Skip to main content

INTERVIEW

Νίκος Αλιάγας: «Τράβα μου μία (κι άλλη μία, κι άλλη μία) φωτογραφία, Nikos».

Ο Νίκος Αλιάγας μιλάει αποκλειστικά στο allyou.gr για την πρωτοβουλία-συνεργασία με το IFG με αφορμή μια βραδιά-happenning στην πλατεία Κοτζιά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τις φωτογραφίες του και, για ακόμα μια φορά, την αγάπη του για την Ελλάδα.Του τηλεφωνώ, με παίρνει, του ξανατηλεφωνώ, με ξαναπαίρνει… Μας πήρε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε, αλλά τελικά τα καταφέραμε! «Ο κύριος Αλιάγας;» «Εγώ.». Είναι τόσο αφοπλιστικά απλός, τόσο φιλικός, τόσο«εύκολος» στον διάλογο, που μου εξαφανίζει κάθε ίχνος δισταγμού για να του μιλήσω.

Pixel

Όση ώρα βάζω το μαγνητοφωνάκι να γράφει τον ακούω στην άλλη άκρη του ακουστικού να τραγουδάει.Τόσο άνετος, τόσο χαρωπός, ευχάριστος και ομιλητικός που με έχει κατακτήσει, για ακόμα μια φορά, έστω και τηλεφωνικά. Μου λέει να περιμένω μισό λεπτό για να κλείσει το παράθυρο του αυτοκινήτου ώστε να με ακούει καλύτερα. Στο μεταξύ, συνεχίζει να τραγουδάει.

Είναι στο αυτοκίνητο και κατευθύνεται προς την στην πλατεία Κοτζιά, όπου θα υπογράψει καρτ-ποστάλ με φωτογραφίες τις οποίες έχει τραβήξει ο ίδιος. «Είναι μια πρωτοβουλία -συνεργασία με το International Foundation of Greece με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την αγορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ», μου λέει.

Μιλάει αποκλειστικά στο AllYou για την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, την αστείρευτη αγάπη του για την φωτογραφία, την ελληνική κρίση, τις καλοκαιρινές του διακοπές και το....μεγαλύτερο προσόν του Έλληνα που δεν είναι άλλο από την υπομονή. Και παράλληλα, μου κάνει μια μικρή ξενάγηση στην πόλη, περιγράφοντας μου τι βλέπει απ΄ το παράθυρο του αυτοκινήτου του, καθώς, όση ώρα μιλάμε διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας....

1. Μιλήστε μας γι’ αυτην την εκδήλωση. Μια εκδήλωση που ήταν να γίνει στο Συνταγμα, αλλά…

Έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα (γέλια). Η εκδήλωση τελικά «μετακόμισε» στην Πλατεία Κοτζιά. Μας ενημέρωσαν τελευταία στιγμή ότι υπάρχει μια πορεία στο Σύνταγμα κι έτσι μετακομίσαμε...

Η εκδήλωση αυτή είναι κάτι πολύ απλό, πολύ ανθρώπινο και πολύ αυθόρμητο την ίδια στιγμή. Είναι κάτι που σχεδιάσαμε μαζί με την Ασπασία Λεβέντη, πρόεδρο και ιδρύτρια του International Fountation of Greece, η οποία κάνει καθημερινά μεγάλες προσπάθειες για την Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρού.

Αυτό που είχα εγώ σαν κύρια επιθυμία ήταν να δω από κοντά όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, στο να μαζευτούν τα χρήματα για να αγοράσουμε ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ.

Ήθελα να τους δω από κοντά και να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε και να περάσουμε καλά.

2. Οι 20 φωτογραφίες που έχουν γίνει καρτ ποστάλ από ποια μέρη της Ελλάδας είναι;

Από παντού. Ούτε που μπορώ να τα θυμηθώ όλα. Είναι φωτογραφίες που τράβηξα στην Ύδρα, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που αγαπάω πολύ.

3. Είναι εικόνες από προσωπικές σας στιγμές ή απλώς κάποια τοπία που σας κέντρισαν το ενδιαφέρον;

Όχι, όχι, δεν έχουν καμία σχέση με μένα. Εγώ δεν είμαι πουθενά σε αυτές τις φωτογραφίες. Καταρχάς θέλω να πω ότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος. Εντάξει, το μικρόβιο το είχα πάντα, απ' όταν ξεκίνησα σε αυτή την δουλειά σαν δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ παράλληλα. Τώρα σου μιλάω για πριν από 27 χρόνια (γέλια). Είχα τρέλα με την φωτογραφία, πάντα μου άρεσε πάρα πολύ. Και τον τελευταίο καιρό που μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά με αυτές τις φοβερές κάμερες, κάτι με έπιασε πάλι. Ξέρεις, μου ξύπνησε το ενδιαφέρον. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου, να αγοράσω νέα μηχανήματα και να αρχίσω πάλι να τραβάω. Κάνω και πορτραίτα από διάφορους διάσημους φίλους μου, πρόσφατα έκανα τον Lenny Kravitz και την Angelina Jolie. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο απ'όλα είναι να αιχμαλωτίζω την στιγμή, την ρωγμή εκείνη στο βλέμμα τους την στιγμή που δεν ξέρουν ότι τους τραβάς. Την αδυναμία. Είμαστε φίλοι και αισθάνομαι πως είναι πιο χαλαροί μαζί μου, γιατί μέσα από την προσωπική μας γνωριμία με ξέρουν και με εμπιστεύονται.

Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και η ιδέα γι'αυτό που θα συμβεί σήμερα. Όλα ξεκίνησαν όταν πέρυσι τα ΕΛΤΑ μου έκαναν την τεράστια τιμή με εκείνο το γραμματόσημο και συνεχίστηκε με την πρωτοβουλία της Ασπασίας Λεβέντη να μαζευτούμε και να βοηθήσουμε σε αυτόν τον σπουδαίο σκοπό, στο να μαζευτούν τα χρήματα για τα ασθενοφόρα.

Δεν είναι εικόνες που έχουν να κάνουν με μένα. Δεν γίνεται άλλωστε για μένα όλο αυτό. Είναι απλά όμορφες εικόνες με όμορφο ελληνικό φως. Ο Παρθενώνας ενώ βουλιάζει πίσω του ο ήλιος. Ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Τζιά, που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού. Τα σκαλιά στο Μεσολόγγι, όπου καθόταν ο Κωστής Παλαμάς. Και αυτό που θέλω να πω εγώ μέσα από αυτές τις εικόνες είναι πως η Ελλάδα ό,τι κι αν περνάει είναι εδώ, είναι όμορφη, είναι ζωντανή και αντιστέκεται. Η Ελλάδα πάντα αντιστέκεται. Οι ομορφιές της είναι ακόμη εδώ.

4.Είστε ένας άνθρωπος βαθιά ευαισθητοποιημένος κοινωνικά. Πως βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα, σαν ένας άνθρωπος που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό αλλά που αγαπάει πολύ την χώρα του και την επισκέπτεται συχνά;

Koίτα, κρίσεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Η κρίση δεν είναι τόσο οικονομική. Είναι κρίση περισσότερο ηθική. Ή για να το εκφράσω πιο σωστά είναι κρίση Ήθους. Και το πιστεύω πραγματικά – και αυτό είναι κάτι που το λέω πάντα και παντού – πως θα ξεπεραστεί. Το τι έχει περάσει αυτή η χώρα είναι αδιανόητο. Μπες στα αρχεία της Βουλής, του Συντάγματος, και κοίτα τις εικόνες από την Μεταπολίτευση και μετά. Να, τώρα που το είπα περνάω από το Σύνταγμα και βλέπω την πορεία. Τι έλεγα; Έλεγα πως, όλα μέχρι τώρα ξεπεράστηκαν. Αν δεν χάσουμε το Ήθος μας και κρατήσουμε μέσα μας την ομορφιά αυτής της χώρας όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Δυσκολίες περνάνε όλες οι χώρες του κόσμου. Noμίζεις πως στην Γαλλία είναι εύκολα; Κι εκεί έχει πορείες κι έχει έχει απεργίες κι εκεί υπάρχει ανεργία. Μπορεί να μην είναι η ανεργία που υπάρχει εδώ, που έχει φτάσει πλέον στους νέους στο 60%, όμως υπάρχει. Υπάρχει δυσαρέσκιά, υπάρχουν προβλήματα. Εύκολα δεν είναι πουθενά.

5. Θεωρείτε πως τα δημόσια πρόσωπα θα έπρεπε να είναι πιο ενεργά κοινωνικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Συμβαίνουν καθημερινά πάρα πολλά πράγματα που δεν φαίνονται και που βοηθάνε πάρα πολύ κόσμο. Η Ασπασία Λεβέντη είναι ένας από τους ανθρώπους που δουλεύει σκληρά και δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φανεί η ίδια μέσα από αυτό. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό που κάνουν μεγάλες προσπάθειες, τους βλέπω, μιλάω μαζί τους, με συμβουλεύονται και τους συμβουλεύομαι. Αλλά δεν είναι όλα πράγματα που βγαίνουν προς τα έξω. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί αυτά δεν είναι πράγματα που τα κάνεις για τον εαυτό σου. Αλλά ναι, φυσικά και θα έπρεπε να είναι ενεργοί, θα έπρεπε να βοηθάν όλοι όσο περισσότερο μπορούν. Είναι αν θες ηθικό χρέος μας. Αρκεί να μείνει χρέος και να μην γίνει άλλοθι. Καταλαβαίνεις τι εννοώ...

6 .Θα γίνουν κι άλλες βραδιές σαν αυτή; Σχεδιάζετε κάτι;

Βρίσκομαι ήδη σε διακοπές οπότε δεν έχω σχεδιάσει κάτι. Το μόνο που εύχομαι είναι να περάσουμε ωραία και να διασκεδάσει και ο κόσμος. Έχω καλέσει και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Μαζουράκη, γενικά η πρόσκληση είναι ανοιχτή, όποιος θέλει να έρθει να τραγουδήσει μαζί μας ας έρθει, θα χαρούμε πολύ. Έχουμε στήσει κι ένα πιάνο σε μια γωνια. Ελπίζω μόνο να μην μας διώξουν και τα μαζέψουμε άρον- άρον (γέλια).

7.Τι άλλο περιλαμβάνει το καλοκαίρι σας;

Ηρεμία. Τίποτα άλλο. Η ηρεμία μου αρκεί. Θέλω να κάνω διακοπές και να ξεκουραστώ με την οικογένεια μου. Γενικά δεν μου αρέσουν οι έξοδοι, δεν μου αρέσει να βγαίνω συχνά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν βγαίνω πολύ. Θέλω να βρίσκομαι κοντά στην γυναίκα μου κάπου όμορφα κι αυτό είναι ό,τι χρειάζομαι. Άλλωστε για μένα η σεζόν ξεκινάει πολύ νωρίς, τέλος Αυγούστου θα είμαι στον αέρα, οπότε θέλω να εκμεταλλευτώ τον χρόνο που έχω για να ηρεμήσω και να ξεκουραστώ.

8. Αν κάνατε μια μεγάλη ευχή για την Ελλάδα ποια θα ήταν αυτή;

Τι να πω που να είναι ρεαλιστικό; Λοιπόν... έχω προσέξει ότι το μεγαλύτερο προσόν του Έλληνα είναι η υπομονή. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται ο Έλληνας ξέρει να κάνει υπομονή. Επίσης, ο Έλληνας δεν χάνεται. Άρα αν μπορούσα να κάνω μια ευχή θα ήταν αυτή: να μην ξεχάσουν οι Έλληνες ποιοι είναι. Να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην αφήσουν τον θυμό να τους παρασύρει. Ψυχραιμία παιδιά και να το πάρουμε λίγο χαλαρά το όλο πράγμα. Ναι, αν μπορούσα να κάνω μια ευχή θα ήταν αυτή: Να θυμούνται οι Έλληνες πάντα ποιοι είναι κι από που έρχονται. Γιατί το παρελθόν μας είναι τα θεμέλια και για το παρόν μας και για το μέλλον μας.  

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη

Λίγο πριν την εκδήλωση «Από το Φάντο στη Σάμπα» που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 16/5 στο Half Note, η Μιράντα Βερούλη σε μια συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 29 Μαΐου

Εκφράστε τα συναισθήματά σας και θα βρείτε περισσότερη ανταπόκριση απ’ ό,τι νομίζατε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

15 συνήθειες που φανερώνουν άτομο με μεγάλο αυτοέλεγχο

Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες, αν θέλετε να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τον εαυτό σας