Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα πορτοκάλι

Μια λίγο διαφορετική και πολύ αρωματική εκδοχή του γαλακτομπούρεκου.


Γεωργία Κοντού

Πολύ πορτοκαλένιο λέμε. Έχω αντικαταστήσει ένα μέρος του γάλακτος με χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν είναι χλιαρό είναι η καλύτερη στιγμή να το απολαύσετε. 

Υλικά για 12-14 άτομα

500γρ. φύλλο κρούστας

150γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 πορτοκάλια ξύσμα και χυμό (250ml)

1 φλιτζάνι ζάχαρη

4 αβγά 

½ φλιτζάνι αλεύρι

½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

25γρ. βούτυρο φρέσκο  

Για το σιρόπι

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι νερό

το χυμό από 1 λεμόνι

1 ξύλο κανέλας 

Εκτέλεση

1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το χυμό του πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.

2. Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ξύσμα των πορτοκαλιών, τη βανίλια και το μείγμα των αβγών. Ξεκινάτε να ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε τότε το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

3. Στρώνετε τα μισά φύλλα της κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα τοποθετείτε σταυρωτά και αφήνετε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα διπλώνετε στη μέση έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.

4. Απλώνετε από πάνω τη χλιαρή κρέμα, φέρνετε από πάνω τα φύλλα που εξέχουν από έξω, βουτυρώνετε τις άκρες και σκεπάζετε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχετε 12 σειρές φύλλων.

5. Χαράζετε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες (τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια), χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

6. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

7. Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.  

8. Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνετε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη