ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Γαύρος μαρινάτος
Ένας μεζές πικάντικος και νόστιμος, κατάλληλος να συνοδεύσει τα καλοκαιρινά βράδια το ουζάκι μας.
Γίνεται εύκολα, η μόνη πρόκληση είναι να φιλετάρουμε τα ψαράκια, κάτι που αν θελήσουμε είναι μια απλή, ίσως μόνο χρονοβόρα διαδικασία: Τραβάμε από το κεφαλάκι ως κάτω στην ουρά προσπαθώντας να αφαιρέσουμε όλο το κόκαλο, χωρίς να χωρίσουμε το ψάρι, παρά μόνο από τη μία πλευρά.
Αφού τελειώσουμε το φιλετάρισμα, πλένουμε καλά τα ψαράκια, τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω σ' ένα τάπερ και αλατίζουμε ελαφρά με λεπτό αλάτι. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση με το ανοιχτό μέρος προς τα κάτω και αλατίζουμε.
Όταν τελειώσουν τα γαυράκια,τα καλύπτουμε ως επάνω με ξύδι, κλείνουμε το τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (ανάλογα το γούστο πόσο "ψημένα" τα θέλουμε). Κατόπιν πετάμε το περισσότερο ξύδι κρατώντας 4-5 κουταλιές και γεμίζουμε με σπορέλαιο το τάπερ.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση με σκελίδες σκόρδο, τσίλι και μαϊντανό.