Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τι να γράφει η τούρτα γενεθλίων;

Τι να γράψω πάνω στην τούρτα γενεθλίων; 


Γεωργία Κοντού

Μήπως το πιτσιρίκι σου έχει τα πρώτα του γενέθλια και δεν μπορεί να σβήσει ακόμη κεράκια, αλλά εσύ θέλεις να του κάνεις μια σπέσιαλ έκπληξη; Ή μήπως έχεις εσύ γενέθλια... και δεν έχεις διάθεση να σβήνεις (για μία ακόμη χρονιά) κεράκια; Ή μήπως τα κεράκια σου φαίνονται ενοχλητικά γενικώς, γιατί στάζουν πάνω στην τούρτα και καταστρέφουν το γλάσο (ή είναι πλέον τόσο πολλά, ώστε δεν χωρούν στην τούρτα);

Πώς θα κάνεις μια τούρτα γενεθλίων να ξεχωρίσει από τις άλλες.

Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορείς φέτος να γράψεις την ηλικία πάνω στην τούρτα με πολύχρωμα τρουφάκια! Πάρε κουπάτ (κόφτες μπισκότων) σε σχήμα αριθμών (μπορείς να τα βρεις εδώ), ακούμπησέ τα πάνω στο γλυκό και γέμισέ τα με τρουφάκια. Προτού αποσύρεις τα κουπάτ, πίεσε τα τρουφάκια ώστε να κολλήσουν καλά στο γλάσο. Ιδανική είναι μια ανοιχτόχρωμη επικάλυψη όπως της φωτό, που θα αναδείξει περισσότερο τα τρουφάκια. Χρόνια πολλά!

pwsthaftiakseisarithmouspanwstintourtagenethliwn1.jpg

Πηγή: This Little Life of Mine

Τι να γράφει η τούρτα γενεθλίων;

Έχεις όλη την καλή διάθεση να φτιάξεις το τιραμισού που έταξες στην κόρη, αλλά εκεί που νομίζεις πως έχεις σαβαγιάρ στο ντουλάπι, το ανοίγεις, ψάχνεις και τα σαβαγιάρ πουθενά. Τι κάνεις; Ένα δικό σου παντεσπάνι. Και μιας και θα φτιάξεις παντεσπάνι, μήπως να κάνεις το τιραμισού τούρτα; Θα ενθουσιαστούν κι οι φίλες της... Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη τουρτίτσα, ωστόσο εσείς φτιάξτε τη σε κάθε περίπτωση που σηκώνει γλυκό. 

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 x 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto 

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

2. Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

4. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

5. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

6. Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

7. Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

8. Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

 

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας