Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Θηλυκό DNA

Η αόρατη κλωστή που ενώνει τις γυναίκες μέσα από τα βιβλία



5 γυναίκες συγγραφείς από τέσσερα σημεία του πλανήτη (Αυστραλία, Αγγλία, Ελλάδα, Σουηδία) συναντώνται και συναισθάνονται μέσα απ’ τις σελίδες των βιβλίων τους. Μια περιδιάβαση στα δυνατά σημεία του θηλυκού μυαλού, ανεξάρτητα από ήπειρο, dna και τρόπο ζωής.

ALL_BOOKS_1.jpg

Οι γυναίκες γνωρίζουν πολλά για τους γύρω τους. Αισθάνονται το άγχος μιας έφηβης κόρης κι αισθάνονται τη δυσφορία ενός συζύγου για την καριέρα του κι αισθάνονται τη χαρά ενός φίλου όταν αυτός πετυχαίνει τον στόχο του κι αισθάνονται την απιστία του συντρόφου τους.
Μια εκπληκτική σειρά από γενετικές, ορμονικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο των γυναικών από εκείνο των αντρών, θέλει τις γυναίκες κυρίαρχες μόνο και μόνο ενεργοποιώντας την ικανότητά τους να αισθάνονται..δυνατά!
Oι αξίες, οι πεποιθήσεις και οι επιθυμίες στα γυναικεία μυαλά - ανεξάρτητα από μήκη και πλάτη του πλανήτη- είναι ίδιες. 
Και τότε οι χαρακτήρες στις σελίδες συναντιούνται. Τους ενώνει το πάθος, η αγάπη, το ένστικτο, η ανατροπή μέσα από 5 βιβλία γραμμένα από γυναίκες

ΞΕΧΑΣΕ ΜΕ - Clare Mackintosh

KSEXASE_ME.jpg

Τα θηλυκά βρίσκουν πάντα την άκρη του νήματος και ακριβώς όπως στο στόρι του μίτου της Αριάδνης, ξαναβρίσκουν το δρόμο προς την “έξοδο”. Ακριβώς έτσι συμβαίνει στο μυαλό της Clare Mackintosh στο αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ "Ξέχασέ με".
H Aννα δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον θάνατο των γονιών της με λίγους μήνες διαφορά. Με τη μικρούλα Έλλα στην αγκαλιά της, αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι. Τελικά τι είναι καλύτερο, αλήθεια, να αφήνεις τα πράγματα ως έχουν ή ν' ακολουθείς το ένστικτό σου; Με το νεογέννητο στην αγκαλιά, η Άννα νιώθει την έλλειψη της µητέρας της περισσότερο από ποτέ και αρχίζει να θέτει ερωτήµατα για τον θάνατο των γονιών της. Σκαλίζοντας το παρελθόν, βάζει το µέλλον της σε κίνδυνο;
“Παρατηρώ την ηρεμία μου σαν να στέκομαι στα παρασκήνια. Με συγχαίρω για την αυτοκυριαρχία μου. Αλλά ακόμα και καθώς το λέω –ακόμα και καθώς συνειδητοποιώ χωρίς ίχνος αμφιβολίας ότι έχω δίκιο– προσεύχομαι να έχω άδικο. Γιατί είναι εξωφρενικό. Γιατί είναι παράνομο. Ανήθικο. Μα πάνω απ’ όλα επειδή είναι σκληρό.” 

ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ - Μαίρη Κόντζογλου

MELI_THALASSINO.jpg

Oι γυναίκες πάντα με Αγάπη και Υπομονή επιμένουν στην οποιαδήποτε προσπάθειά τους έχοντας γνώση και συναισθησία. Είναι προικισμένες από τη φύση τους με το προνόμιο να διατηρούν τις σχέσεις. Επίσης, ως συναισθηματικά όντα μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τις ανάγκες μιας σχέσης και να ενεργήσουν αναλόγως.
Η ικανότητα του θηλυκού να δίνει και να παίρνει αγάπη στις σχέσεις της καθρεφτίζει γενικότερα το πώς αισθάνεται για τον εαυτό της. Ακριβώς έτσι παίζει στα δάχτυλά της την αγάπη η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου στο βιβλίο της "Το μέλι το θαλασσινό". Ένα τρυφερό ανάγνωσμα σαν ένα ταξιδάκι στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τότε που µόνο η μασίφ Αγάπη έχει αληθινό νόημα… 

Η Δήµητρα, ο Μάριος και η θεία τους η Ελευθερία, η «Αγία Τριάδα» οι πρωταγωνιστές και η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων.
Τι συμβαίνει όταν η φαινοµενική γαλήνη μιας καθωσπρέπει οικογένειας διαταράσσεται από απρόβλεπτα γεγονότα; Ένας τραγικός θάνατος, η αναβολή ενός  γάµου, η εµφάνιση ενός άγνωστου µέλους της οικογένειας κι ένα µυστικό που έρχεται και φέρνει την απόλυτη επιστροφή.

“Σήμερα ξέρω πως είχα πιστέψει ότι μια κατάσταση σαν αυτή που δεν προοιωνιζόταν ομαλή, θα ματαίωνε τον γάμο της Ελευθερίας. Αυτή είναι η πρώτη και η εύκολη ερμηνεία. Όμως ήταν και κάτι άλλο. Ασυνείδητα ασφαλώς ήθελα να συμβεί αυτό που θα τους έριχνε από τον θρόνο της αυταρέσκειάς τους. Τους αγαπούσα όλους, όμως ο συντηρητισμός τους με τρέλαινε.”

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ - Camilla Lackberg

XRISO_KLOUVI.jpg

Οι γυναίκες έχουν πολύτιμη μνήμη κι ο θηλυκός νους θυμάται τη στιγμή που συναντήθηκε για πρώτη φορά με κάποιον. Οι γυναίκες μοιάζουν με Κύματα: Όταν αισθάνονται πραγματικά στο κέντρο τους, φτάνουν πολύ ψηλά σαν ένα ορμητικό κύμα. Όταν όμως αισθάνεται προδομένη, το κύμα της αφανίζεται κι εκείνη καταρρακώνεται…παροδικά. Είναι η ώρα για συναισθηματικό ξεκαθάρισμα και ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Η βασίλισσα των μπεστ σέλερ της Σουηδίας, η Camilla Lackberg, στο καινούργιο βιβλίο της “Το Χρυσό κλουβί” έχει πρωταγωνίστρια τη Φέι. Μια γυναίκα που θα μπορούσε να μένει στο διπλανό διαμέρισμα στην Κηφισιά, σε προάστιο του Όσλο, ή στα περίχωρα του Σίδνευ.
Σε πρώτη ανάγνωση βλέπεις μια γυναίκα που έχει ότι θα θέλαμε όλες μας: έναν τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη και ένα lux upper flat στην avant garde μεριά της πόλης της Στοκχόλμης. Πίσω από τη βιτρίνα όμως υπάρχουν σκιές απ’ την παιδική ηλικία. Πριν αφοσιωθεί στον σύζυγό της τον Τζακ, ήταν μια δυναμική και φιλόδοξη γυναίκα. Kι έπειτα ακολούθησε η προδοσία με τον άντρα της να την απατά. Η κάθαρση στην εδώ ιστορία περνά σίγουρα μέσα από το μονοπάτι της εκδίκησης. Μια δραματική ιστορία εξαπάτησης, λύτρωσης και εκδίκησης.
“Η καταστροφή ολοένα και πλησίαζε. Θα έπρεπε να είχε δει τα σημάδια, φυσικά. Να είχε τα μάτια ανοιχτά. Λένε ότι τίποτα δεν τυφλώνει τόσο όσο ο έρωτας, αλλά η Φέι ήξερε πως τίποτα δεν τυφλώνει τόσο όσο το όνειρο για έρωτα. Οι προσδοκίες είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό. Αποφάσισε ν αλλάξει τακτική. Αντί να κάθεται στο σπίτι σαν θλιμμένο κουτάβι και να περιμένει τον Τζακ, θα του έδινε την ευκαιρία να νιώσει την έλλειψή της.”

Η ΞΗΡΑΣΙΑ - Jane Harper

KSIRASIA.jpg

Το ένστικτο επιβίωσης στις γυναίκες είναι ισχυρότερο και γι’ αυτόν τον λόγο χειρίζονται καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις. Και η Jane Harper στο βιβλίο της "Η ξηρασία" το αποδεικνύει υποδειγματικά. Η αποπνικτική ζέστη και το ανεβασμένο τέμπο που ταλαιπωρούν την περιοχή της Κιβάρα στην Αυστραλία, είναι ίσως το τέλειο σκηνικό για αυτή την συναρπαστική ιστορία νουάρ ατμόσφαιρας, που αποδεικνύεται εφάμιλλη του σκανδιναβικού νουάρ και είναι τοποθετημένη στην αγροτική ενδοχώρα της Αυστραλίας.
Από τις 10 πρώτες σελίδες η Ξηρασία σε παίρνει μαζί της τόσο, που αισθάνεσαι την ζέστη να σου καίει το πρόσωπο καθώς προχωράς…
Τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά στη μικρή πόλη Κιβάρα της Αυστραλίας που ήδη έχει υποφέρει από δύο ολόκληρα χρόνια ξηρασίας .
Ο Λιούκ Χάντλερ αυτοκτόνησε ενώ πριν έχει σκοτώσει την γυναίκα και τον γιό του; Τα ερωτήματα πολλά με την καχυποψία των ανθρώπων στην πόλη ν ανεβάζει τις εντάσεις.
Επιστρέφοντας ο αστυνομικός Φαλκ στην γενέτειρά του για την κηδεία του φίλου του αναγκάζεται να πάρει μέρος στην έρευνα και μαζί να διαχειριστεί μυστικά του παρελθόντος του.

“Σ ένα χαρτάκι σημείωσε το όνομά του και την ημερομηνία που είχε διαλέξει και το έκρυψε στην τσέπη του τζιν της. Σαν φυλαχτό για καλή τύχη. Μια υπενθύμιση να μην κάνει πίσω. Έπρεπε να το σκάσει αλλά είχε μια μόνο ευκαιρία. Αν το ανακαλύψει ο μπαμπάς μου θα με σκοτώσει. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που έγραψε στο ημερολόγιό της.”

ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ - Χριστίνα Πουλίδου

PERA_DOTHE.jpg

Η Eυαλωτότητα σίγουρα είναι η κυρίαρχη δύναμη του θηλυκού μυαλού. Ο θηλυκός νους όταν είναι τρωτός βρίσκει μαγικές λύσεις σε ένα πρόβλημα ή βρίσκει ένα πρόσωπο-κλειδί που μπορεί να λύσει το πρόβλημά του. Στο βιβλίο της “Πέρα Δώθε”, η Χριστίνα Πουλίδου πατάει γερά πάνω στη γυναικεία ευαισθησία: Η άνοδος και η πτώση µίας πόλης και ενός ολόκληρου νησιού, σ’ ένα εκπληκτικό  µυθιστόρηµα για το πώς η γυναικεία “αδυναμία” είναι στην ουσία η δύναμη που πλάθει την πορεία µίας οικογένειας. Η οικογένεια Χωρέµη, ξεριζωµένη από τη γενέτειρά της τη Χίο, ξαναχτίζει τη ζωή της στη Σύρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες απ όλη την Μεσόγειο. O Στέφανος και η Σµαράγδα, ο Άλκης και η Ελένη, ο Ζαννής και ο Αντώνης, ο Χαρίλαος και η Ρορώ ερωτεύονται, παντρεύονται, σπουδάζουν στο εξωτερικό, παραθερίζουν όλοι μαζί.
H σκιά μιας τραγωδίας  που ακολουθεί την οικογένεια εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο στο αδιάκοπο πέρα δώθε των µελών της.


“Καημένη Σμαρώ, πέντε παιδιά ανέθρεψα και κανένα δεν είναι σπίτι μου! Οι υιοί μου, καλή τους ώρα!, είναι διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο…Μόνον η θυγατέρα μου είναι στο νησί, αλλά θαρρείς πως την βλέπω; Άπαξ εβδομαδιαίως και τούτο μετά δυσκολίας, είπε ξεφυσώντας με την σειρά της η Ελπινίκη”.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department