Skip to main content

INTERVIEW

Tο ποδήλατο είναι η λύση!

Μέσα στην οικονομική, αλλά και περιβαλλοντική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η Ελλάδα του 2015 είναι απλά ένα κομμάτι του παζλ και το ποδήλατο το μοναδικό μέσο, που μπορεί να σε ενεργοποιήσει και να σε απελευθερώσει. Ο Βασίλης Τσιρίκος (Tsirikos bikes) μιλάει στο allyou για τις χάρες και τις χαρές του ποδηλάτου.



Για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία του ποδηλάτου, πρέπει να επισκεφτείς το σπίτι του, έναν χώρο που λειτουργεί περισσότερα από τριάντα χρόνια στην αγορά και έχει καθιερώσει το ποδήλατο ως τρόπο ζωής. 

Ο λόγος για το κατάστημα Tsirikos Bikes, στο Νέο Ψυχικό. Εκεί θα βρεις ποδήλατα κάθε είδους, αξεσουάρ, ανταλλακτικά, ένδυση και υπόδηση, ακόμα και διατροφικά προϊόντα. 

«Ψυχή» του καταστήματος, ο Βασίλης Τσιρίκος, μίλησε μαζί μας γι' αυτό που ξέρει, αγαπάει και αποτελεί για εκείνον τρόπο ζωής.

Το allyou.gr μεταφέρει για χάρη σου την πιο φιλική, εναλλακτική και αθόρυβη εμπειρία ζωής!

Θεωρείτε πως οι νέοι πια χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο παρά οδηγούν;

Δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι συνήθειες των νέων. Μια εμφανής τάση προς το ποδήλατο βλέπουμε στις ηλικίες 30-45, που πλέον χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης, άσκησης αλλά και αναψυχής. 

Ποδήλατο ίσον κρίση ή λύση;

Το ποδήλατο είναι σίγουρα λύση για την βελτίωση της ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Στην Ελλάδα χρειαστήκαμε την κρίση για να ξεκινήσουμε την διαδικασία εύρεσης εναλλακτικών, εναλλακτικές που ήταν πάντα μπροστά μας αλλά δεν τις βλέπαμε.

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι ενδιαφερόμενοι ποδηλάτες ως προς τον εξοπλισμό αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει η πόλη;

Ο καταναλωτής πια έχει πολλούς τρόπους ενημέρωσης και ο ενδιαφερόμενος δέχεται πολλά ερεθίσματα από τα μέσα επικοινωνίας και το περιβάλλον του. Είναι πολύ πιο ενημερωμένος απ' ότι πριν από 5 χρόνια και πιο ευαισθητοποιημένος σε θέματα οικολογίας, υγείας και ασφάλειας. Ο ψυχολογικός παράγοντας -κινδυνεύω όταν ποδηλατώ στην πόλη- είναι σοβαρός και υπαρκτός και ο κύριος λόγος που το μεγαλύτερο ποσοστό όσων θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης, δεν το κάνουν.

Πιστεύετε πως θα έπρεπε να φτιαχτούν ποδηλατοδρόμοι στην Αθήνα ή δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο;

Οι υποδομές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι ποδηλατοδρόμοι σίγουρα θα βοηθούσαν στην ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου, αρκεί να είναι κατάλληλοι για χρήση και να δημιουργούν δίκτυο μετακίνησης. Το σοβαρότερο για εμένα αυτή την στιγμή είναι η παιδεία της συνύπαρξης όλων στον δρόμο.

Υπάρχει ποδηλατική κουλτούρα στην Ελλάδα και αν ναι, πόσο ανεπτυγμένη είναι αυτή;

Ποδηλατική κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν το ποδήλατο ήταν αποκλειστικά η χαρά του παιδιού μέχρι και πριν από 10 χρόνια. Ο δρόμος προς την κατάκτησή της είναι μακρύς και μόλις έχει αρχίσει. 

Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρει ένας ενδιαφερόμενος πρωτάρης  ποδηλάτης;

Για αρχή θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο ποδήλατο -σαν τύπο σύμφωνα με την χρήση που θα κάνει και σαν μέγεθος σύμφωνα με το σωματότυπο του. Στην συνέχεια, θα πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες ασφάλειας και τον ΚΟΚ και να τους τηρεί.

Αποτελεί το ποδήλατο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου είναι η ελευθερία που σου δίνει, η αμεσότητα και η επικοινωνία με το περιβάλλον. Έρευνες έδειξαν ότι οι ποδηλάτες πέρα από την σωματική υγεία έχουν αυξημένα ποσοστά και πνευματικής υγείας και διακρίνονται για την κοινωνική ευαισθησία και την αμεσότητα στην επικοινωνία. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, τις ποδηλατοβόλτες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με χιλιάδες συμμετοχές, τότε ναι, αποτελεί και μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσο οικονομική είναι η ποδηλασία ως χόμπι;

Η ποδηλασία σαν άσκηση, μετακίνηση, ψυχαγωγία είναι πολύ οικονομική. Το βασικό κόστος είναι η αγορά του ποδηλάτου και κάποιου βασικού εξοπλισμού. Στην συνέχεια το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό. Στην αγωνιστική ποδηλασία τα πράγματα αλλάζουν και τα κόστη ανεβαίνουν πολύ.

Περιοχές της πρωτεύουσας με μοναδικό μεταφορικό μέσο το ποδήλατο, όπως στις Σπέτσες. Πώς θα φάνταζε αυτή η εικόνα της πόλης πρακτικά;

Μια πολύ ωραία εικόνα με πολλές και μόνο θετικές προεκτάσεις στα επίπεδα ποιότητας ζωής στην πόλη. Άνθρωποι ανοικτοί, φιλικοί και πρόσχαροι που επικοινωνούν, μοιράζονται και ζουν την πόλη τους. Οι μελέτες που έχουν γίνει είναι πολλές, τα χρήματα που δαπανούνται ανά τον κόσμο είναι δισεκατομμύρια και ο ρόλος του ποδηλάτου στην σύγχρονη βιώσιμη πόλη πρωταγωνιστικός! 

Info: Ψάχνεις για ποδήλατο, ανταλλακτικά ή αξεσουάρ ποδηλασίας; Βρες τα όλα στο http://www.tsirikosbikes.gr/

 logo_tsirikos.jpg

 

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department