Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ρολά κρέπας με καραμελωμένα μήλα

Γαλλικές κρέπες με μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! 



Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 15 λεπτά

Μερίδες: 12 κρέπες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

4 μεγάλα αυγά

1/4 φλιτζάνι (50 γρ.) λιωμένο βούτυρο

2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα ή περισσότερο, εάν χρειάζεται

2 κουταλιές λάδι για μαγείρεμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

2/3 φλιτζάνι (160 ml) κρέμα γάλακτος

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο, σε κύβους

2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

4 μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και πυρήνα και κομμένα σε κύβους

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο

μισό φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή μπράντι (προαιρετικά)

kprepes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

Ρίχνεις αλεύρι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνεις ένα πηγάδι στο κέντρο. Προσθέτεις τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο (και προαιρετικά ζάχαρη εάν θέλεις). Χτυπάς δυνατά ξεκινώντας από το κέντρο και αρχίζεις αργά να ρίχνεις λίγο γάλα, ανακατεύοντας καθώς ρίχνεις, για να διατηρήσεις το κτύπημα απαλό. Ρίχνεις το υπόλοιπο γάλα μέχρι να μοιάζει λείο. Καλύπτεις το μπολ και το αφήνεις να καθίσει για 2 ώρες. *

Ζεσταίνεις ένα σκεύος ή τηγάνι για κρέπες και λιπαίνεις με λάδι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας. Ρίξε μια κουτάλα του μείγματος, γέρνοντας το τηγάνι προς όλες τις κατευθύνσεις για να διανείμετε καλά τη ζύμη. Τηγανίζεις μέχρι να μαγειρευτεί η επιφάνεια, στη συνέχεια γυρνάς και από την άλλη πλευρά για περίπου ένα λεπτό, ή έως ότου η κρέπα γίνει ελαφρώς ξανθή. Επαναλαμβάνεις με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάλε τις κρέπες σε μια πιατέλα και κάλυψε με αλουμινόχαρτο μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

Προσθέτεις σε ένα λεπτό στρώμα τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα, με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Θερμαίνεις σε μέτρια φωτιά χωρίς ανάδευση ή επαφή.

Όταν η ζάχαρη μαυρίζει λίγο κάτω, χρησιμοποίησε μια ξύλινη σπάτουλα για να ανακατέψεις πολύ απαλά σε αυτούς τους «σβώλους ζάχαρης» σε μικρούς κύκλους. Σιγά-σιγά, αυτοί οι σβώλοι ζάχαρης θα μετατραπούν σε σάλτσα καραμέλας και θα γίνουν μεγαλύτεροι. Συνεχίζεις μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχει ελαφρώς καστανό χρώμα (η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 300 ° F ή 150 ° C).

Αφαίρεσε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη βαριά κρέμα (που είχε προηγουμένως θερμανθεί για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων) σε 2 ή 3 προσθήκες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτεις το βούτυρο, το θαλασσινό αλάτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. **

Γαρνίρεις τις κρέπες με την αλατισμένη καραμελωμένη σάλτσα και τύλιξέ τες σφιχτά. Τοποθέτησέ τες σε ένα πιάτο, κάλυψε με μεμβράνη και τοποθέτησέ τεν στον καταψύκτη για να σκληρύνουν λίγο και να έχουν ένα καθαρό κόψιμο αργότερα. Εν τω μεταξύ, ετοίμασε τα καραμελωμένα μήλα.

krepesmekaramelomenomilob

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

Σε ένα μεγάλο σκεύος με βαρύ πυθμένα, λιώσε τα μήλα με βούτυρο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Κάλυψε με ζάχαρη και άφησε τα μήλα να επικαλυφθούν με τη σάλτσα καραμέλας, ανακατεύοντας απαλά που και πού. Πρόσθεσε μια κουταλιά ή ένα σφηνάκι μπράντι ή κονιάκ εάν θέλεις.

Όταν είναι έτοιμα, αφαίρεσε το σκεύος από τη φωτιά και πρόσθεσε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για να αποτρέψεις τη σκλήρυνση των καραμελωμένων μήλων.

Αφαίρεσε τις τυλιγμένες κρέπες από τον καταψύκτη, κόψε τις άκρες και πέταξε τες (ή μπορείς να τις αμέσως αμέσως!). Κόψε τα υπόλοιπα ρολά σε 3 έως 4 κομμάτια το καθένα (δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος) και τοποθέτησέ τα όρθια σε κάθε πιατέλα, σαν σούσι.

Πρόσθεσε τα καραμελωμένα μήλα γύρω από τα ρολά κρέπας και περίχυσε λίγο αλατισμένη σάλτσα καραμέλας εδώ και εκεί. Και μμμ ο λα λα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Μην παραλείψεις αυτό το μέρος, ή εάν ξεμένεις από χρόνο άφησε το μείγμα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ελαφρύτερες κρέπες στην υφή.

** Τι γίνεται αν η αλατισμένη καραμέλα σκληρύνει; Μην ανησυχείς, αυτό συμβαίνει, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που προετοιμάζεις αλατισμένη σάλτσα καραμέλας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος να το διορθώσεις. Τοποθέτησε την καραμέλα πίσω στην κατσαρόλα με μερικές κουταλιές της σούπας κρύο νερό και μερικές επιπλέον σταγόνες χυμό λεμονιού. Άφησε να λιώσει ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά καιρούς. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο γάλα που να εξατμιστεί και να λιώσει σε χαμηλή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ξανά λείο. Σύντομα θα γίνεις εξπέρ στην παραγωγή αλατισμένης καραμελωμένης σάλτσας!

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Μετά τις καραντίνες άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο να φτιάχνεις ψωμί!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick’s day

Αν αγαπάς την Ιρλανδία, αυτά τα δύο κοκτέιλ θα σε ταξιδέψουν νοερά

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια