Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το καλό φαγητό έχει να κάνει με τον κίνδυνο, την περιπέτεια» Anthony Bourdain

Ο σεφ που προσπάθησε να μάθει και να γυρίσει τον κόσμο μέσα από τη γευσιγνωσία κι έκανε το ταξίδι κομμάτι της τέχνης της ζωής



Ο Άντονι Μάικλ Μπουρντέν (Anthony Michael Bourdain), γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1956 - 8 Ιουνίου 2018) ήταν διάσημος Αμερικανός σεφ, celebrity, συγγραφέας και προσωπικότητα της τηλεόρασης, που πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές εκπομπές, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επικεντρώνονταν κυρίως στην κουζίνα, τον πολιτισμό και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις χώρες που επισκεπτόταν. Θεωρείτο ως ένας από τους σπουδαιότερους σεφ στον κόσμο. Αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού στα 61 του χρόνια, ενώ βρισκόταν στη Γαλλία για γυρίσματα.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Φαίνεται ότι όσο περισσότερα μέρη βλέπω και βιώνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ τον κόσμο να είναι. Όσο περισσότερο μαθαίνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο λίγο το γνωρίζω, πόσα μέρη έχω να πάω, πόσο περισσότερο πρέπει να μάθω».

 

«Το ταξίδι σε αλλάζει. Καθώς κινείστε σε αυτήν τη ζωή και σε αυτόν τον κόσμο αλλάζετε τα πράγματα ελαφρώς, αφήνετε σημάδια πίσω, όσο μικρά. Και σε αντάλλαγμα, η ζωή - και το ταξίδι - σας αφήνει σημάδια».

 

«Το ταξίδι είναι μέρος της εμπειρίας - μια έκφραση της σοβαρότητας της πρόθεσης κάποιου. Δεν παίρνεις απλώς το τρένο για τη Μέκκα».

 

«Εάν είστε είκοσι δύο, σωματικά ικανοποιημένοι, πεινασμένοι να μάθετε και να είστε καλύτεροι, σας καλώ να ταξιδέψετε - όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν ευρύτερα. Κοιμηθείτε στα πατώματα εάν πρέπει. Μάθετε πώς ζουν και τρώνε και μαγειρεύουν άλλοι άνθρωποι. Μάθετε από αυτούς - όπου κι αν πάτε».

«Αν είμαι υπέρμαχος για οτιδήποτε, πρέπει να είμαι σε κίνηση. Όσο μπορείτε, όσο μπορείτε. Πέρα από τον ωκεανό, ή απλά απέναντι από τον ποταμό. Ο βαθμός στον οποίο μπορείτε να περπατήσετε στα παπούτσια κάποιου άλλου ή τουλάχιστον να φάτε το φαγητό τους, είναι ένα πλεονέκτημα για όλους. Ανοίξτε το μυαλό σας, σηκωθείτε από τον καναπέ, προχωρήστε».

 

«Τα ταξίδια είναι για το υπέροχο βίωμα της αίσθησης του άγνωστου».

 

«Το ταξίδι δεν είναι πάντα όμορφο. Δεν είναι πάντα άνετο. Μερικές φορές πονάει, σπάζει ακόμη και την καρδιά σας. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Το ταξίδι σας αλλάζει. Θα σε αλλάξει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη σας, στη συνείδησή σας, στην καρδιά σας και στο σώμα σας. Παίρνετε κάτι μαζί σας. Ας ελπίσουμε ότι αφήνετε κάτι καλό πίσω».

 

«Είναι μια ενοχλητική πραγματικότητα που πολλά μέρη και γεγονότα αψηφούν την περιγραφή. Τα Άνγκορ Γουάτ και Μάτσου Πίτσου, για παράδειγμα, φαίνεται να απαιτούν σιωπή, όπως μια ερωτική σχέση για την οποία δεν μπορείτε να μιλήσετε ποτέ. Για λίγο αργότερα, ψάχνετε για λόγια, προσπαθώντας μάταια να συγκεντρώσετε μια ιδιωτική αφήγηση, μια εξήγηση, έναν άνετο τρόπο να διαμορφώσετε το πού ήσασταν και τι συνέβη. Στο τέλος, είστε απλά χαρούμενοι που ήσασταν εκεί - με τα μάτια σας ανοιχτά - και ζήσατε να το δείτε».

https://www.instagram.com/p/CP_MsoMn1e0/

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε την τέλεια εμπειρία ταξιδιού στην πόλη ή το τέλειο γεύμα χωρίς την προθυμία να βιώσετε και μια ταλαιπωρία. Νομίζω, και προσπαθώ πάντα να πιέζω τους ανθρώπους να επιτρέψουν αυτά τα πράγματα να συμβούν αντί να παραμείνουν σε κάποιο άκαμπτο δρομολόγιο διακοπών».

 

«Θέλουμε πραγματικά να ταξιδέψουμε σε ερμητικά σφραγισμένα οχήματα μέσω των αγροτικών επαρχιών της Γαλλίας, του Μεξικού και της Άπω Ανατολής, τρώγοντας μόνο σε Hard Rock Cafes και McDonald's; Ή θέλουμε να φάμε χωρίς φόβο, δοκιμάζοντας το τοπικό στιφάδο, το ταπεινό το μυστήριο κρέας της τακέριας, το ειλικρινά προσφερόμενο δώρο ενός ελαφριού ψητού κεφαλιού ψαριού; "

 

«Πιείτε έντονα με ντόπιους όποτε είναι δυνατόν».

 

«Τίποτα απροσδόκητο ή υπέροχο δεν είναι πιθανό να συμβεί αν έχετε ένα δρομολόγιο στο Παρίσι γεμάτο μόνο με το Λούβρο και τον Πύργο του Άιφελ».

 

«Τα σχέδια πρέπει να είναι εφήμερα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να απομακρυνθείτε από αυτά».

«Μαθαίνετε πολλά για κάποιον όταν μοιράζεστε μαζί ένα γεύμα».

 

«Το μπάρμπεκιου μπορεί να μην είναι ο δρόμος για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά είναι μια αρχή».

 

«Το σώμα σου δεν είναι ναός, είναι πάρκο ψυχαγωγίας. Απολαύστε τη βόλτα».

 

«Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να παίρνω τα τρόφιμα πολύ σοβαρά. Το φαγητό πρέπει να είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας».

 

«Νομίζω ότι το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και το τοπίο είναι εντελώς αδιαχώριστα».

 

«Έμαθα πριν από πολύ καιρό ότι η προσπάθεια μικροδιαχείρισης των τέλειων διακοπών είναι πάντα καταστροφή. Αυτό οδηγεί σε φοβερές στιγμές».

«Εδώ και καιρό πιστεύω ότι το καλό φαγητό έχει να κάνει με τον κίνδυνο. Το φαγητό, για μένα, ήταν πάντα μια περιπέτεια».

 

«Το καλό φαγητό είναι πολύ συχνά, ακόμη και πιο συχνά, απλό φαγητό».

 

«Αλλά πιστεύω ότι η ιδέα ότι οι βασικές δεξιότητες μαγειρέματος είναι μια αρετή, ότι η ικανότητα να ταΐζετε τον εαυτό σας και μερικούς άλλους με επάρκεια πρέπει να διδάσκεται σε κάθε νεαρό άνδρα και γυναίκα ως θεμελιώδης δεξιότητα, θα πρέπει να γίνει εξίσου ζωτικής σημασίας για να μεγαλώσετε όσο η μάθηση για να σκουπίζει κανείς τον κώλο του, να φροντίζει τον εαυτό του ή να διαχειρίζεται χρήματα».

 

«Ο τρόπος που φτιάχνεις μια ομελέτα αποκαλύπτει τον χαρακτήρα σου.»

 

«Μια κουταλιά σάλτσας καλύπτει πλήθος αμαρτιών».

«Το φαγητό είναι ό, τι είμαστε. Είναι μια επέκταση του εθνικιστικού συναισθήματος, του εθνικού συναισθήματος, της προσωπικής σας ιστορίας, της επαρχίας σας, της περιοχής σας, της φυλής σας, της γιαγιάς σας. Είναι αδιαχώριστο από αυτούς, ήδη από το ξεκίνημα. "

 

«Για μένα, η μαγειρική ζωή ήταν μια μακρά ερωτική σχέση, με στιγμές τόσο υπέροχες και γελοίες.

 

«Πρέπει να είσαι ρομαντικός για να επενδύσεις τον εαυτό σου, τα χρήματά σου και τον χρόνο σου στο τυρί».

 

«Δεν φοβάμαι να μοιάσω ηλίθιος».

 

«Δεν υπάρχει τελική θέση ανάπαυσης του νου».

https://www.instagram.com/p/CQh6Lg0nOuX/

«Είμαι πολύ cool. Ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, διασκεδάζω την ιδέα ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει τη δυνατότητα δροσιάς που προέρχεται ή κατοικεί οπουδήποτε κοντά μου. "

 

«Οι δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν. O Χαρακτήρας είναι που έχετε είτε δεν έχετε».

 

«Η τύχη δεν είναι επιχειρηματικό μοντέλο».

 

«Αλλά απλά δεν πρόκειται να εξαπατήσω κανέναν για τη ζωή όπως την έχω δει. Είναι όλα εδώ: το καλό, το κακό και το άσχημο».

 

«Δεν χρειάζεται να συμφωνήσω μαζί σου για να σε συμπαθώ ή να σε σεβαστώ».

https://www.instagram.com/p/CQf9PWZBCDE/

«Αν πιστεύω σε κάτι, είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής αναζητά μια απλή απάντηση».

 

«Ίσως σοφία είναι. . . να συνειδητοποιείς πόσο μικρός είσαι, και ασήμαντος, και πόσο μακριά δεν έχεις ακόμη πάει».

 

«Χωρίς νέες ιδέες, η επιτυχία μπορεί να γίνει κάτι ξεπερασμένο».

 

«Έχω ένα τατουάζ στο χέρι μου, που λέει, στα αρχαία ελληνικά, “δεν είμαι σίγουρος για τίποτα”. Νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή να έχεις στη ζωή σου».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης