Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

«Λαγέ τρέξε» - ένα κλασικό και πάντα επίκαιρο βιβλίο

Διαβάσαμε και σου προτείνουμε το πρώτο μέρος της πολυβραβευμένης τετραλογίας του John Updike



 

 

«Αν θέλεις να είσαι ο εαυτός σου, άλλοι θα πληρώσουν το τίμημά σου». «Όλοι όσοι σου λένε πώς να δράσεις η αναπνοή τους μυρίζει ουίσκι». «Υπάρχει αυτή η ποιότητα, στα πράγματα, που ο σωστός τρόπος να φαίνεται αρχικά λάθος». «Λες κι ήταν κρίμα, αυτό που είχε διδαχθεί, πως όχι μια ανίσχυρη κραυγή αλλά μια ισχυρή παλίρροια θα μπορούσε να επαναφέρει στον σωστό δρόμο τον κόσμο ...» Μερικές μόνο από τις 74 quotes που βρίσκει κανείς στη σελίδα του Goodreads.

Το 2010 το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το «Λαγέ τρέξε» στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα των τελευταίων εκατό χρόνων. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Τζον Απντάικ (1932-2009) θεωρείται ένας από τους παραγωγικότερους λογοτέχνες κι έχει τη δική του θέση ως εξέχουσα μορφή των αμερικανικών γραμμάτων του 20ου αιώνα, ενώ διαητρούσε παράλληλα επί δεκαετίες τη συνεργασία του με έντυπα όπως το New Yorker και το New York Review of Books ως βιβλιοκριτικός και τεχνοκριτικός. Το αμίμητο στυλ γραφής του χαρακτηρίζει όλο το συγγραφικό του έργο – μια ρευστή πρόζα με μεγάλο γλωσσικό πλούτο, «εστιακό» βάθος και ανάγλυφη περιγραφικότητα, στοιχεία που ο ίδιος χαρακτήρισε κάποτε «φόρο τιμής στην ομορφιά του κοινότοπου».

 

 

H σπουδαιότερη λογοτεχνική παρακαταθήκη του πολυβραβευμένου Αμερικανού λογοτέχνη Τζον Απντάικ θεωρείται ως σήμερα ο χαρακτήρας του «Λαγού» Άνγκστρομ στη σειρά The Rabbit series. Μια τετραλογία που τον παρακολουθεί σε διαφορετικά στάδια της ζωής του. Από το 1961 στο Λαγέ Τρέξε ως το 1990 στο Ο Λαγός αναπαύεται. Ο 3ος τίτλος της σειράς Ο Λαγός έχει λεφτά και ο 4ος Ο Λαγός αναπαύεται, τιμήθηκαν με βραβείο Πούλιτζερ. Τετραλογία που ενέπνευσε και τον κινηματογράφο και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Στο πρώτο μυθιστόρημα της τετραλογίας, διακρίνονται η επίπλαστη ευτυχία, η δίψα για ζωή, το ανεξιχνίαστο υπαρξιακό αδιέξοδο. Αλλά και οι ακατανίκητες τάσεις φυγής του αρχετυπικού «μέσου Αμερικανού» της δεκαετίας του ’50.

Ο Χάρι «Λαγός» Άνγκστρομ, αστέρι του μπάσκετ στα μαθητικά του χρόνια στο λύκειο, βρίσκεται στα 26 του παντρεμένος με την Τζάνις. Περιμένουν το δεύτερο παιδί τους. Βγάζει τα προς το ζην επιδεικνύοντας έναν «θαυματουργό» αποφλοιωτή για την κουζίνα. Άλλη μια από τις δεκάδες νεόκοπες οικιακές συσκευές που κατέκλυσαν την αγορά της αισιόδοξης μεταπολεμικής Αμερικής. Μέχρι που ξαφνικά ο Λαγός ανακαλύπτει ότι το μόνο που θέλει είναι να φύγει. Θέλει ν’ αφήσει πίσω του τη ζωή στο προάστιο της μικρής του πόλης στην Πενσιλβάνια. Και μαζί όλο το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει. Αλλά πόσο μακριά μπορεί στ’ αλήθεια να φτάσει;

https://www.instagram.com/p/CGMrDhxKVxd/

Σύγχρονο, επίκαιρο, καυστικό, με ερωτήματα που ακόμα και σήμερα ψάχνουν απαντήσεις, θα σε βάλει στις σελίδες του με έναν τρόπο ζωντανό και άμεσο. Η γραφή του θα σε αρπάξει και δεν θα θες να το αφήσεις από τα χέρια πριν να το τελειώσεις καθώς θα διεισδύεις όλο και περισσότερο στο μυαλό, την ψυχή και τη ζωή των ηρώων σε αυτό το ψυχολογικό μυθιστόρημα. Για να πάρεις μια μικρή γεύση σου παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα.

«Ε, τότε, αφού δεν υπάρχει Θεός, για ποιο λόγο υπάρχει οτιδήποτε άλλο;» «Τι πάει να πει για ποιο λόγο; Δεν υπάρχει λόγος. Απλώς έτσι έχουν τα πράγματα». Στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και ανασηκώνει το πάνω χείλος της χτενίζοντας τα μαλλιά της· τέτοια στάση παίρνουν πάντα οι γυναίκες στο σινεμά. «Εγώ δεν αισθάνομαι έτσι για σένα», της λέει, «ότι απλώς υπάρχεις χωρίς λόγο». «Τι θα ’λεγες να ντυθείς, αντί να κάθεσαι εκεί και να μου κάνεις κήρυγμα;». Τα λόγια της και ο τρόπος που γυρίζει προς το μέρος του τινάζοντας τα μαλλιά της για να του μιλήσει τον ανάβουν. «Έλα εδώ», της λέει. Ερεθίζεται στην ιδέα να κάνουν έρωτα ενώ ο κόσμος είναι στην εκκλησία. «Όχι», λέει η Ρουθ. Είναι λίγο χολωμένη. Την ενοχλεί το ότι πιστεύει στον Θεό. «Τι έγινε; Δεν με συμπαθείς πια;» «Τι σε νοιάζει;» «Με νοιάζει και το ξέρεις» «Σήκω απ’ το κρεβάτι μου». «Θα σου χρωστάω άλλα δεκαπέντε δολάρια». «Το μόνο που μου χρωστάς είναι να τσακιστείς και να φύγεις»

https://www.instagram.com/p/CGlaP9ypM3n/

 Ο βιβλιοκριτικός και συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ έγραψε στο Esquire «Η δύναμη του βιβλίου πηγάζει από μια αίσθηση ότι το σύμπαν σκεπάζει τη μοίρα μας σαν τον μεγάλο, βαρύ και απελπισμένο ουρανό».

Το ΛΑΓΕ ΤΡΕΞΕ είναι πρώτο μυθιστόρημα της βραβευμένης τετραλογίας του Τζον Απντάικ με πρωταγωνιστή τον «Λαγό» Άνγκστρομ. Κυκλοφορεί στη σειρά εκδόσεις Οξύ – ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ με Επίμετρο της Σώτης Τριανταφύλλου - περισσότερα για το βιβλίο θα βρεις εδώ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

ΒΙΒΛΙΟ

«Στο ξάφνιασμα της άνοιξης…» «…εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»

Ποιητές και ποιήτριες δέχθηκαν την πρόκληση των Αγγελική Λάλου και Αναστασία Γκίτση να «συνομιλήσουν» με τον στίχο του Τίτου Πατρίκιου «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», απολαύστε το αποτέλεσμα που έγινε μια υπέροχη ανθολογία

ΒΙΒΛΙΟ

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα» Οδυσσέας Ελύτης

Ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος Έλληνας ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.