Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

“Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας”

Τo νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη, γίνεται talk of the town


Τζίνα Σπάρτακου

Ο σύντροφός μου το έφερε πρώτος στο σπίτι με περηφάνια μεγάλη, καθώς γνωρίζει προσωπικά τη Λένα  Διβάνη, την αγαπά και την θαυμάζει για την συγγραφική της ικανότητα και τα πολλά της ταλέντα. Το μπλε βιβλίο "Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας”, ήταν το πρώτο αντικείμενο που τοποθέτησε ευλαβικά στην βαλίτσα του, όταν ξεκινούσαμε για τις Χριστουγεννιάτικες μας διακοπές. Στο αεροπλάνο, καθώς διέσχιζα τον διάδρομο του αεροσκάφους, παρατήρησα άλλους δύο επιβάτες με το ίδιο βιβλίο στο χέρι. Εκεί πια κατάλαβα ότι το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, θα γίνει talk of the town. Έτσι κι έγινε. Σε βιβλιοπωλείο της Kηφισιάς που το ζήτησα χθες, μου είπαν ότι η πρώτη έκδοση έχει ήδη εξαντληθεί.

Μέσα στις 480 σελίδες του, ο αναγνώστης γνωρίζει από κοντά ζευγάρια που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της χώρας μας.

Γιώργος Παπανδρέου και Κυβέλη

Βασιλιάς Παύλος και Φρειδερίκη

Νίκος Μπελογιάννης και Έλλη Παππά

Ίωνας Δραγούμης, Πηνελόπη Δέλτα και Μαρίκα Κοτοπούλη

Χαρίλαος και Σοφία Τρικούπη

Όθωνας και Αμαλία

Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτρης Υψηλάντης

Όπως λέει  η συγγραφέας στον πρόλογό του βιβλίου, διάλεξε τα ζευγάρια που της κίνησαν την περιέργεια, τα πιο επιδραστικά, τα πιο έντονα. Και καθώς σταματά περίπου στη δεκατία του 60, οι άντρες είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Οι γυναίκες τους μπορεί να μην έχουν τους πρώτους ρόλους, αλλά είναι προσωπικότητες έντονες, με άποψη και ενδιαφέροντα και όχι απλά οι κυρίες των κυρίων. Το βιβλίο “ξεπήδησε” από το κομπιούτερ και τα συρτάρια της κυρίας Διβάνη, μετά από ενδελεχή έρευνα τριών περίπου ετών. Στο ενδιάμεσο, η ιστορικός και συγγραφέας, έκανε βουτιά βαθιά στις ζωές, τα έργα και τα πάθη των ζευγαριών αυτών, τα γνώρισε από κοντά και τα αγάπησε και τώρα μας τα συστήνει με τον πιο ενδιαφέροντα και γλαφυρό τρόπο. Καλή ανάγνωση!

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30