Skip to main content

INTERVIEW

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Αλλιώς ωραίος

Από την πρόβα στο γύρισμα κι απ’ τις Αριστοφανικές Νεφέλες στο αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ», ζει τον έρωτα της δουλειάς του, αυτό το καλοκαίρι, μέσα από δυο διαμετρικά αντίθετους ρόλους. Και το απολαμβάνει!



Πήγαινα στα Μελίσσια, για τα  γυρίσματα της καινούργιας ταινίας του Σωτήρη Τσαφούλια, «Έτερος Εγώ».  Ενός θρίλερ, έτσι μου είχαν πει. Θα συναντούσα τον σκηνοθέτη αλλά και τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Χαιρόμουν, γιατί για μένα, ο Πυγμαλίων ήταν πάντα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και γοητευτικούς Έλληνες  άνδρες ηθοποιούς. Τον πρωτοείδα, θυμάμαι, στις «ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», να κάνει τον Πέτρο, τον πιστό σύντροφο και βοηθό του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και με είχε εντυπωσιάσει. Τον ξαναείδα πολλές φορές. Και στην τηλεόραση και στο θέατρο. Κάθε φορά, αλλιώς ωραίο και ενδιαφέροντα, αλλιώς άνετο και ψαγμένο, αλλιώς σίγουρο και συνειδητοποιημένο. Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει ρόλος που τον έχει δυσκολέψει, αλλά τώρα που τον συνάντησα από κοντά, ξέρω πως ο κάθε ρόλος είναι γι' αυτόν ένα μεγάλο καινούργιο πάθος. Σε λίγες μέρες κατεβαίνει στην Επίδαυρο, για τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, με σκηνοθέτη τον Πέτρο Φιλιππίδη και σκέφτομαι πως ο Φειδιππίδης που ο Πυγμαλίων υποδύεται είναι σίγουρα γι' αυτόν ένα μεγάλο στοίχημα. Όσο για τον ρόλο του στο «Έτερος Εγώ» θα αφήσω τον ίδιο να μιλήσει. 

Στο ΝΑΤ, το παλιό (εγκαταλελειμμένο) νοσοκομείο του ναυτικού, τα γυρίσματα για το «Έτερος εγώ», είναι σε εξέλιξη. Περιμένω το πρώτο διάλειμμα και πλησιάζω τον.. ήρωά μου.

pyg751.jpg

Έτερος εγώ

«Ένας δικηγόρος, ένας δικαστής, ένας γιατρός και δύο νεαροί άνδρες  δολοφονούνται. Ο Δημήτρης Λαΐνης, καθηγητής εγκληματολογίας, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από́ τους πέντε φόνους.

Θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει την αλήθεια;  Η ταινία είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. Η ιδέα είναι του Σωτήρη Τσαφούλια, που τη σκηνοθετεί κιόλας. Το «έτερος εγώ» ξετυλίγει μια ιστορία που μιλάει για την αξία της φιλίας αλλά και την έννοια της αυτοδικίας. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το πώς οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε εγωιστικά, θετικά ή αρνητικά, απέναντι σε ένα συναίσθημα που κάποιος μας το κλέβει, από μια εικόνα ή έναν άνθρωπο, και μας κάνει να αποφασίσουμε τι δρόμους και λύσεις, σωστούς ή λάθος, θα ακολουθήσουμε.

Ο ήρωας που ερμηνεύω στη ταινία είναι κάποιος που έχει πληγωθεί πολύ από αυτό που πολλοί το λένε "μοίρα". Ένας άνθρωπος πολύ ιδιαίτερος, συναισθηματικός, επιφυλακτικός με τους γύρω του. Μια ιδιοφυΐα στον τομέα που έχει σπουδάσει, αλλά που σε προσωπικό επίπεδο έχει ξεχάσει τον εαυτό του, έχει θάψει τα χαρίσματα του, έχει παραιτηθεί από καθημερινά πράγματα, από τα πιο απλά μέχρι και το φλερτ. Όπως πολλοί άνθρωποι του σήμερα, έχει θαφτεί από τη συνθήκη της ζωής που έχει επιλέξει».

Φίλος είναι ο έτερος εγώ

«Ο τίτλος της ταινίας "Έτερος Εγώ" δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια του alter ego. Το alter ego αποτελεί ψυχιατρικό όρο, ενώ το "Έτερος Εγώ" είναι βασισμένο στο θεώρημα του Πυθαγόρα που όριζε, χιλιάδες χρόνια πριν, τον φίλο σαν "έτερος εγώ"».

pyg752.jpg

Ασφάλεια «πίσω» από ένα ρόλο, κωμικό ή δραματικό

«Ταυτίζομαι με την έννοια του ταξιδιού. Δεν μπορώ να διαλέξω πλευρά. Αισθάνομαι καλά και ως εραστής, αλλά και ως αδύναμος και μοναχικός ήρωας, και ως κωμικός και ως δραματικός  χαρακτήρας. Βέβαια, η κωμωδία περιέχει και το δράμα μέσα της και αυτό το καλοκαίρι αυτό εγώ το ζω σε όλο του το μεγαλείο. Από τη μια ως μοσχαναθρεμένος Φειδιππίδης στις Νεφέλες του Αριστοφάνη κι από την άλλη στο "Έτερος Εγώ" ως  ένας άνθρωπος μοναχικός, αδύναμος να τα βγάλει πέρα με την σκληρότητα των ανθρώπων, ικανός όμως μ’ ένα μόνο χαμόγελο να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια.

Πάσχει από ένα συγκεκριμένο σύνδρομο, το σύνδρομο Άσπεργκερ, ο ήρωας μου στην ταινία. Έχει γεννηθεί με μια ασθένεια που δεν είναι ευρέως γνωστή, και που όσοι πάσχουν απ΄αυτήν  χαρακτηρίζονται ως άτομα ιδιαίτερα υψηλής ευφυίας. Μια ιδιοφυΐα, ο κινηματογραφικός μου ήρωας που ζει και κινείται με μια παράξενη μοναχικότητα ανάμεσα στο πλήθος».

pyg750.jpg

 Οι ιδιοφυΐες βρίσκονται στο περιθώριο

«Αναγκαστικά ναι. Υπάρχει ένας ρατσισμός απέναντι σε ανθρώπους που δεν είναι λειτουργικοί με την PR-ίστικη, την δημοσιοσχετίστικη έννοια του όρου. Μεταχειριζόμαστε εκφράσεις και λέξεις, από το «σε αγαπώ» μέχρι το «φεύγω», με μια ευκολία, που τα κάνει όλα να μην έχουν τιμή και αξία. Από το σχολείο ή καλύτερα από την αρχαία Ελλάδα, ό,τι δεν είναι άρτιο, είναι κατακριτέο. Θέλω να πιστεύω πως αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει. Ο κόσμος βλέποντας όλο και πιο πολύ να περιθωριοποιούνται ομάδες ανθρώπων, καταλαβαίνει και αλλάζει».

 

 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»