Μπορεί να χρησιμοποιούν υποτιμητικά την έκφραση "δεν ξέρει να βράζει ούτε αυγό" για κάποιον που δεν έχει ιδέα από μαγειρική, όμως ακόμη και το βράσιμο ενός αυγού έχει τα κόλπα του. Ειδικά αν σου αρέσει να το απολαμβάνεις όπως στα παιδικά χρόνια σου - βλέπε μελάτο.
Για μελάτο αυγό:
1. Το βάζεις σε ένα κατσαρολάκι/μπρίκι, σε νερό που μόλις έχει αρχίσει να βράζει και που ίσα ίσα το σκεπάζει.
2. Το αφήνεις ακριβώς για 3 λεπτά να βράσει.
3. Το βγάζεις και το βουτάς σε κρύο νερό. Έτσι, θα πατήσεις αυτομάτως "παύση" στη διαδικασία βρασίματός του!
Για σφιχτό αυγό:
Βάλε το χρονόμετρο στα 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι. Αν παρατηρήσεις ένα πράσινο περίγραμμα ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι, αυτό σημαίνει ότι παράβρασε.