ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ποια είναι η μαγική λέξη στη μαγειρική;
Πες "σουσάμι άνοιξε".
Μπορεί να έχει επικρατήσει στην αγορά το λευκό σουσάμι, το ήξερες όμως ότι στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Μακεδονία η καλλιέργεια μιας ποικιλίας σε καφέ σκούρο χρώμα; Μέχρι σήμερα μπορείς να τη βρεις σε ενημερωμένα μπακάλικα.
Σε όποιο χρώμα πάντως κι αν χρησιμοποιήσεις το σουσάμι στη μαγειρική (ή και τη ζαχαροπλαστική), να ξέρεις ότι εκτός από νόστιμο είναι και καλή πηγή Ω-3 και Ω-6 λιπαρών. Να πού ταιριάζει:
1. Μπορείς να το πασπαλίσεις σε φαγητά με ζύμη, όπως ψωμί, κουλούρια, κουλουράκια και πίτες. Εναλλακτικά, πρόσθεσέ το μέσα στο μείγμα της ζύμης.
2. Ρίξε το σε μαρινάδες για κρέατα και θαλασσινά, σε συνδυασμό με χυμό πορτοκάλι και σάλτσα σόγιας.
3. Πασπάλισε με σουσάμι σαλάτες και βραστά λαχανικά.
4. Όταν φτιάχνεις σάλτσες π.χ. από μέλι και μουστάρδα για να δημιουργήσεις κρούστα σε φτερούγες κοτόπουλο ή πανσέτες, αφού αλείψεις με αυτές το κρέας, πασπάλισέ το με σουσάμι και βάλε το να ψηθεί.