Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα του φετινού βραβείου Booker

13 βιβλία διεκδικούν προς το παρόν το βραβείο Booker 2022



Η μακρά λίστα του φετινού βραβείου Booker, που περιγράφεται ως «προκλητική, διεγερτική, εκπληκτική, τροφή για σκέψη» από την προεδρία των κριτών, και περιέχει τους νεότερους και γηραιότερους συγγραφείς που προτάθηκαν ποτέ για το βραβείο.

Η Leila Mottley, μόλις 20 ετών, και ο Alan Garner, που είναι 87, είναι μεταξύ των 13 συγγραφέων που θα μπουν στη μακρά λίστα για το φετινό βραβείο, το οποίο ο πρόεδρος των κριτών Neil MacGregor είπε ότι προσφέρει «ιστορία, μύθο και παραβολή, φαντασία, μυστήριο, προβληματισμό και συγκινήσεις".

Οι κριτές διάβασαν συνολικά 169 υποβολές. Ο ΜακΓκρέγκορ είπε ότι τα βιβλία που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι «εξαιρετικά καλογραμμένα και προσεγμένα» και «μας φαίνεται ότι εκμεταλλευόμαστε και επεκτείνουμε αυτό που μπορεί να κάνει η γλώσσα».

Η λίστα αυτή τη φορά δεν έχει «μεγάλα ονόματα» – τα προηγούμενα χρόνια είχαν προταθεί συγγραφείς, όπως η Hilary Mantel και ο Kazuo Ishiguro – με τον Garner να είναι μεταξύ των πιο διάσημων συγγραφέων που έκαναν την περικοπή. Είναι περισσότερο γνωστός για το βραβευμένο μυθιστόρημα του 1967 The Owl Service.

Ο Garner βρίσκεται στη λίστα για το Treacle Walker, για ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Τζο που τον επισκέπτεται ένας περιπλανώμενος θεραπευτής, πυροδοτώντας μια απίθανη φιλία. Αν συνεχίσει να κερδίζει, ο Garner θα ήταν ο γηραιότερος νικητής που έγινε ποτέ, κλείνοντας τα 88 την ημέρα της τελετής απονομής του φετινού βραβείου.

https://www.instagram.com/p/CgenOvZoGsj/

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Mottley, ο νεότερη συγγραφέας που μπήκε ποτέ στη μακρά λίστα. Το ρεκόρ κατείχε προηγουμένως ο Jon McGregor. Ήταν 26 ετών όταν το ντεμπούτο του If Nobody Speaks of Remarkable Things μπήκε στη λίστα το 2002. Η Mottley έγραψε το Nightcrawling όταν ήταν 17, εμπνευσμένη από μια πραγματική υπόθεση αστυνομικών που κακοποίησαν σεξουαλικά μια νεαρή γυναίκα στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Η Mottley είναι ένας από τους έξι Αμερικανούς συγγραφείς που μπήκαν στη φετινή λίστα, μαζί με τους Hernan Diaz, Percival Everett, Karen Joy Fowler, Selby Wynn Schwartz και Elizabeth Strout. Στη λίστα είναι επίσης η NoViolet Bulawayo, η οποία γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε αλλά τώρα ζει στις ΗΠΑ. Η κυριαρχία τους μπορεί κάλλιστα να αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την απόφαση να ανοίξει το βραβείο Booker στους Αμερικανούς συγγραφείς το 2014.

Υπάρχουν τρεις Βρετανοί στη λίστα – ο Garner, η Maddie Mortimer και ο Σκωτσέζος συγγραφέας Graeme Macrae Burnet – καθώς και δύο συγγραφείς από την Ιρλανδία: η Claire Keegan και η Audrey Magee. Την τελευταία θέση παίρνει ο Shehan Karunatilaka, ο οποίος είναι ο δεύτερος υποψήφιος από τη Σρι Λάνκα σε δύο χρόνια.

https://www.instagram.com/p/Cge410ZvNL3/

Το Mottley's Nightcrawling είναι ένα από τα τρία ντεμπούτα της λίστας, μαζί με τους Maps of Our Spectacular Bodies της Mortimer και το After Sappho της Schwartz. Το μυθιστόρημα της Mortimer, το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας με καρκίνο που προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ασθένειά της και η αφήγηση γίνεται εν μέρει από τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα της, κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Desmond Elliot. Το After Sappho ξεκινάει στην Ιταλία της δεκαετίας του 1880, παρουσιάζοντας το μωρό που θα μεγαλώσει για να γίνει η Ιταλίδα ποιήτρια Λίνα Πολέττι, και προχωρά στο πέρασμα του χρόνου αναδεικνύοντας πρωτοποριακές συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως οι Βιρτζίνια Γουλφ, Ζοζεφίν Μπέικερ και Ράντκλιφ Χολ.

https://www.instagram.com/p/CgjeTcBrwD1/

Τέσσερις συγγραφείς – Bulawayo, Fowler, Burnet και Strout – έχουν προταθεί για το βραβείο και στο παρελθόν.

Το Bulawayo περιλαμβάνεται στο Glory, το οποίο αφηγείται μια χορωδία ζώων και εμπνέεται από τη Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ. Ως απάντηση στην πτώση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, περιγράφει ένα πραξικόπημα που ανατρέπει τον Old Horse ως ηγέτη μετά από 40 χρόνια στην εξουσία, μαζί με την περιφρονημένη σύζυγό του, έναν γάιδαρο που ονομάζεται Marvelous.

https://www.instagram.com/p/CgfBmgWvAX7/

Ο Burnet, ο οποίος προκρίθηκε για το βραβείο το 2016 για το His Bloody Project, είναι φέτος στη μεγάλη λίστα για το Case Study, για μια γυναίκα που πιστεύει ότι ένας χαρισματικός ψυχοθεραπευτής έχει οδηγήσει την αδερφή της στην αυτοκτονία. Το Oh William! της Strout είναι μέρος της σειράς της Lucy Barton όπου τώρα βλέπουμε την ηρωίδα να επανασυνδέεται με τον πρώτο της σύζυγο. Ήταν με το πρώτο της βιβλίο της Lucy Barton, My Name is Lucy Barton, που η Strout προκρίθηκε για το Booker το 2016.

https://www.instagram.com/p/CgiSpCvAZsW/

Το Fowler's Booth είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τον άνδρα που πυροβόλησε τον Abraham Lincoln, τον John Wilkes Booth και την οικογένειά του. Ο Fowler είχε προηγουμένως επιλεγεί το 2014 για το We Are All Completely Beside Ourselves. Επίσης, μια πραγματική ιστορία είναι το The Trees του Everett, στο οποίο οι ντετέκτιβ ερευνούν μια σειρά δολοφονιών στο Money του Μισισιπή, όπου ο Emmett Till είχε λιντσαριστεί 65 χρόνια νωρίτερα.

https://www.instagram.com/p/Cgjdhl9opM9/

Το πιο σύντομο βιβλίο στη λίστα είναι το Small Things Like These 116 σελίδων του Keegan, που διαδραματίζεται ενόψει των Χριστουγέννων του 1985 σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Ο άλλος Ιρλανδός συγγραφέας Magee μπαίνει στη λίστα για το The Colony, όπου δύο άντρες περνούν το καλοκαίρι σε ένα αραιοκατοικημένο νησί, ενώ ο Hernan Diaz είναι στη λίστα του Trust, με επίκεντρο έναν μεγιστάνα της Wall Street της δεκαετίας του 1920. Η λίστα συμπληρώνεται από το The Seven Moons of Maali Almeida του Karunatilaka, για έναν πολεμικό φωτογράφο που παγιδεύεται στη φρίκη του εμφυλίου πολέμου.

Ο ΜακΓκρέγκορ είπε ότι τα βιβλία της λίστας «αντανακλούν τις ανησυχίες του πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια», αναφέροντας πώς «φανταζόμαστε την ασθένεια ως ζωντανό εχθρό που πρέπει να καταπολεμηθεί σε καθημερινή βάση, ζητήματα φυλετικής και φυλετικής αδικίας , και την ευθραυστότητα της πολιτικής τάξης».

https://www.instagram.com/p/Cgh04rPgkCu/

Δύο μεγαλύτερα θέματα που προέκυψαν, είπε, είναι «o βαθμός στον οποίο οι ατομικές ζωές διαμορφώνονται και καθορίζονται από μακρές ιστορικές διαδικασίες» και «η άπιαστη φύση της αλήθειας: όχι με την έννοια ότι ζούμε σε έναν κόσμο μετά την αλήθεια, αλλά επιδεικνύοντας την επιμονή, την ενέργεια και τον σκεπτικισμό που απαιτούνται για να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αλήθεια, και έτσι στη σωστή κατανόηση, είτε ενός συγκεκριμένου προσώπου είτε ενός εμφυλίου πολέμου που καταστρέφει το έθνος».

Η Gaby Wood, διευθύντρια του ιδρύματος Booker Prize, δήλωσε: «Οι κριτές του Booker 2022 προέρχονται από πολύ διαφορετικές γωνιές του αναγνωστικού κόσμου, ωστόσο από τη στιγμή που συναντήθηκαν έχουν απολαύσει ο ένας τις απόψεις του άλλου και χαίρονται ο ένας με την παρέα του άλλου.

https://www.instagram.com/p/CgiLnQ-AF6e/

«Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο βιβλίων που μερικές φορές είναι σοβαρά αλλά ποτέ μελαγχολικά, των οποίων οι συγγραφείς σε απασχολούν με την εξυπνάδα τους, ακόμα κι όταν απορροφάς το δραματικό, οδυνηρό ή προκλητικό θέμα τους. Σε αυτό το παιχνιδιάρικο, φόρμας ή τόνου, η φετινή μυθοπλασία είναι στα καλύτερά της».

https://www.instagram.com/p/CgiKOCGgpIz/

Η σύντομη λίστα των έξι βιβλίων θα ανακοινωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου:

Η μεγάλη λίστα για Booker prize 2022:

Glory, NoViolet Bulawayo

Glory - Book Odyssey

Trust, Hernan Diaz

Trust - Book Odyssey

The Trees, Percival Everett

The Trees - Book Odyssey

Booth, by Karen Joy Fowler

Booth - Book Odyssey

Treacle Walker, Alan Garner

Treacle Walker - Book Odyssey

The Seven Moons of Maali Almeida, Shahan Karunatilaka

The Seven Moons of Maali Almeida - Book Odyssey

Small Things Like These, Claire Keegan

Small Things Like These: 'Absolutely beautiful'-Douglas Stuart, author of Shuggie Bain - Book Odyssey

Case Study, Graeme Macrae Burnet

Case Study - Book Odyssey

The Colony, Audrey Magee

The Colony - Book Odyssey

Maps of Our Spectacular Bodies, Maddie Mortimer

Maps of Our Spectacular Bodies - Book Odyssey

Nightcrawling, Leila Mottley

Nightcrawling : 'An electrifying debut' - Book Odyssey

After Sappho, Selby Lynn Schwartz

After Sappho - Book Odyssey

Oh William!, Elizabeth Strout

Oh William! - Book Odyssey

Booker prize longlist of 13 writers aged 20 to 87 announced | Booker prize 2022 | The Guardian

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

ΒΙΒΛΙΟ

««Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου» Maya Angelou

Η εμβληματική Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 και το πνεύμα της παραμένει πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα