Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Μικρά και θαυματουργά – τρία αναγνωστικά διαμαντάκια που θα κολλήσεις

Στις βόλτες σου στην πόλη, στο παγκάκι του πάρκου ή στο μπαλκόνι,  αυτά τα βιβλία σε ταξιδεύουν



Καθώς η άνοιξη θα αρχίζει να κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της, θα δεις και τους ρυθμούς σου σιγά σιγά να αλλάζουν. Κι όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν το μυαλό σου θα συνεχίζει να φλερτάρει με το καλοκαίρι. Επειδή όμως τα φρόνιμα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, εμείς δεν θα σου βάλουμε ιδέες για μαγείρεμα αλλά για άλλου είδους απόλαυση. Αυτή της ανάγνωσης.

Μπορεί να έχεις κουραστεί υπερβολικά με τον έναν χρόνο πανδημίας και από τις ώρες οθόνης να βλέπεις αστράκια, για αυτό εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε τέσσερις μικρούς θησαυρούς που θα βοηθήσουν το μυαλό σου να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, μετά από μια κουραστική διαδρομή με το αυτοκίνητο ή που θα σου προσφέρουν μια ευχάριστη εναλλακτική στο σκρολάρισμα και υπόσχονται να ξεκουράσουν τα μάτια σου από το μπλε φως ή την πολύωρη επαφή με την οθόνη σου.

Κοινός συνδετικός κρίκος των επιλογών μας; Είναι όλα τους μικρά. Είναι από αισθητική άποψη πανέμορφα. Λόγω του μεγέθους και του σχήματός τους μεταφέρονται παντού και πανεύκολα – μπορούν να σε συνοδέψουν στα δρομολόγια του μετρό κάνοντας σου τη διαδρομή πολύ πιο ευχάριστη. Αποτελούν αναγνωστικά διαμαντάκια και γι’ αυτό ανήκουν και τα 3 στη σειρά «Επίλεκτα» των εκδόσεων Οξύ. Θα σε ταξιδέψουν, θα σου δώσουν αφορμή για σκέψη, θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις την προσοχή σου σε μια θετική προσέγγιση και θα σου θυμίσουν πόσο πολύτιμη είναι η συντροφιά των βιβλίων.

Η πρώτη μας επιλογή, επιπλέον, θα σου δημιουργήσει την επιθυμία να απολαύσεις την ανάγνωση συνοδεία ενός εκλεπτυσμένου τσαγιού. «Το βιβλίο του τσαγιού» (περισσότερα εδώ) του Kakuzo Okakura θα σε ταξιδέψει στη μαγεία της Ανατολής, θα σε μυήσει στα μυστικά της παράδοσης του τσαγιού, θα σε ξεναγήσει στην κουλτούρα της Ασίας και θα σου μάθει ότι την αληθινή ομορφιά μπορείς να την ανακαλύψεις μόνο όταν ολοκληρώνεις πνευματικά το ανολοκλήρωτο.  Θα έρθεις σε επαφή με τον Ζεν εαυτό σου, ανακαλύπτοντας την αξία της φιλοσοφίας της Ανατολής και βλέποντας πώς μπορείς να την αξιοποιήσεις στην καθημερινότητά σου.

«…με το μαγικό άγγιγμα του ωραίου δονούνται οι μυστικές χορδές του είναι μας και αφυπνίζονται. Εμείς παλλόμαστε και ριγούμε ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του. Ο νους μιλάει στον νου»

Η επόμενη πρότασή μας είναι ιδανική για τεμπέλικα σαββατοκύριακα! «Οι τεμπέλικες σκέψεις ενός τεμπέλη» (περισσότερα εδώ) του Jerome K. Jerome εξαιτίας της οξυδέρκειας, του χιούμορ και της φρεσκάδας των σκέψεων που διατυπώνονται σε αυτό το σύντομο αλλά περιεκτικότατο δοκίμιο το κάνουν να παραμένει επίκαιρο αν και γράφτηκε το 1886 και είναι λόγοι μεταξύ των οποίων το κείμενο έχει γίνει κλασικό. Στην εποχή μας που αναγκάζεσαι να τρέχεις από το πρωί ως το βράδυ και η υπερδιέγερση και το multitasking είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς σου, πάρε μια ανάσα, μείνε στο κρεβάτι, χαλάρωσε και απόλαυσε αυτό το βιβλίο που θα σε βοηθήσει να αναθεωρήσεις τους ρυθμούς και τις προτεραιότητες της ζωής σου. Στις σελίδες του, μεταξύ άλλων, εκτός από την τεμπελιά παρελαύνουν εξαιρετικές ιδέες για τον έρωτα, την κατάθλιψη, την αφραγκία, τη ματαιοδοξία, τα ζώα μέχρι και τη μνήμη…  

«Είμαι βέβαιος πως το κυνήγι της Τύχης θα αποδεικνυόταν εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία με το κυνήγι  μιας όμορφης κοπέλας με σάρκα και οστά, αν και, παρεμπιπτόντως, το πρώτο δεν διαφέρει και τόσο από το δεύτερο· γιατί η Τύχη, όπως σκιαγραφήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, μοιάζει όντως πολύ με μια γυναίκα -δεν είναι βέβαια τόσο παράλογη και απρόβλεπτη, αλλά δεν απέχει και πολύ- και το κυνήγι είναι σχεδόν πανομοιότυπο και στις δύο περιπτώσεις».

Ο επίλογος του αφιερώματος αυτός είναι μια Αν_άσα… Το «Αν» (περισσότερα εδώ) το διάσημο ποίημα του Rudyard Kipling δημοσιεύτηκε το 1910 ως μέρος της συλλογής φανταστικών ιστοριών «Rewards and Fairies» και το 1955 αναδείχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας ως το πιο αγαπημένο ποίημα ολόκληρης της βρετανικής λογοτεχνίας. Σίγουρα θα το έχεις πετύχει να αναδημοσιεύεται σε αναρτήσεις στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην έκδοση αυτή έχεις στη διάθεσή σου το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και τη σύγχρονη ελληνική μετάφραση του Πέλου Τσιάρα, σε ένα υπέροχο εικαστικό αποτέλεσμα που απογειώνεται από την εικονογράφηση του Βασίλη Ευθυμιάκου που συνοδεύει το ποίημα. Διαβάζεται σε καταστάσεις πανικού, σε συνθήκες δύσκολες ή όποτε έχεις ανάγκη μιας άμεσης τονωτικής αγκαλιάς λέξεων ή μιας αφορμής που θα σε κάνει να νιώσεις καλά μέσα σου! (είναι επίσης εξαιρετική ιδέα για δώρο – για τους δικούς σου ανθρώπους)

«…Αν μπορείς να περιμένεις / και να μη σε κουράζει η αναμονή…»

«…Αν μπορείς να ονειρεύεσαι / και να μην κάνεις αφέντη σου τα όνειρα…»

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ