Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μια τούρτα-όνειρο!

Τούρτα Tiramisu.


Γεωργία Κοντού

Έχεις όλη την καλή διάθεση να φτιάξεις το τιραμισού που έταξες στην κόρη, αλλά εκεί που νομίζεις πως έχεις σαβαγιάρ στο ντουλάπι, το ανοίγεις, ψάχνεις και τα σαβαγιάρ πουθενά. Τι κάνεις; Ένα δικό σου παντεσπάνι. Και μιας και θα φτιάξεις παντεσπάνι, μήπως να κάνεις το τιραμισού τούρτα; Θα ενθουσιαστούν κι οι φίλες της... Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη τουρτίτσα, ωστόσο εσείς φτιάξτε τη σε κάθε περίπτωση που σηκώνει γλυκό. 

Υλικά για ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων.: 23 x 23εκ.

Για τη βάση:

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 καψουλάκια βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

2 διπλούς εσπρέσο (κρύους)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto 

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

500γρ. τυρί Mascarpone

200γρ. κρέμα γάλακτος

2 αβγά μεγάλα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto

Για τη διακόσμηση

Κακάο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι σας και το τοποθετείτε πάνω του. Παίρνετε αβγοδάρτη στο χέρι και ξεκινάτε να ανακατεύετε το μείγμα με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα σας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.

2. Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ, προσθέτετε το μασκαρπόνε και ξεκινάτε να χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και δυναμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Το αφήνετε στο ψυγείο και ετοιμάζετε στο μεταξύ το παντεσπάνι.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οCστον αέρα, στρώνετε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός ρηχού ταψιού (το μεγάλο του φούρνου) και με ένα πινέλο το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο.

4. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 7-8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να τριπλασιάσει τον όγκο του. Στο ενδιάμεσο προσθέτετε και το άρωμα της βανίλιας. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και παίρνετε στο ένα χέρι μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και στο άλλο ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο ρίχνετε το αλεύρι. Ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι από τη μια στο μείγμα των αβγών και το ανακατεύετε με απαλές κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας από την άλλη, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.

5. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσατε και ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, το ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει.

6. Όταν είστε έτοιμοι να στήσετε την τούρτα, κόβετε μονοκόμματα ένα κομμάτι παντεσπάνι παίρνοντας για οδηγό το τσέρκι σας. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνο τσέρκι, εσείς ό,τι έχετε. Αυτό το κομμάτι το αφήνετε για να το βάλετε τελευταίο. Τοποθετείτε το τσέρκι στο κέντρο της πιατέλας σας και κόβετε από το υπόλοιπο παντεσπάνι 2-3 κομμάτια έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φτάσει να καλύψετε τον πάτο του τσερκιού σας στην πιατέλα. Τα τοποθετείτε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και με ένα πινέλο βρέχετε το παντεσπάνι.

7. Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα τιραμισού, κάνετε μια δεύτερη στρώση με το κομμάτι του παντεσπανιού που κόψατε πρώτο, το βρέχετε και αυτό με το μείγμα του καφέ και το σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να δέσει καλά μέχρι το σερβίρισμα.

8. Πριν σερβίρετε την τούρτα, την πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι και αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department