Skip to main content

00_Pets n

6 ερωτήσεις για τη στείρωση

Σκέφτεσαι να στειρώσεις τον σκύλο ή τη γάτα σου; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχεις.


Γεωργία Κοντού

1. Σε ποια ηλικία είναι καλύτερο να γίνεται; Η γόνιμη ηλικία στις γάτες αρχίζει γύρω στους 6 μήνες, ενώ στους σκύλους στους 6-8 μήνες. Αν έχεις γάτα, το προτιμότερο είναι να τη στειρώσεις στους 6. Αν έχεις σκύλο, καλύτερα περιμένεις να κλείσει το πρώτο έτος του, ώστε να μην του στερήσεις τις σεξουαλικές ορμόνες που θα συμβάλουν στη φυσιολογική σωματική ανάπτυξή του. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.

2. Μήπως να περιμένω να γεννήσει μία φορά; Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα θηλυκά θα πρέπει να γεννούν τουλάχιστον μία φορά προτού στειρωθούν.

3. Μήπως η στείρωση κρύβει μακροπρόθεσμα κινδύνους; Απεναντίας, η στείρωση προστατεύει τα ζώα από διάφορα προβλήματα υγείας: τα θηλυκά από παθήσεις όπως τον καρκίνο της μήτρας, των μαστών και των ωοθηκών, την πυομήτρα και τα αφροδίσια νοσήματα, τα αρσενικά από τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων. Μάλιστα ότι όσο νωρίτερα γίνει η στείρωση, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να πάθει το ζωάκι καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, οι μη στειρωμένες γάτες κινδυνεύουν από τον ιό FIV (AIDS της γάτας), ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μόνη παρενέργεια που μπορεί να παρουσιαστεί στα θηλυκά σκυλιά είναι σε σπάνιες περιπτώσεις ακράτεια ούρων. Αλλά αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί, αν η στείρωση γίνει μετά την πρώτη περίοδο του ζώου.

4. Πρέπει να στειρώνονται και τα αρσενικά ζώα; Ναι, γιατί όταν στειρώνονται δεν συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων και δεν κινδυνεύουν να χαθούν στον δρόμο, στην αναζήτηση παρτενέρ. Αν πάλι είναι κλεισμένα στο σπίτι, όταν είναι στειρωμένα δεν υποφέρουν.

5. Θα αλλάξει η προσωπικότητά του; Οι μόνες αλλαγές που παρατηρούνται είναι ότι γίνεται πιο ήρεμο και τρυφερό. Αν έχετε σκύλο, μην ανησυχείς ότι δεν θα είναι πλέον καλός φύλακας: δεν θα επηρεαστεί το ένστικτό του να προσέχει το σπίτι και τα αφεντικά του, ειδικά εφόσον τον έχεις εκπαιδεύσει.

6. Θα παχύνει; Είναι γεγονός ότι μετά τη στείρωση τα ζώα έχουν την προδιάθεση να πάρουν κιλά, κι αυτό γιατί αλλάζει ο μεταβολισμός τους λόγω έλλειψης ορμονών. Για να περιορίσεις τον κίνδυνο, μείωσε τις θερμίδες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής και αύξησε τη σωματική δραστηριότητά του.

Διαβάστε επίσης

00_Pets n

Επιστρέφει η γάτα όταν χαθεί;

Η γάτα που εξαφανίστηκε: 6 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν χαθεί το κατοικίδιό σου

00_Pets n

Παιδί και κατοικίδιο: ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις

...για να είναι όλοι ασφαλείς! 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός