Skip to main content

INTERVIEW

Δημητρής Μαραμής: Πάθος για ζωή

Ο «Μυστικός Έρωτας» του, συγκίνησε, άρεσε, τραγουδήθηκε. Και τώρα, μετά από ένα πετυχημένο κύκλο παραστάσεων, ο δημιουργός του έρχεται ξανά, να χαϊδέψει τ’ αυτιά μας με καινούργιες μουσικές. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις με μία συναυλία στη σκηνή του Aθηναϊς, την Παρασκευή 12 Ιουνίου.Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να είσαι κι εσύ εκεί. Μέχρι τότε, όμως, διάβασε τι είπε στο allyou για την αγάπη του για τη μουσική, για την μεγαλύτερη του έμπνευση και για τους δίσκους που θα έπαιρνε μαζί του αν ναυαγούσε σε κάποιο ερημικό νησί. 

Pixel

1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;

Από δίσκους βινυλίου κι ένα παλιό μεταχειρισμένο πιάνο που έφτασε στο σπίτι για να μάθω μουσική. Από ‘κει και πέρα όλα μου τα όνειρα σχετίζονταν με τη μουσική. Δε μπορώ πια να σκεφτώ τον εαυτό μου χωρίς αυτή την τέχνη. Χωρίς να μπορώ να γράψω στο χαρτί τη μουσική που έχω μέσα μου.

2. Ποια είναι τα 3 πράγματα που έρχονται στο μυαλό σας όταν ακούτε τις λέξεις «τραγούδι» και «μουσική»;

Ένα παράθυρο, που ανοίγει σε έναν άλλο κόσμο πέραν του γνωστού όπου όλα είναι πρωτόγνωρα. Το δεύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η γλυκιά πνευματική ηδονή που πάντα αναζητώ από ένα καλό μουσικό έργο. Το τρίτο είναι αυτό το φτερούγισμα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος μέσα του, από τη συγκινησιακή φόρτιση ενός τραγουδιού ή ενός μουσικού κομματιού.

3. Ποιο είναι το βασικό καλλιτεχνικό κίνητρο του Δημήτρη Μαραμή;

Το πάθος για ζωή, για γέννηση, για δημιουργία. Είναι μία ανθρώπινη ανάγκη η δημιουργία νέων έργων. Δίνει νόημα στη ζωή και τροφοδοτεί με ενέργεια και υγεία. Έτσι όπως μία γυναίκα αισθάνεται το κάλεσμα της φύσης να γεννήσει ένα νέο άνθρωπο, έτσι συμβαίνει και για ένα καλλιτέχνη. Δε μπορεί να επαναπαυτεί σε στασιμότητα και αεργία. Συνεχώς νιώθει ότι χάνει το χρόνο του και τη ζωή του αν δε γράφει, αν δεν παράγει νέο έργο.

4. Και ποια η μεγαλύτερη έμπνευση του;

Επειδή γράφω πλέον σε καθημερινή βάση, δεν τίθεται θέμα έμπνευσης ως απαραίτητο κίνητρο για να συνθέσω ένα κομμάτι. Έμπνευση όμως, σημαίνει η πνοή μέσα σου. Αυτό είναι ένα μαγικό συστατικό της ζωής όταν ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να δεχτεί την έμπνευση. Η πνοή αυτή λοιπόν, μπορεί να προέρχεται από τον έρωτα, από την ίδια την τέχνη, από τη φύση, από την αγάπη, από κάθε έκπληξη που μπορεί να επιφυλλάσει η ίδια η ζωή. 

5. Ο τελευταίος κύκλος παραστάσεων σας είχε τον τίτλο "Μυστικός έρωτας". Πόσο κοντινές αισθάνεστε ότι είναι αυτές οι δύο έννοιες; Τα μυστικά τροφοδοτούν τον έρωτα;

Σε έναν έρωτα κρύβονται πάντα ανείπωτα. Η μουσική εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που δεν ειπώθηκε ποτέ. Μέρος της γοητείας της μουσικής είναι που μιλάει χωρίς λέξεις και ζωγραφιές, αλλά με ήχους. Έτσι κρύβονται μέσα της αινίγματα και μυστικά που δε θα μας αποκαλυφθούν ποτέ ως λέξεις, αλλά μόνο ως δυνατά αισθήματα. Αλλά η έννοια του Μυστικού έρωτα, στη συναυλία μου είναι περισσότερο ή μύηση στον έρωτα μέσα από τα τραγούδια. Αυτό σημαίνει και ο Μυστικός Δείπνος, μύηση, λειτουργία.

6. Ποιους 3 δίσκους θα παίρνατε μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα όμως θα ήταν δίσκοι κλασσικής μουσικής καθώς για ‘μένα η κλασσική μουσική έχει αληθινό βάθος και αγέραστη ομορφιά. Μία σπουδαία κλασσική συμφωνία δεν εξαντλείται όσες φορές κι αν την ακούσεις. Πάντα σου αφήνει ανεξερεύνητα σημεία. Οπότε δε βρίσκω παράλογο να έπαιρνα μαζί μου Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν καθώς δεν παλιώνουν με τίποτα κάποια έργα τους, όσοι αιώνες κι αν περάσουν.

7.  Τι θα ακούσουμε στη σκηνή του Αθηναΐς στις 12 Ιουνίου;

Θα ακούσουμε μέρη από τρεις κύκλους τραγουδιών με τρεις ταλαντούχους ερμηνευτές: είναι ο τους Θοδωρής Βουτσικάκης, η Αλίκη Ζωγράφου, ο Πατήρ Δανιήλ και ο εξαιρετικός τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης. Τραγούδια μου από τους κύκλους: ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ, ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Η ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΉ ΗΛΙΚΙΑ αποτελεί την πρώτη δισκογραφική παρουσία του νέου ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη. Το  χαρακτηρίστηκε ανάμεσα στους καλύτερους δίσκους του 2014 κι έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ αποτελεί ένα σύγχρονο al. Αντλώντας στοιχεία από τη τζαζ, τη μπλουζ αλλά και την παραδοσιακή μουσική, ανασυνθέτω και ξαναζωντανεύω ένα από τα αριστουργήματα του 17ου αιώνα, σε μια καθαρά μουσικοθεατρική φόρμα. Το ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ είναι ένας ιδιαίτερος κύκλος τραγουδιών με θεματική τον οίνο και τον έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Δ. Μαραμής, Μυστικός Έρωτας

Α Θ Η Ν Α Ϊ Σ

12 Ιουνίου 2015

Ερμηνευτής: ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ

Σολίστ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΤΙΝΗΣ

Συμμετέχουν: ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΠΑΤΗΡ ΔΑΝΙΗΛ

Εισιτήριο: 12 ευρώ

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη

Λίγο πριν την εκδήλωση «Από το Φάντο στη Σάμπα» που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 16/5 στο Half Note, η Μιράντα Βερούλη σε μια συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 26/5 έως 2/6/24

Οι αλλαγές θα εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένετε, με ξαφνικά νέα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αποδείξεις ότι δεν σε αγάπησε ποτέ και πώς να το(ν) ξεπεράσεις

Έλα αρκετά χρόνο σπατάλησες, άνοιξε τα μάτια σου και μάζεψε την καρδιά σου