Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Αυτές τις γιορτές κάνε δώρο την απόλαυση της ανάγνωσης

Πέντε ξεχωριστά βιβλία γραμμένα από γυναίκες… για γυναίκες που ξέρουν να διαβάζουν τη ζωή με όλες τους τις αισθήσεις



Αυτά τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα διαφορετικά! Μπορείς να τα χαρακτηρίσεις από τα πιο περίεργα της ζωής σου. Εδώ και καιρό θυμίζεις ηρωίδα βγαλμένη από δυστοπικό μυθιστόρημα. Η επικαιρότητα δεν φέρνει συχνά αισιόδοξες ειδήσεις και έχεις περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προσφέρεις στη σκέψη σου μια θετική διέξοδο. Χρειάζεσαι να ανακαλύψεις ένα ασφαλές και όμορφο καταφύγιο. Ο υπέροχος κόσμος των βιβλίων γίνεται ξανά ο χώρος άνεσής σου, εκεί που μπορείς να αφεθείς, να χαλαρώσεις, να νιώσεις την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

Ταυτόχρονα, όμως, ως γυναίκα έχεις την ανάγκη να βιώσεις δυνατές συγκινήσεις και να «γράψεις» έναν συναρπαστικό επίλογο για μια επεισοδιακή και από πολλές απόψεις συγκλονιστική χρονιά. Θες να ζήσεις αυτή την εποχή του χρόνου – με όλες τις αισθήσεις σου στο έπακρο. Κι ο καλύτερος τρόπος για να χαρίσεις αυτή την εμπειρία στον εαυτό σου είναι επιλέγοντας βιβλία που θα καταφέρουν να σε συγκινήσουν με τη συναρπαστική πλοκή και τους πρωτότυπους χαρακτήρες τους ή που με τα θέματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα ή σημαντικούς προβληματισμούς σου.

Μυθιστορήματα που μιλούν για το πάθος, την αγάπη, την αγωνία, με έναν τρόπο που θα σε βοηθήσει να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες, αλλά και να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου ή να αναγνωρίσεις στοιχεία που αγνοούσες μέχρι τώρα. Αλλά και δύο βιβλία που πραγματεύονται με αριστοτεχνικό τρόπο δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες: τη μητρότητα με το «Μητέρες» αλλά και την αποκωδικοποίηση του γυναικείου φύλου με το «Η βίβλος του κόλπου». Τις μέρες των γιορτών κάνε ένα διάλειμμα, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, και ταξίδεψε νοερά σε προορισμούς που θα σου προσφέρουν αληθινά ισχυρές συγκινήσεις, αλλά και θα ενδυναμώσουν τη γυναικεία σου ταυτότητα.
 


Τα βιβλία είναι ο πιο όμορφος τρόπος για να ταξιδέψεις χωρίς κανέναν περιορισμό σε άλλες εποχές. Βαθιά ανθρώπινο και με αφορμή μια οικογενειακή ιστορία, το πρώτο βιβλίο που θα σε συνοδέψει αυτές τις γιορτές και θα απογειώσει την απόλαυση της ανάγνωσης είναι το «Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο Λεόνε», το δεύτερο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» της Μαίρης Κόντζογλου, στο οποίο παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια βουτιά στα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σηµαντικότερα λιµάνια της Μεσογείου, ο Αντώνης Βαµβακάς χτίζει µια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυµία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα µέλη της πολυπληθούς οικογένειας. Για την επίτευξη του στόχου του να δηµιουργήσει το καλύτερο ποτό στον κόσµο, δεν θα διστάσει να εκµεταλλευτεί όποιον µπορεί να του φανεί χρήσιµος, ούτε να θυσιάσει τις επιθυµίες και τα όνειρα της αφοσιωµένης συµµάχου του, της αγαπηµένης του αδελφής Αυγουστίνας.



Γεγονότα-σταθµοί, όπως το «λαυρεωτικό ζήτηµα» και «η υπόθεση Νίκολσον», το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κοµµάτων· τόποι µυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών. Στιγµατισµένοι από τους συµβιβασµούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγµές δόξας και ανείπωτου πόνου. Ένα οδοιπορικό που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και θα σε ταξιδέψει σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που θίγει το θέμα της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στον γάμο, μιλώντας εμμέσως για τη γυναικεία χειραφέτηση.

 

 

Ακόμα πιο ταξιδιάρικο, το «Ως το τέλος του κόσμου» της Μαίρης Μαγουλά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή, κάτι αληθινά δυνατό που θα σε κάνει να μπεις στη θέση της ηρωίδας, να αφεθείς να την ακολουθήσεις σε ένα ταξίδι γεωγραφικό, ιστορικό, πνευματικό. Μέσα από μια διαδρομή αυτογνωσίας ως την άκρη της Γης.

Η Στελλίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στο αποµονωµένο κυκλαδονήσι, όπου η µητέρα της κατηγορείται για τη δολοφονία της ηλικιωµένης «Εγγλέζας», στην οποία δούλευε για πολλά χρόνια ως οικονόµος. Η τεταµένη σχέση µητέρας και κόρης, µε µνήµες που αναδύονται από το επώδυνο παρελθόν, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις.


Έντονη τάση φυγής την κυριεύει. Να φύγει ναι, αλλά για πού; Και τότε ένα τυχαίο όπως πιστεύει συναπάντηµα έρχεται να σπείρει µέσα της την επιθυµία για «τον δρόµο των αστεριών». Αποφασίζει να διανύσει το Καµίνο, τον πασίγνωστο από τον Μεσαίωνα δρόµο προσκυνήµατος προς τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Σαντιάγο ντε Κοµποστέλα της Ισπανίας.

Χαράσσει μια σχεδόν υπαρξιακή πορεία, όπου η Στελλίνα οδηγείται βήµα βήµα, µέσα από συνεχείς αναδροµές στο οδυνηρό παρελθόν, σ’ ένα υπαρξιακό ταξίδι που θα τη φέρει στον τελικό προορισμό – τον εαυτό της. Ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή σου υπό πιο ουσιαστική οπτική και να χαράξεις πιο συνειδητή πορεία για τη νέα χρονιά.

 

 

Το επόμενο βιβλίο, «Όσα κρατήσαμε κρυφά» της Lara Prescott, είναι απόλυτα εθιστικό, άκρως απολαυστικό, ερεθιστικό, καθηλωτικό. Βρισκόµαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέµου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαµβάνεται. Είναι η ερωµένη και µούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσηµου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα µυθιστόρηµα µε τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριµεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. H CIA οργανώνει µια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ. Οι πράκτορες που θα αναλάβουν να τη φέρουν σε πέρας δεν είναι παρά δυο δακτυλογράφοι –η γοητευτική Σάλι που διαθέτει σχετική εµπειρία και η ταλαντούχα αλλά πρωτάρα Ιρίνα– των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα.



Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγµού. Μια ιστορία για τον πόλεµο λέξεων µεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Κυρίως όµως, µια ιστορία αγάπης. Όπως έγραψαν και στο Publishers Weekly: «Μέσα από τις ξεκάθαρες εικόνες και τη ζωντανή αφήγηση η Prescott πλάθει µια τολµηρή µεταφεµινιστική εικόνα του Ψυχρού Πολέµου. Από τον Σπούτνικ ως την γκλάσνοστ και από το γραµµατειακό προσωπικό ως τα γκούλαγκ, η συγγραφέας γράφει ένα ευφυές µυθιστόρηµα γεµάτο δράση που δεν µπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Αυτό το εκπληκτικό ντεµπούτο είναι ταυτόχρονα κατασκοπική ιστορία, εκδοτικό θρίλερ και µια ιστορία αγάπης πέρα από τα καθιερωµένα». Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή αλλά παραμένει επίκαιρο και θα σε κάνει να σκεφτείς πώς κι εσύ να αρχίσεις να αξιοποιείς πιο αποτελεσματικά το υπερόπλο που λέγεται «λέξεις».

 

 

Το επόμενο βιβλίο, το «Μητέρες: Μια αντισυμβατική ιστορία» της Sarah Knott, εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας ανά τους αιώνες. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί κι ο υπότιτλος πρόκειται για μια αντισυμβατική ιστορία, και δεν χρειάζεται να έχεις γίνει μαμά ή να είναι στα σχέδιά σου για να το αφήσεις να μιλήσει μέσα σου. Διαβάζεται ως προσωπική εμπειρία ή ως ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, καθώς σε καθηλώνει από την αρχή ως το τέλος. Η συγγραφέας καταφέρνει με μοναδική μαεστρία να αφηγηθεί μια κοινωνική ιστορία με δύναμη και ατόφιο λυτρωτικό συναίσθημα.

 

 

Με γνώμονα το δικό της βίωμα, από την αποβολή ως την κύηση, τον τοκετό και τη βρεφική ηλικία των δύο της παιδιών, η Sarah Knott διερευνά την ολοένα μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων. Αντλώντας στοιχεία από μια ετερόκλητη συλλογή τεκμηρίων –ανολοκλήρωτα γράμματα, βιαστικές ημερολογιακές καταχωρίσεις, δικαστικά αρχεία και μια φιγούρα σε μια ζωγραφιά– το βιβλίο αυτό διασώζει και ζωντανεύει τις χαμένες ιστορίες των συνηθισμένων γυναικών, των συνηθισμένων μητέρων.

Διαφωτιστικό, στοχαστικό και συγκινητικό, ένα βιβλίο ύμνος για τον πιο δυνατό ανθρώπινο δεσμό. Ίσως ήρθε η ώρα να συμφιλιωθείς με τη μαμά σου ή να δεις τη δική σου σχέση με τη μητρότητα με άλλη ματιά, άλλωστε η αρχή της νέας χρονιάς ενδείκνυται για αναστοχασμό και αναθεωρήσεις.

 

 

Το τελευταίο βιβλίο είναι επίσης διαφωτιστικό και αναφέρεται σε ένα θέμα που ακόμα και στις μέρες μας θεωρείται απαγορευμένο… Τι συμβαίνει με τους κολπικούς οργασμούς και το σημείο G; Μπορεί το ψωμί, η μπίρα ή το κρασί να προκαλέσουν μυκητιασικές λοιμώξεις; Πώς πρέπει να πλένω τα εσώρουχά μου; Πώς προκαλεί καρκίνο μία λοίμωξη από HPV; Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον κόλπο; Πότε είναι ανησυχητικές οι κολπικές εκκρίσεις; Να μερικά από τα πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα, τα οποία ωστόσο καλύπτει ένα νέφος παραπληροφόρησης και ταμπού. «Η βίβλος του κόλπου - Αιδοίο και Κόλπος: Διαχωρίζοντας τον Μύθο από την Ιατρική» της Jen Gunter είναι ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που θα γίνει ο αξιόπιστος οδηγός σου. Με χιούμορ, αλλά με επιστημονικές έγκυρες γνώσεις, στις σελίδες του θα λύσεις απορίες, θα βρεις απαντήσεις που θα καλύπτουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, χωρίς να κινδυνεύεις να πέσεις θύμα κακής πληροφόρησης – γιατί κακά τα ψέματα, στις μηχανές αναζητήσεις μπορείς να βρεις απαντήσεις σχεδόν για τα πάντα, αλλά δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη ότι έχεις βρει τη σωστή!

 

 

Αυτές τις γιορτές απόλαυσέ τες με όλες σου τις αισθήσεις, βγες για λίγο από την πρίζα, πρόσφερε στον εαυτό σου μερικές πολύτιμες στιγμές unplugged, χωρίς τον θόρυβο της επικαιρότητας και της υπερπληροφόρησης. Κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ, στο κρεβάτι ή στην πολυθρόνα σου, φτιάξε το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα, και αφέσου στη σιωπή, ή με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων που θα εξακολουθεί πάντα να είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο αλλά και ο πιο συναρπαστικός προορισμός!

Καλές γιορτές και καλή χρονιά!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

ΒΙΒΛΙΟ

«Στο ξάφνιασμα της άνοιξης…» «…εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»

Ποιητές και ποιήτριες δέχθηκαν την πρόκληση των Αγγελική Λάλου και Αναστασία Γκίτση να «συνομιλήσουν» με τον στίχο του Τίτου Πατρίκιου «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», απολαύστε το αποτέλεσμα που έγινε μια υπέροχη ανθολογία

ΒΙΒΛΙΟ

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα» Οδυσσέας Ελύτης

Ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος Έλληνας ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson