορευτικός, ενώ προς το τέλος ο ρυθμός πάλι αρχίζει να χαλαρώνει.

Το 2013 στοχεύατε να δημιουργήσετε μία μεγάλη κοινότητα θαυμαστών γύρω από εσάς ή απλά θέλατε να φτιάχνατε mixtapes για τους φίλους σας;

Στην αρχή το κάναμε περισσότερο για πλάκα. Τον Δεκέμβριο του 2013, μετά από περίπου τέσσερα mixtapes, είδαμε το κοινό μας να αυξάνεται σημαντικά. Εκεί καταλάβαμε ότι έπρεπε πλέον να χτίζουμε τα πάντα ως προς το καθετί μικρό. Τον Ιανουάριο του 2014, με το mixtapes που κάναμε με τη Ρόμι Σνάιντερ δημιουργήσαμε μια εικονική ταυτότητα με ασπρόμαυρες εικόνες, καινούργιο logo, μηνύματα και προσχεδιασμένες ανακοινώσεις. Εκεί σκεφτήκαμε ότι κάτι θα καταφέρουμε να κάνουμε. Δεν είχαμε ιδέα που θα οδηγούσε, αλλά τότε ήταν που ξεκίνησε.

Ποιο είναι το κλειδί μιας πετυχημένης συνεργασίας;

Αυτό είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί. Πρέπει να έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σου. Αυτό είναι και θα είναι το βασικό κλειδί για project, όπως αυτό.

Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από το ξεκίνημα σας μέχρι σήμερα;

Αρκετά! Έχουμε δημιουργήσει τη δική μας μουσική πλατφόρμα καθώς εξαρχής επιθυμούσαμε να γίνουμε ανεξάρτητοι. Δεν θέλαμε να βασιστούμε στο Soundclouds σε περίπτωση που έκλεινε. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει τη δική μας εφαρμογή για τα κινητά και έχουμε ανοίξει τον δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό.

Πιστεύετε ότι η μουσική σας στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο κοινό;

Όχι δεν το πιστεύουμε αυτό, αλλά ακόμα κι αν ισχύει, δεν είναι κάτι που έγινε ηθελημένα. Αισθανόμαστε ότι η μουσική μας μπορεί να μιλήσει στον οποιονδήποτε.

Κάνετε συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Το κοινό τελικά σε κάθε χώρα έχει διαφορετικές απαιτήσεις;

Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που μπορούμε να παίζουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και σε ακόμη περισσότερες τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Όταν είμαστε κάπου για πρώτη φορά, το 90% και παραπάνω του κοινού είναι γαλλόφωνοι άνθρωποι. Πρόσφατα, όμως, ανακαλύψαμε σε επίσκεψή μας στις ΗΠΑ ότι έρχονταν όλο και περισσότεροι ντόπιοι και αυτό ήταν κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Είναι αρκετά. Αρχικά, ένα δεύτερο άλμπουμ κοντά στο ύφος του πρώτου μας, αλλά με ακόμα περισσότερα πράγματα να δώσουμε σε αυτό. Εκτός αυτού θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο ραδιοφωνικό σταθμό που έχουμε, αλλά και τις εφαρμογές που έχουμε κυκλοφορήσει για τα κινητά. Τέλος, στα άμεσα σχέδια μας είναι να κάνουμε κι ένα live στην Ελλάδα. Αναμείνατε στους δέκτες σας!

Φωτογραφίες: Alice Kong

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου

CELEBS

Eurovision: Πλήθος επωνύμων στο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Μαρίνα Σάττι

Η τραγουδίστρια ερμήνευσε live το Zari κι αποθεώθηκε