Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα θα φτιάξουμε το ριζότο της άνοιξης!

Ριζότο Πριμαβέρα.


Γεωργία Κοντού

Το ριζότο primavera, έχει τις ρίζες του στα ανοιξιάτικα λαχανικά από το Torcello ένα μικρό νησάκι στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας, με περιβόλια και κήπους που εφοδιάζει λαχανικά και φρούτα την κεντρική αγορά της πόλης. 

Συστατικά:

1 σκελίδα σκόρδο

150 γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

1 μεγάλη αγκινάρα καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες

2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους

6 -8 πράσινα σπαράγγια κομμένα στην μέση

Μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος)

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

(προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και μια μικρή χούφτα καθαρισμένο φρέσκο αρακά)

Αλάτι, πιπέρι

250 γρ. Ρύζι Arborio

1.5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

150 ml Λευκό κρασί

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

45 γρ. βούτυρο

80 γρ φρεσκοτριμένη παρμεζάνα

Αλάτι πιπέρι

Οδηγίες:

Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο.

Μετά από ένα λεπτό το βγάζετε και προσθέτετε τα μανιτάρια.

Τα σοτάρετε για 5 με 6 λεπτά ή όσο να εξατμιστεί τελείως το νερό που θα βγάλουν.

Προσθέτετε την αγκινάρα και σοτάρετε για 5 λεπτά.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, άλλα 2 λεπτά

Προσθέτετε τα σπαράγγια τα κολοκυθάκια την πιπεριά και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Δυναμώνετε την φωτιά και τα  σοτάρετε για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα αποσύρετε από την φωτιά, αδειάζοντάς τα σε ένα κρύο σκεύος.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο βαρύ σκεύος μέχρι να γίνει διαφανές αλλά να μην καεί.

Προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το κρασί ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε μία κουτάλα ζεστού ζωμού (τον ζωμό θα πρέπει να τον κρατάμε ζεστό σε διπλανή κατσαρόλα).

Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, παίρνει περίπου 22 λεπτά μέχρι να γίνει.

Κάθε φορά που εξατμίζεται ο ζωμός, προσθέτουμε μια κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς και ούτω καθεξής – δεν πρέπει το ριζότο να μείνει στεγνό.

Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε.

Στα 20 λεπτά δοκιμάζουμε. Το ρύζι θα πρέπει να έχει χυλώσει αλλά ο κόκκος του να «κρατάει». 

Αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Το κρατάμε σκεπασμένο για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Την συνταγή αυτή την φτιάξαμε  στα μαθήματα μαγειρικής που δίνονται στο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Διαβάστε πληροφορίες εδώ

Από Μίνα Κακανιά

Πηγή: Gourmed.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30