Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η γοητεία των μεταμορφώσεων του Ewan McGregor

Στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του παραμένει γοητευτικός και πετυχημένος



Από ατίθασος νέος στο Trainspotting, θαρραλέος μαχητής του Star Wars, γοητευτικός κανταδόρος στο Moulin Rouge, οι μεταμορφώσεις του είναι πολλές στις πάνω από 50 συνολικά ταινίες της καριέρας του και οι επιτυχίες του είναι αμέτρητες.

Ο Γιούαν Γκόρντον ΜακΓκρέγκορ (Ewan Gordon McGregor), γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1971 και είναι Σκωτσέζος πολυβραβευμένος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου αλλά και τραγουδιστής.

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες υψηλού προϋπολογισμού, αλλά και σε ανεξάρτητες ταινίες. Είναι ίσως καλύτερα γνωστός για τον ρόλο του ως Μαρκ Ρέντον στο δράμα Trainspotting του 1996, όπου υποδυόταν έναν άντρα εθισμένο στην ηρωίνη, για το ρόλο του ως Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι στην τριλογία πρίκουελ του Πολέμου των Άστρων (1999–2005), ως Κρίστιαν στο κινηματογραφικό μιούζικαλ Moulin Rouge! (2001) και ως ο αφηγητής Έντουαρντ Μπλουμ στην ταινία του Τιμ Μπάρτον Big Fish: Απίθανες Ιστορίες (2003). Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις θεατρικές παραστάσεις Guys and Dolls (2005–07) και Οθέλος (2007–08).

Ο ΜακΓκρέγκορ κατατάχθηκε στην 36 θέση στη λίστα του περιοδικού Empire για το 1997 με τους 100 Κορυφαίους Κινηματογραφικούς Σταρ Όλων των Εποχών. Το 2018 κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού για την τηλεοπτική σειρά Fargo.

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές του φράσεις και στιγμές της καριέρας του:

 

Το πρόβλημα με τους κανόνες γονικής μέριμνας είναι το ότι δεν υπάρχουν. Αυτό το καθιστά τόσο δύσκολο.

 

Βρήκα τη σύντροφό μου και είμαι πραγματικά ερωτεύτηκα με τη γυναίκα μου, και έχουμε μια υπέροχη στιγμή, και μοιραστήκαμε μια μακρά ιστορία μαζί και τα παιδιά μας, και αυτό συνέβη απλώς.

 

Το συναίσθημά μου βλέποντας τον κόσμο είναι ότι πρόκειται να με αλλάξει οπωσδήποτε, ακριβώς το γεγονός ότι βρίσκομαι εκεί έξω και συναντώ ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς τρόπους ζωής.

 

Η επιτυχία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, τόσο επαγγελματικά όσο και στην προσωπική ζωή.

 

Ως παιδί όταν με πήγαιναν να δω παντομίμα ή στο θέατρο πάντα, πάντα θα ερωτευόμουν κάποιον στη σκηνή. Και θα ήθελα να κάνω έρωτα μαζί του.

 

Ό,τι κάνεις στο σετ σχετίζεται άμεσα με τη φαντασία σου όταν διαβάζεις το σενάριο για πρώτη φορά.

 

Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους ότι αν θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, αυτό είναι εντάξει, αλλά πρέπει να κάνουν κάτι άλλο πρώτα, να έχουν κάτι άλλο στο οποίο να μπορούν να επιστρέψουν. Δεν λειτουργεί έτσι, για μένα.

 

Το να δώσεις στα παιδιά ό,τι ζητούν είναι καταστροφική γονική μέριμνα. Δεν υπάρχει η αίσθηση για κάτι που κερδίζεται. Λυπάμαι, αλλά όταν είστε 12 ετών, δεν χρειάζεστε ένα νέο κινητό τηλέφωνο κάθε λίγους μήνες μόνο και μόνο επειδή βγαίνει ένα νέο.

 

Ήμουν εννέα χρονών όταν αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να κάνω.

 

 

Μου αρέσει η ιδέα να είμαι γλύπτης. Μόνο εγώ μόνος μου και το υλικό της πέτρας, κάνοντας κάτι - αυτή τη μοναχική αίσθηση της ύπαρξης.

 

Εκπαιδεύτηκα στο θέατρο και μου αρέσει το θέατρο. Έχω μια συγκίνηση να βλέπω οτιδήποτε ανεβαίνει στο θέατρο.

 

Βρίσκω τους πολιτικούς τόσο απελπιστικά βαρετούς. Δεν τους εμπιστεύομαι και δεν τους πιστεύω.

 

 

Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Σκωτσέζος.

 

Θέλω να κάνω ποιοτικά πράγματα αν μπορώ, με ενδιαφέροντα άτομα και καλά σενάρια. Αλλά μου είναι πολύ σημαντικό να πρόκειται για κάτι και να έχει κάτι να πει ουσιαστικό. Διαφορετικά, δεν ξέρω ποιο είναι το νόημα.

 

Έχω κάνει γυμνές σκηνές στο παρελθόν, δεν με ενόχλησε ποτέ ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας