Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αυτό είναι αγάπη: να πετάς προς έναν μυστικό ουρανό» Rumi

Μαθήματα τρυφερότητας, αγάπης και σοφίας από τον Τζελαλεντίν Ρουμί 



Στο λήμμα που του είναι αφιερωμένο στην ελληνική Wikipedia διαβάζουμε: Ο Τζελαλεντίν Ρουμί  γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1207 - 17 Δεκεμβρίου 1273), γνωστός κυρίως ως Ρουμί, ήταν Πέρσης σουνίτης μουσουλμάνος ποιητής,
νομικός,  θεολόγος και μυστικιστής των Σούφι. Η επιρροή του Ρουμί ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και διαιρέσεις: Ιρανοί, Τατζίκοι, Τούρκοι, Καππαδόκες, Παστούν, άλλοι μουσουλμάνοι της Κεντρικής Ασίας και οι μουσουλμάνοι της Νότιας Ασίας έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την πνευματική κληρονομιά του κατά τους τελευταίους επτά αιώνες.

Τα σπουδαιότερα έργα του είναι το «Ντιβάν», συλλογή λυρικών ποιημάτων και το «Μεσνεβί» (δίστιχα) που περιέχει 40.000 δίστιχα σε ηθικά και ασκητικά θέματα, μέσα από μυστικισμό και αλληγορίες. Δεν είναι γνωστό πότε γράφτηκε το «Μεσνεβί». Πιστεύεται ότι άρχισε να γράφεται το 1258 και τελείωσε το 1273 λίγο πριν τον θάνατο του Ρουμί. Ίδρυσε το σουφικό τάγμα των Μεβλεβήδων.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Αφήστε την ομορφιά ό,τι αγαπάτε να μετουσιωθεί σε αυτό που κάνετε».

«Από τη στιγμή που άκουσα την πρώτη μου ιστορία αγάπης, άρχισα να σε ψάχνω, χωρίς να ξέρω πόσο στα τυφλά έψαχνα. Οι εραστές τελικά δεν συναντιούνται κάπου. Είναι ο ένας μέσα στον άλλον όλο αυτό το διάστημα».

«Η θλίψη μπορεί να είναι ο κήπος της συμπόνιας. Εάν κρατάτε την καρδιά σας ανοιχτή σε όλα, ο πόνος σας μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας στην αναζήτηση της ζωής σας για αγάπη και σοφία».

«Μη στεναχωριέσαι. Οτιδήποτε χάσεις έρχεται σε άλλη μορφή».

«Ό,τι γίνεται όμορφο και ωραίο και υπέροχο είναι φτιαγμένο για το μάτι εκείνου που βλέπει».

«Το καθήκον σας δεν είναι να αναζητήσετε την αγάπη, αλλά απλώς να αναζητήσετε και να βρείτε όλα τα εμπόδια μέσα σας που έχετε χτίσει εναντίον της».

«Αυτό είναι αγάπη: να πετάς προς έναν μυστικό ουρανό, να κάνεις εκατό πέπλα να πέφτουν κάθε στιγμή. Πρώτος που άφησε τη ζωή. Επιτέλους, να κάνω ένα βήμα χωρίς πόδια».

«Γεννιόμαστε από αγάπη. Η αγάπη είναι η μητέρα μας».

«Η ομορφιά μας περιβάλλει, αλλά συνήθως χρειάζεται να περπατάμε σε έναν κήπο για να τη γνωρίζουμε».

«Ό,τι είναι ψεύτικο ενοχλεί την καρδιά, αλλά η αλήθεια φέρνει χαρούμενη γαλήνη».

«Ω, πουλί της ψυχής μου, πέταξε τώρα, γιατί έχω εκατό οχυρούς πύργους».

«Μέσα από την Αγάπη ό,τι είναι πικρό θα είναι γλυκό, Μέσω της Αγάπης ό,τι είναι χαλκός θα γίνει χρυσός, Μέσα από την Αγάπη όλα τα κατακάθια θα γίνουν κρασί, μέσα από την Αγάπη όλος ο πόνος θα μετατραπεί σε φάρμακο».

«Τη στιγμή που άκουσα για πρώτη φορά την αγάπη, παράτησα την ψυχή μου, την καρδιά μου και τα μάτια μου».

«Τα δώρα των ερωτευμένων ο ένας στον άλλο δεν είναι παρά μορφές, όσον αφορά την αγάπη. Ωστόσο, μαρτυρούν την αόρατη αγάπη».

«Όσο κι αν προσπαθήσω να εκθέσω ή να εξηγήσω την Αγάπη, όταν έρχομαι στην ίδια την Αγάπη, ντρέπομαι για τις εξηγήσεις μου... Η αγάπη από μόνη της μπορεί να εξηγήσει τα μυστήρια της αγάπης και των εραστών».

«Φύτεψε την αγάπη των αγίων μέσα στο πνεύμα σου. Μη δίνεις την καρδιά σου σε τίποτα, αλλά αγάπα εκείνους που η καρδιά τους είναι χαρούμενη».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας